Categorii
Culturi bio

Stropirea rosiilor cu bicarbonat: solutii eficiente impotriva bolilor

Stropirea rosiilor cu bicarbonat este o metoda eficienta prin care putem proteja legumele din gradina de daunatori. Mai mult decat atat, o astfel de metoda este considerata chiar bio, adica fara sa afecteze rosia in sine cu substante chimice. Va prezentam cateva retete pe baza de bicarbonat de sodiu pe care le puteti utiliza ca tratamente bio.

O reteta foarte simpla este aceasta. Avem nevoie de o lingura de bicarbonat, de o pastila de aspirina, de o lingurita de solutie spalat vase sau sapun lichid. Mai avem nevoie de asemenea si de o lingura de ulei. Toate acestea le vom amesteca intr-un recipient cu 4 litri jumatate de apa.

Pentru o eficienta cat mai buna pentru stropirea rosiilor cu bicarbonat vom pulveriza substanta pe frunze, tulpina. De asemenea, acest tratament previne ingalbenirea prematura a frunzelor.

Stropirea poate avea loc la o saptamana sau, daca se da doar preventiv, la doua saptamani.

Stropirea rosiilor cu bicarbonat: cum sa cresteti productia cu cel putin un sfert

Bicarbonatul de sodiu este folosit si pentru cresterea productivitatii, din perspectiva „curatarii” semintelor de agenti patogeni.

Astfel, semintele care urmeaza sa fie plantate pot fi inmuiate pret de circa o zi intr-o solutie cu bicarbonat. Aceasta solutie poate fi realizata cu un litru de apa si aproximativ 10 grame de bicarbonat.

Stropirea rosiilor cu bicarbonat: tratati mucegaiul alb

Stropirea rosiilor cu bicarbonat va poate ajuta si in tratarea si prevenirea mucegaiului alb, una dintre cele mai frecvente boli pe care le regasim la legume.

Aveti nevoie de o lingura de bicarbonat, o alta lingura de ulei vegetal, putin sapun lichid si circa 3-4 litri de apa, o reteta asemanatoare cu cea prezentata anterior. La fel si aici, substanta va fi pulverizata pe plante. Cel mai eficient este dupa ploaie. Nu stropiti mai des de o saptamana – o saptamana jumatate, pentru a nu arde planta.

Scapa si de buruieni

Cu totii stim cat de dificile si daunatoare sunt buruienile care pot creste in preajma legumelor. Dupa ce am indepartat aceste buruieni manual, putem sa punem putin bicarbonat in santurile, marginile, plantelor. De asemenea, tot in aceasta maniera puteti sa inlaturati si buruienile crescute in locuri dificile, crapaturi etc.

De asemenea, bicarbonatul il puteti folosi si pentru a elimina omizile din gradina. Puteti face un mix de bicarbonat si faina, cantitati egale din ambele, iar amestecul sa-l presarati peste plante.

Pe langa aceste metode legate de subiectul nostru – stropirea rosiilor cu bicarbonat, exista si alte ingredinte care se pot folosi in realizarea unor tratamente benefice pentru legume. De exemplu: cenusa, urzicile, solutia de acid boric, drojdia de bere, foile de ceapa, lapte, precum si diverse plante aromatice. Vom reveni cu articole pe acest subiect.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.