La taierea gutuiului se recomanda in general coroana sub forma de vaza, cu o inaltime a trunchiului de 60-80 cm.
Asta deoarece pomul este predispus la despicarea crengilor in cadrul taierilor de formare, se aleg sarpante mai apropiate de pozitia orizontala, evitand formarea unghiurilor ascutite.
La pomii pe rod, taierile care se aplica sunt rarirea sau suprimarea. Gutuiul suporta bine intinerirea.
Gutuiul creste la o inaltime de 3-6 metri si se prezinta sub forma de tufa sau pom cu coroana. Are muguri micsti, care in mare parte se formeaza in varful tamurilor de rod.
Fructul se formeaza pe lastarii scurti ai mugurului terminal. Daca lastarii se ciupesc, dispar si roadele din acel an. Din aceste motive, ramurile nu se reduc, coroana sau tufa formandu-se doar prin rarire.
Taierea gutuiului: cum formam coroanele
In general, soiurile de gutui au o vigoare mijlocie-mare si coroane neregulate, piramidale. Sarpantele au niste unghiuri de ramnificare mici, am putea spune chiar apropiate de vertila, astfel ele sunt viguroase si concureaza axul.
In privinta pomilor tineri, daca e sa vorbim de taierea gutuiului, acestia sunt in general mari, pot creste si depasi un metru lungime.
Cu toate acestea, dupa intrarea pe rod, odata cu cresterea productivitatii, pomii tineri isi incetinesc cresterea, iar coroana se indeseste.
Cele mai adaptate soiuri sunt cele care se conduc sub forma de coroaba globuloasa cu ax de tip piramida mixta si palmeta liber aplatizata si mai rar sub forma de tufa-vas si vas intarziat.
Necesitatea taierilor in verde
Pentru a realiza taierea gutuiului trebuie sa tinem cont de specificul fiecarei coroane si a soiului pe care il utilizam.
Pentru a avea un echilibru vertical in coroana, ramura de prelungire a axului se scurteaza mai slab comparativ cu lastarii de prelungire a sarpantelor.
Citeste si: Taierile la par: lucrari necesare pentru o productivitate sporita
Datorita cresterilor mari in perioada de tinerete, se recomanda taieri in verde.
Pentru a favoriza cresterea in lungime a axului se recomanda eliminarea lastarilor care concureaza axul.
Totodata, din cauza greutatii mari a fructelor se face inlaturarea florilor sau fructelor de pe ramura de prelungire a axului, pentru a se preveni in acest caz o arcuire sub greutatea rodului.
Pentru a mari unghiul de ramnificare al sarpantelor, la lastarii de prelungire a acestora se transfera directia de crestere pe ramurile exterioare.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro