AcasăCresterea porcilorTaierea porcului: traditii si obiceiuri

Taierea porcului: traditii si obiceiuri

Venirea Craciunului pune gospodarii la treaba, iar acest lucru inseamna inevitabil taierea porcului.

La romani, acest lucru are o semnificatie aparte, deoarece aceasta activitate aduce in centrul atentiei familia extinsa, pastrandu-se de fapt o traditie din mosi-stramosi. Un obicei spune ca si vecinii participa la taierea porcului.

Primele pregatiri au loc inca de dimineata, atunci cand barbatii se pregatesc sa prinda animalul. O traditie spune ca oamenii milosi ar trebui sa stea departe de scena capturarii si injunghierii porcului, deoarece se spune ca porcul ar muri cu greutate si in chinuri.

Dupa acest moment, la care participau doar barbatii, porcul este asezat pe o scandura sau niste peleti suficient de lati, pentru a se incepe parlirea porcului, de cele mai multe ori cu un arzator. In mod traditional, demult, se parlea si cu paie si foc cu lemne.

Porcul este apoi frecat cu apa fiarta si o perie pentru a fi spalat.

Dupa aceasta operatiune, tot unul sau doi barbati se ocupau de transarea porcului. Fiecare miscare trebuie executata cu atentie. Apoi, femeile intra in scena, pentru a pregati carnea: burta se transforma in bucati de slanina, gata de a fi afumata, carnea se aseza si transa in continuare in bucati mai mici. organele se foloseau pentru preparare carnatilor si asa mai departe.

Acum se pregateste si pomana porcului, ceea ce inseamna mai exact o multumire pentru toti membrii familiei si pentru vecinii care au ajutat la taierea porcului.

Se mai spuna ca inainte sa intri cu carnea porcului in casa e bine sa intri cu ratul inainte, pentru a avea noroc.

Daca va intrebari cant se taie porcul? Semnul care anunta ca porcul poate sa fie taiat este frigul mai aspru, chiar si bruma care se instaleaza usor-usor.

Taierea porcului este o legatura a romanilor cu mosii si stramosii lor, de aceea acest obicei este atat de important.

Va prezentam in urmatorul videoclip taierea porcului in localitatea Pătrăhăiţeşti – Arieşeni, din judetul Alba, un reportaj realizat de Dan Păvăloiu.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine