AcasăCasa si gradinaTaieri la coacaz: reguli de baza pentru recolte bogate

Taieri la coacaz: reguli de baza pentru recolte bogate

O capacitate buna de productie se bazeaza pe taieri la coacaz facute intr-un mod inteligent, mai ales in primii 5-6 ani de plantatie. Dupa aceasta perioada, coacazul incepe sa imbatraneasca, vigoarea si recolta sa cunoscand un trend descendent.

Tulpinile de coacaz negru si rosu au o capacitate deosebita de regenerare. Este bine sa aplicam lucrarile de taiere in functie de specificului fiecarui soi, insa, in acest articol o sa va prezentam cateva reguli generale.

Unde regasim cele mai valoroase formatiuni de rod

Cele mai tinere parti ale tufei (de un an), vergile, se formeaza direct pe tulpina. In al doilea an se formeaza pe lemnul de fructificare lung din mugurii apicali ai mladitelor, iar din mugurii axiali lemnul de fructificare scurt. In punctul de intalnire al ramnificatiilor de varste diferite se dezvolta formatiuni de rod foarte valoroase.

Soiurile de coacaz au o capacitate mare de productie timp de cinci ani, dupa care plantele imbatranesc, dezvoltarea lemnului de fructificare stagneaza, iar fructele isi pierd din calitate.

Aproape toate speciile de coacaz pot fi formate pe modelul de tulpini inalte, sub forma de copacei cu trunghi, avand avantajul ca lucrarile de ingrijire sa se desfasoare cu mai multa usurinta. Pe de alta parte, un dezavantaj care merita mentionat este ca prin acest model vom avea o capacitate mai mica de inmultire pentru plate si o reducere a suprafetei de rod.

Daca vorbim de coacazul negru, in cazul sau suprafata de rod a pomisorului este mult mai mica in comparatie cu exemplarele care au fost dezvoltate pe modele de tufa.

Taieri la coacaz: forma de tufa

Aceste taieri la coacaz vor debuta chiar in momentul plantarii. Daca vom avea un material saditor slab dezvoltat (butas inradacinat), pe acesta il vom scurta mai mult.

Exemplarele alese se scurteaza la 1-3 sau 1-4 muguri. Este indicat ca interventia sa aiba loc inainte de plantare, dupa care puietul se asaza in pamant mai adanc decat a stat pana atunci in pepiniera. Astfel se mareste suprafata sistemului radicalar, prin emiterea de radacini adventive, si totodata se asigura o dezvoltare mai buna a plantei.

Dupa plantare, la inceputul lunii iunie se face o selectie a mladitelor. Se aleg patru pana la cinci mladite mai viguroase, cu o distanta cat mai egala intre ele.

In primavara anului urmator, un alt sfat important legat de taieri la coacaz este ca se pastreaza cel mult cinci mladite. In cazul in care materialul saditor plantat a avut o dezvoltare mai slaba, dezvoltand doar doua sau trei mladite mai scurte de 20 cm, in cel de-al doilea an acesta se trateaza ca si cele de un an.

In cazul tufelor de doi ani bine dezvoltate, mladitele mai lungi de 50 cm nu sufera interventii. Dintre acestea se aleg patru exemplare. Cele slabe se reduc la 2-3 muguri.

Abordari pentru cel de-al doilea an

Pentru al doilea an, se recomanda de asemenea o selectie a lastarilor. Se vor alege patru pana la cinci mladite dintre cele mai viguroase, din care in primavara celui de-al treilea an se pastreaza doar patru, iar restul se elimina de la nivelul solului.

Taieri la coacaz in cel de-al patrulea si al cincilea an

In anul 4, daca vom avea o dezvoltare armonioasa, tufa va avea deja mai multe ramuri viguroase, circa 3 sau patru, de varste diferite. In acest moment nu mai este nevoie sa alegem mladitele.

In cel de-al cincilea an se incheie formarea tufei. Tufa are formatiuni purtatoare de rod de varste diferite (patru de un an, patru de doi ani, patru de trei ani si patru de patru ani).

Continuarea lucrarilor de taiere

In anii urmatori, la coacazul rosu se recomanda suprimarea de la baza a mladitelor de cinci ani si inlocuirea acestora cu lastari tineri, pozitionati cat mai bine in tufa. La soiurile cu crestere puternica se lasa pana la 16 ramuri. Tulpinile de cinci an se inlocuiesc cu mladite tinere, prin taieri de rarire repetate.

Daca vorbim din nou de taieri la coacaz, de aceasta data negru, aici taierile de intretinere se vor realiza dupa principiile de aplicate la coacazul rosu, doar ca acestea se aplica incepand cu al patrulea an. La coacazul negru, formatiunile de rod imbatranesc mai repede.

Taieri la coacaz
Taieri la coacaz

Formatiunile de diferite varste trebuie sa fie asezate in coroana sau tufa cat mai proportional. Dupa anul plantarii nu se lasa mai mult de patru ramnificatii principale bine dezvoltate.

Rarirea se face in asa fel incat ramurile de schelet garnisite cu formatiuni de fructificare sa fie asezate echilibrat in tufa, cu spatiu suficient intre ele, pentru a beneficia de conditii optime de lumina. Partile degarnisite se indeparteaza de la baza, cat mai aproape de suprafata solului.

Taieri la coacaz: forma de pomisor (tulpina inalta)

Cea mai buna si productiva forma de taiere a coacazului este cea cu ax central vertical, in jurul caruia se grupeaza patru sau cinci ramuri.

Pentru coacazul rosu, ramnificariile principale se vor reduce la 2-4 muguri. In cel de-al doilea an, in cazul in care coroana este bine dezvoltata se pastreaza 4-5 ramuri principale asezate proportional, iar restul se suprima de la tulpina. Dintre acestea se alege axa principala, avand pozitie centrala si crestere verticala. Toate ramnificatiile se reduc usor sau mediu, in functie de vigoarea de crestere.

Al treilea an

Pentru cel de-al treilea an, atunci cand am ales sa facem taieri la coacaz sub forma de pomisor, vom pastra in coroana 8-10 ramuri, fara sa le reducem. In urmatorii ani, cresterea se ajuta in mod continuu, prin taieri reductive anuale, pentru a impiedica epuizarea prematura.

Taierile de formare la coacazul rosu cu tulpina inalta se materializeaza in special prin lucrari de rarire. Mladitele concurente slabe, lastarii crescuti in interior sau cei prea desi si ramurile de rod mai batrane de 4-5 ani se indeparteaza complet. Partile ramase se reduc usor deasupra unui mugur orientat spre exterior.

Cu ajutorul acestor taieri vom asigura o crestere anuala suficienta si vom impiedica epuizarea prematura.

In urma taierilor de formare, coacazul negru va avea o coroana cu 4-5 ramuri principale repartizate neuniform. Axul nu se pastreaza, obtinundu-se astfel o iluminare mai buna a coroanei. Partile imbatranite ale ramurilor se raresc regulat. Lastarii cu cresteri intense se scurteaza usor. In general, dupa patru ani ramurile purtatoare de rod imbatranesc, motiv pentru care acestea se transfera pe lastari mai vigurosi.

Speram ca sfaturile noastre despre taieri la coacaz sa va ajute in dezvoltarea unor arbusti fructiferi bogati si sanatosi.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine