AcasăAfaceri profitabile la taraSparanghel cultivare: cum sa obtii profit de mii de euro pe suprafete...

Sparanghel cultivare: cum sa obtii profit de mii de euro pe suprafete mici

Cultura sparanghelului a luat avant in Romania, mai ales in ultimii ani, tot mai multi fermieri cu suprafete reduse alegand sa cultive „leguma regilor”. Tot mai multe cautari asupra sintagmei „sparanghel cultivare” ne arata ca agricultorii de la noi sunt deschisi in gasirea unor noi oportunitati pe piata. Va prezentam in acest articol doua exemple, cu doi fermieri de succes, care au pus pe roate o afacere cu sparanghel.

Primul fermier cu care am vorbit este Daniel Toma, din judetul Buzau, care cultiva, pe o suprafata de circa 5.000 mp, sparanghel. Nu a fost usor, insa dorinta de a incepe o afacere agricola, mai ales una care nu se regaseste in fiecare localitate, l-a facut ambitios.

„Fara sa am o pregatirea in domeniul agricol, am ales sa infiintez aceasta cultura de sparanghel, acum mai bine de 4 ani. Ceea ce m-a surprins foarte placut a fost ca cele circa 400 de coroane pe care le-am cumparat, radacini, s-au prins din prima. Asta mi-a dat curaj si ambitie sa continui cu aceasta afacere”, spune Daniel Toma.

Sparanghel cultivare: in ce conditii putem obtine productii bune

Cum se cultiva sparanghelul este cu siguranta o intrebare pe buzele tuturor. Insa, inainte de a incepe o cultura de sparanghel, trebuie sa ne asiguram ca ii putem oferi conditiile necesare. In primul rand, va trebui sa avem un interval destul de larg de lumina/soare pentru dezvoltarea optima a plantelor.

Apoi, trebuie sa evitam cat mai mult terenurile care retin apa. Un alt aspect demn de mentionat este faptul ca o cultura de sparanghel are sanse mari sa se dezvolte bine pe soluri nisipoase. Atentie trebuie acordata si nivelului de pH, care ar trebui sa fie cuprins intre 5,6 si 7,4. Datorita radacinilor lungi, care ajung deseori si la 1m, cultura sparanghelului nu are nevoie de o irigare prea deasa.

Sparanghel cultivare
Sparanghel cultivare

Sparanghel cultivare: cum plantam

Cel mai important moment al culturii de sparanghel este fara indoiala infiintarea propriu-zisa a plantatiei. Cel mai indicat este sa facem o aratura destul de adanca, inca din toamna. Apoi, din martie, cand incepe vremea sa se mai incalzeasca, vom marunti cat mai bine terenul. Santurile se pot executa la o distanta de 1,4 m distanta intre ele, si cu o adancime de circa 30 cm.

„Intr-un metru eu am pus cam 4 maxim 5 radacini. Vom astupa doar radacina, apoi, cu fiecare interventie in camp, mai adaugam pamant in sant. Putem avea cam 5-10 tije dintr-o singura radacina. Este foarte important ca in primul an de plantare sa ne asiguram ca avem o cultura ingrijita, adica fara buruieni. In primul an, vom face taieri si nu vom recolta. In cel de-al doilea an, vom avea un sparanghel cu o inaltime de aproape 1,5-1,7 m”, ne-a mai spus agricultorul.

Sparanghelul are cerinte medii fata de temperatura, preferand zonele care impun repaus vegetativ in timpul iernii. Productia timpurie de sparanghel depinde in primul rand de sol si de gradul de incalzire al acestuia. Cele mai bune soluri sunt cele profunde, bogate in nutrienti, usoare si cu drenaj bun. Se recomanda ca solul sa aiba un pH intre 6,4 si 6,8.

Cultura de sparanghel dureaza 16-20 ani

Pregatirea terenului pentru plantat are o importanta mare. In vara sau la inceput de toamna se desfunda la 50-60 cm adancime. O data cu desfundarea se incorporeaa 40-50 tone gunoi de grajd la hectar. Primavara, inainte cu 2-3 zile de la plantare, se trece la deschiderea rigolelor (santurilor), de 35-40 cm adancime si aceeasi latime.

Pentru a folosi cat mai optim terenul se pot cultiva intre randuri si legume cu port mic precum salata, ridichi, fasole, ceapa, usturoi.

Sparanghel cultivare: a lucrat in strainatate la o asemenea cultura

Cea de-a doua poveste pe care dorim sa o aducem in prim plan este, fireste, tot a unui cultivator de sparanghel. Mai exact, este vorba despre Dan Cristea, care, dupa trei ani de zile petrecuti la o exploatatie agricola asemanatoare, in Anglia, a decis sa revina in tara si sa isi infiinteze propria sa cultura.

„Am vrut sa incerc, sa vad daca se poate dezvolta si aici o asemenea cultura de sparanghel. Rezultatul a fost unul pozitiv. Eu cel putin am inceput cu 3.000 de radacini de sparanghel, pe care le-am plantat pe o suprafata de circa 2.000 mp. Am mai marit ulterior suprafata plantata cu inca aproape 6.000 mp. Mentionez insa ca plantatia de sparanghel a fost infiintata in regim bio, nu dam cu erbicide”, spune Dan Cristea.

Sparanghel cultivare: investitia la hectar

Sparanghel cultivare
Sparanghel cultivare

Cei interesati de cultura sparanghelului sunt fara indoiala interesati si de suma necesara infiintarii unui hectar. Conform spuselor celor doi fermieri, costurile cu infiintarea unui hectar de sparanghel pot ajunge la circa 10.000-13.000 euro. Daca se aleg soiuri mai deosebite sau se doreste infiintarea unui hectar de sparanghel in regim bio, costurile pot urca pana la 20.000 euro.

Productia estimativa de sparanghel care se poate scoate pe o suprafata de un hectar este de circa 4 tone.

„Cea mai buna investitie este in calitate, de aceea noi asta ne-am propus inca de la inceput si asta facem in fiecare zi. Pot spune ca preturile cu care am reusit sa vand sparanghelul variaza intre 35-50 lei pe kilogram. De exemplu, un magazin iti poate cere pe saptamana circa 15-20 kg de sparanghel”, afirma Dan Cristea.

Sparanghelul ramane o planta deosebit de sanatoasa, recunoscuta pentru numeroasele sale vitamine si dorita mai ales de cei care vor sa scape de kilogramele in plus. In ceea ce priveste cultura de sparanghel din Romania, aceasta se mentine momentan pe suprafete mai reduse, insa, in ultima perioada, tot mai multi cultivatori au inceput sa incerce si aceasta planta. Prin urmare, ramane o idee de afaceri cel putin interesanta si demna de incercat, mai ales daca va puteti forma o clientela in acest sens.

Recoltarea

Este cea mai dificila operatiune, deoarece de ea depinde modul in care planta va evolua si in anii urmatori. O recoltare intensa slabeste planta, iar o taiere incorecta a lastarilor poate provoca ranirea rizomilor si respectiv scaderea productiei.

Recoltarea se realizeaza dimineata, dar in perioada de crestere maxima a lastarilor se recolteaza chiar si de trei ori pe zi.

La ce se poate folosi sparanghelul

Sparanghelul este cea mai importanta cultura din grupa legumelor perene. De la acesta se consuma lastarii atat pentru mancare, cat si pentru utilizarea lor in industria conservelor. Iata ce substante minerale contin: 20 mg de calciu, 60 mg fosfor, 1 mg fier la 100 grame masa proaspata lastari; la care adaugam vitaminele B1, B2, si C.

In medicina populara, radacina de sparanghel fiarta in otet se foloseste la tratamentul paradontozei. Ceaiul de sparanghel se foloseste in boli de rinichi, iar siropul preparat din varfuri de ramuri, cu mult zahar, se ia pentru pofta de mancare.

Te invitam sa descoperi si alte Afaceri profitabile la tara in pagina noastra.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine