AcasăApiculturaStup cu robinet: miere din belsug fara sa deranjezi albinele

Stup cu robinet: miere din belsug fara sa deranjezi albinele

Stupul cu robinet, denumit Flow Hive, este o inventie realizata recent, in Australia, prin care apicultorii pot extrage mierea mai usor, fara ca alibele sa mai fie deranjate in vreun fel. Desi poate parea putin ciudat la prima vedere, sistemul nu deranjeaza in niciun fel albinele si poate aduce multe beneficii stuparului.

Exista si in Romania cativa crescatori de albine care au incercat acest sistem si care il pot prezenta celor interesati. Am stat de vorba despre acest nou sistem cu Petru Dalea, un cunoscut apicultor din Resita.

„Stupul cu robinet isi are originea tocmai in Australia. Acolo, o familie de stupari a inventat acest sistem si l-au facut cunoscut publicului din toata lumea. Pe noi ne-a ajutat inclusiv la promovarea stupinei. Este un produs inovator, care schimba modul de extragere a mierii. Noi consideram ca este un mijloc exclent de a promova activitatea albinei, produsele apicole, de a aduce pana la urma mai aproape omul obisnuit, care poate nu cunoaste atat de multe detalii despre apicultura, de mediul concret al albinei, de a vedea cum lucreaza ea”, spune Petru Dalea.

Stup cu robinet: cum functioneaza

Acest stup are prevazute niste celule care culiseaza si perforeaza celula de ceara. Astfel mierea se scurge in interiorul ramei, iar de aici, apicultorul poate deschide celalalt capat al ramei pentru a pemite mierii sa ajunga intr-un borcan.

Sistemul ii poate ajuta pe crescatorii de albine sa nu mai aiba nevoie de utilizarea unei centrifuge. Practic, mierea ajunge direct in borcan, fara sa mai fie procesata in vreun fel. Merita precizat de asemenea ca stupul cu robinet nu ofera mai multa miere.

Dupa ce mierea este scursa in totalitate, fagurele revine practic in pozitia initiala. Din acest moment albinele vor produce din nou miere. „Stupul permite crescatorului sa actioneze o tija prin care celulele se despart. Mierea curge astfel in rama”, spune Petru Dalea.

Creatorii acestui stup considera ca acest sistem ar putea avea succes si in cafenelele sau restaurantele eco friendly unde clientii vor putea sa-si puna miere direct din stup.

Intretinerea unui astfel de stup

Intretinerea unui stup cu robinet nu este deloc dificila, deoarece apicultorul are practic acces la fiecare rama, prin urmare il poate curata cu usurinta.

„Stupul are si un perete din sticla prin care se pot vedea albinele cum lucreaza. Consideram ca este un produs care poate fi utilizat si de cei care locuiesc la casa si vor sa aiba un stup din care sa extraga miere. Te scuteste practic sa ai toate acele utilaje apicole”, mai spune Petru Dalea.

Cat costa stupul cu robinet

Cei interesat de acest model trebuie sa stie ca pretul de comercializare al stupului cu robinet este de 1.500 lei. Se poate cumpara doar pe comanda si dureaza circa 1,5 – 2 luni pana cand este livrat.

„L-am prezentat si la cateva targuri apicole, lumea a fost foarte interesata. Am avut comenzi in special de la persoane care detin cateva familii de albine, nu foarte multe. Nu este un stup-minune, nu extragi mai multa miere, nu imbunatateste culesul, insa este o modalitate spun eu deosebita sa promovezi viata albinelor”, ne-a mai spus Petru Dalea.

Australienii Stuart si Cedar Anderson sunt cei care au conceptul stupul cu robinet si cei care au reusit sa isi panteteze ideea. Potrivit specialistilor, un sistem similar a fost conceput inca din anii 1930.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine