AcasăCombaterea daunatorilorTABEL Rotatia culturilor in gradina - cum trebuie facuta

TABEL Rotatia culturilor in gradina – cum trebuie facuta

Rotatia culturilor este cea mai veche si utila practica agricola ecologica prin care se izoleaza, cat se poate, atacul daunatorilor si cresterea normala a plantelor, indiferent ca vorbim de cereale sau legume.

Mai exact, aceasta presupune cultivarea unor legume (dintr-o anumita familie) doar un an pe aceeasi parcela de teren, in anul urmator luandu-i locul legume din alte familii.

Prin acest mod, solul nu este saracit de anumiti nutrienti (pe care doar o familie legumicola ii consuma) si implicit se va limita si atacul daunatorilor.

Rotatia culturilor in gradina: un exemplu

Plantele fac parte din mai multe familii, iar membrii acestora au caracteristici similare, adica consuma cam aceeasi nutrienti din sol sau au aceeasi dauantori / boli.

De exemplu, rosiile si ardeii fac parte din aceeasi familie (Solanaceae) si au tendinta de a consuma din sol aceleasi substante si de a fi atacate de aceeasi daunatori (Viermele cu corn – Manduca quinquemaculata).

Pentru ca acest lucru sa nu se intample se apeleaza la rotatia culturilor, adica in primul an, pe un strat vom pune ardei sau rosii, iar in anul urmator, pe acelasi strat / arie de pamant vom pune spanac (face parte din familia Amaranthaceae) sau fasole.

Totodata, merita retinut faptul ca mazarea sau fasola sunt plante care acumuleaza azotul din atmosfera si il elibereaza ulterior in sol. Sunt asadar doua bune plante premergatoare pentru cele care consuma mai multe resurse.

Prin acest mod, daunatorii specifici unei familii de plante se vor diminua sau chiar vor disparea in anul urmator, cand pe aceeasi arie apare alta familie de leguminoase.

Cum trebuie procedat?

Terenul agricol pe care doriti sa cultivati il veti imparti in mai multe sole (parcele). Pe fiecare veti pune un anumit tip de planta (dintr-o familie diferita). Iar in urmatorii ani, fiecare tip de planta va fi repartizata pe alta sola de teren.

La fel se procedeaza si in culturile de cereale. Cu toate acestea trebuie inteles ca unii daunatori isi pot face simtita prezenta indiferent de rotatia culturilor, insa, in cele mai multe cazuri, atacul lor este mult diminuat.

Avantajele acestei practici

Exista mai multe avantaje pentru rotatia culturilor fie in gradini sau chiar pe camp, la cereale.

  • controlul daunatorilor si bolilor se face mai bine;
  • resursele solului sunt mai bine gestionate;
  • se mentine fertilizarea solului;
  • structura solului se amelioreaza;
  • se reduce eroziunea solului;
  • reducem numarul de substante insecticide folosite la combaterea dauantorilor.

In culturile de morcov se intalneste deseori daunatorul musca morcovului, iar daca vom alege sa cultivam pe acelasi teren morcov, ani la rand, atacul daunatorului va fi tot mai virulent, deoarece se va hrani mereu si mereu din cultura de morcov.

Citeste si: Cand se planteaza morcovii? Sfaturi pentru incepatori

In schimb daca plantezi in fiecare an pe locul respectiv, sau o data la 2-3 ani un alt tip de planta (ceapa), vei intrerupe ciclul de viata al daunatorilor, acestia nemaiavand sursa de hrana specifica la dispozitie.

Trebuie sa se tina cont si de faptul ca anumite ciuperci de sol sunt prezente pe un numar foarte important de specii. Astfel, Rizoctonia violeta este prezenta pe leguminoasele furajere si pe sfecla, dar poate afecta si numeroase specii legumicole, cum ar fi morcovul, sparanghelul, mzarea, andiva si sfecla rosie.

Boala este foarte grava, de aceea trebuie sa se pastreze un interval de minim 5 ani intre doua culturi sensibile.

Familiile plantelor

Inainte de toate este bine sa intelegem ce plante apartin aceleiasi familii, pentru a stii cum sa combinam legumele in rotatia culturilor.

FamiliaNume comun
AlliumCeapa, arpagic, praz, usturoi
AmaranthaceaeSpanac, motul curcanului
AsteraceaeSalata, floarea soarelui, papadia, dalia, galbenele, tagete, cicoare, albastrele, ochiul boului etc.
BrassicaceaeVarza, varza de Bruxelles, conopida, gulia, broccoli, ridichii, hrean, mustar, creson, condurasi, alyssum
CucurbitaceaeCastraveti, dovleci, pepeni, lubenite, zucchini
GraminaeGrau, orz, ovaz, secara, orez, porumb, trestie, bambus
LamiaceaeBusuioc, cimbru, menta, melissa, maghiran, oregano, rozmarin, thymus, salvie, lavanda, nepeta
LeguminosaeFasole, mazare, soia, linte, lucerna, lupin
SolanaceaeRosii, ardei, cartofi, vinete, petunia, regina noptii, physalis, datura, tutun
UmbelliferaeMorcovi, pastarnac, telina, patrunjel, marar, leustean, coriandru, fenicul, chimen, anason, chervil
Tabel familii leguminoase

Plantele din aceeasi familie vor fi atacate de aceeasi daunatori si vor solicita aproximativ aceeasi nutrienti din sol. Combinatia se va face intre familii.

De exemplu fasolea si mazarea fac parte din aceeasi familie si tind sa consume aceleasi substante. De aceea ele nu sunt bune plante companion si nici nu se recomanda sa le cultivi una dupa alta pe acelasi loc.

Alternarea culturilor se poate face tinand cont si de adancimea radacinilor (alternezi plante cu radacini lungi cu cele cu radacini la suprafata), astfel incat absorbtia substantelor sa se realizeze uniform.

De asemenea se mai poate tine cont de faptul ca anumite plante au nevoie de mai multe substante si intr-o cantitate mai mare decat altele. De exemplu telina si rosiile sunt mari “consumatoare” pe cand fasolea si mazarea consuma mai putin. Daca cultivi consecutiv pe acelasi teren plante care sunt mari consumatoare risti sa iti saracesti repede solul, pe cand daca le cultivi alternativ cu plante mai putin consumatoare menti un anumit echilibru in sol.

Mai jos este un tabel cu plante mai mult sau mai putin consumatoare.

Consumatori puterniciConsumatori mediiConsumatori slabi
CartofiiCeapaFasolea
CastravetiiMorcoviiMazarea
RosiileSalataPatrunjelul
TelinaArdeiiBusuiocul
VarzaRidichiileMenta
PrazulSpanaculArpagicul
DovleciiSfecla rosieCimbrul

Alte sfaturi de care sa tinem cont

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne interesam despre familia de plante de care apartine leguma pe care dorim sa o cultivam.

Apoi, sa cultivam leguminoasele inainte de cereale. Este bine sa lucram cu un plan pe hartie in fiecare an cu ce straturi de pamant avem si ce culturi vom semana.

De asemenea, plantele mari, consumatoare de apa, de nutrienti, vor fi cultivate ulterior, adica dupa cele mai mici.

Sa utilizam compost si fertilizanti naturali pentru a imbogati solul cu nutrienti, mai ales daca cultivam an de an pe acelasi pamant.

Floarea-soarelui este bine sa revina pe aceeasi sola dupa o pauza de 4-5 ani.

Se va reveni cu regularitate (la 3-4 ani) cu o leguminoasa de consum (bob, fasole, mazare, soia, linte) sau cu ingrasamant verde (trifoi, mazare, lupin), plante ce vor imbogati solul in azot.

Exemple de tabele cu rotatia culturilor

De exemplu, cunoscand familiile plantelor tale poti sa faci un plan ca cel de mai jos:

TimpulStratul IStratul IIStratul IIIStratul IVStratul V
I anSolanaceae  LeguminosaeUmbelliferaeAmaranthaceae  Leguminosae
al II anAlliumCucurbitaceaeLeguminosaeLeguminosaeSolanaceae
al III anAmaranthaceaeBrassicaceaeSolanaceaeGraminaeAllium
al IV anLeguminosaeSolanaceaeAmaranthaceaeUmbelliferaeCucurbitaceae  

Sau mai detaliat

TimpulStratul IStratul IIStratul IIIStratul IVStratul V
I anRosiiMazareMorcoviSpanacFasole
al II anCeapaDovleceiMazareFasoleRosii
al III anSpanacRidichiiRosiiPorumbCeapa
al IV anFasoleRosiiSpanacMorcoviDovlecei

Citeste si: Asocierea legumelor in gradina: cum sa diminuezi riscul daunatorilor

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine