Categorii
Fermieri cu profit

Taierea pomilor fructiferi primavara: CUM si CAND executam lucrarile

Taierea pomilor fructiferi primavara este o activitate deosebit de importanta pentru sanatatea arborilor si arbustilor fructiferi. Pomicultorii iscusiti verifica plantele inclusiv pe timpul iernii, chiar si la finalul anotimpului, deoarece in aceasta perioada plantele sunt fara frunzis si se pot observa mai usor. Asa vom identifica ramurile pe care le vom taia precum si zonele uscate sau bolnave.

Primavara devreme vom aplica lucrari de taiere la toti pomii, chiar si la cei pe care i-am plantat in toamna. Cea mai buna perioada de taiere este cea dinaintea inmuguririi, dupa ce planta si-a revenit dupa anotimpul rece.

Pentru a evalua vizual daunele putem sectiona cativa muguri. Taierile de la sfarsitul iernii nu sunt recomandate, deoarece exista un risc mare al ingheturilor tarzii. De asemenea, nu vom face taieri cand temperatura este sub -5 grade Celsius. Cel mai indicat este ca aceste taieri, in zilele cu temperaturi scazute, sa se execute cu masini, deoarece la contactul cu caldura corpului pot aparea pe planta pete de inghet.

Totodata, atunci cand vorbim de taierea pomilor fructiferi primavara este indicat sa realizam taierile inaintea aplicarii stropirilor, insa nu dupa inmugurire. Odata inmugurita planta, taierile pot distruge noii muguri.

Taierea pomilor fructiferi primavara: Alegerea momentului optim

Daca vorbim de taierile in verde (completari ale taierilor de primavara), acestea se realizeaza in perioada de vegetatie. Ciupirea velei in vederea stoparii cresterilor se face in perioada maxima de dezvoltare a lastarilor, adica luna mai – inceputul lunii iunie.

Pe de alta parte, taierile de rarire se vor aplica la sfarsitul verii, inceputul toamnei, mai exact in lunile august si septembrie, cand lastarii sunt deja lignificati partial. Aceste raieri au rolul de a aerisii coroana.

Cand alegem momentul pentru taierile in verde este foarte important. Daca vorbim de plantele mai putin sensibile la ingheturi tarzii, precum agrisul sau coacazul, taierile pot fi realizate si toamna, dupa ce frunzele au cazut. Taierea pomilor fructiferi primavara se aplica inainte de inmugurire si aici. La alun in schimb, vom aplica taierile toamna, deoarece aceasta planta infloreste foarte devreme.

Taierea pomilor fructiferi primavara: cum pregatim pomii pentru planta

Cand decidem sa plantam, este important ca partile aeriene ale pomilor si arbustilor fructiferi sa le tundem drastic. Aceasta fasonare are un rol foarte benefic pentru planta, ajutand la regenerarea sistemului radicular. Se creaza astfel un echilibru intre ramnificatia coroanei si radacina. O crestere viguroasa si ampla a coroanei, fara o radacina la fel de bine dezvoltata, va duce la un dezechilibru major al plantei. Ca urmare, in perioada de vegetatie se formeaza lastari slabi care sunt supusi uscarii. Prin fasonarea radacinilor se elimina doar radacinile uscate, rupte sau ranite.

Scurtarea drastica a tufelor si a radacinilor adventive are ca scop pornirea in vegetatie a mugurilor bazali si dezvoltarea lastarilor de la baza.

Taierea pomilor fructiferi primavara: spatiu intre plante

Din cauza luminii insuficiente plantele imbatranesc prematur, iar roadele sunt din ce in ce mai putin si mai slabe calitativ.

Dintre pomii fructiferi cu coroane naturale care nu necesita sustinere, altoiti pe portaltoi franc, cu trunghiul de grosime medie, ciresul are nevoie de cel putin 60-70 mp, visinul, caisul, migdalul, prunul, de minim 30-40 mp, iar piersicul de 25-30 mp.

Alunul are nevoie de o suprafata de 16 mp, iar plantat sub forma de gard viu are nevoie de o distanta de 3-4 m intre tufe. Distanta de plantare a coacazului rosu este de 2*0,7, iar a coacazului negru este de 2,5* 0,7 m. Agrisul altoit pe trunchi se planteaza la 1,5 * 0,7 m, iar murul fara tepi la o distanta de 2,5 * 2 m. Zmeurul plantat sub forma de gard viu cere cel putin 1,5 m pe rand si 0,3-0,4 intre plante pe rand.

Castanul si nucul obtinuti din samanta necesita o suprafata mare la plantare, circa 100-200 mp, pentru un exemplar. Din aceste motive, se cere multa atentie la alegerea locului de plantare. Castanul altoit pe castan si nucul altoit pe nuc negru necesita o suprafata de 60 – 70 mp.

Rezultatele lucrarilor de taiere a pomilor fructiferi primavara sunt vizibile doar daca pomii au conditii optime de crestere si dezvoltare: sol adecvat, aprovizionare suficienta cu substante nutritive, compatibilitate portaltoi – altoi, suprafata pentru plantare si lucrari agrofitotehnice corespunzatoare. In cazul in care unul dintre acesti factori lipseste sau nu este la parametrii optimi, aceasta are influenta negativa asupra celorlati, cu efecte negative in dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a pomului fructifer.

Taierea pomilor fructiferi primavara: Rani cat mai putine

Pentru a provoca cat mai putine rani plantei, in procesul de taiere, trebuie sa ne asiguram ca avem unelte bine ascutite si de calitate. Pana la urma, calitatea uneltelor determina chiar calitatea taierilor.

Taierile de formare trebuie realizate cat mai atent, deoarece fiecare mugur terminal este foarte important pentru dezvoltarea coroanei. Indiferent de orientarea ramurilor vizate pentru taiere suprafata ranii nu se pozitioneaza pe orizontala. Aceste rani sunt mult mai expuse atacului agentilor patogeni.

In cazul mladitelor si lastarilor, acestia se scurteaza deasupra unui mugur, ramurile si crengile se indeparteaza direct de la punctul de ramnificare, imediat deasupra inelului. Nu sunt admise cioturile, deoarece se ingreuneaza vindecarea si se favorizeaza atacul agentilor patogeni. Tesuturile ranite se regenereaza mai usor cu cat sunt mai apropiate de mugur sau de punctul de ramnificare.

In cazul taierilor reductive aplicate lastarilor, locul de taiere va fi deasupra unui mugur latelra orientat spre exteriorul coroanei. Se incearca taierilea mladitelor perpendicular. Pentru a evita ranirea mugurului acesta se abordeaza din directie inversa.

Multi sunt tentati sa lase un ciot de la inel spre exterior. Acesta lucru ingreuneaza procesul de vindecare a ranii. Se prefera taierile mai inalte, care – spre deosebire de taierile adanci – sunt mai inofensive.

Taierilea ramurilor lungi se face cel putin in 3 pasi. La inceputul se executa o taiere in partea inferioara a crengii, cam o treime din grosimea acesteia. De la locul taierii definitive spre varf se executa o a doua taiere ajutatoare, dar spre partea superioara a crengii.

Ulterior, se elimina de la inel ciotul ramas. Mai mentionam doar, in finalul acestui subiect, taierea pomilor fructiferi primavara , ca ranile cu un diametru mai mare de 2 cm este important sa fie tratate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.