AcasăLegume si fructeSpanacul-catarator "Liana", care se poate cultiva si vara

Spanacul-catarator „Liana”, care se poate cultiva si vara

Spanacul-catarator „Liana”, denumit in termeni stiitifici Basella Rubra, este o noua planta aclimatizata cu succes in Romania de catre specialistii Statiunii de Cercetare Legumicola Buzau.

Cele mai importante caracteristici ale acestui soi de spanac este vigoarea cu care poate creste in inaltime, pana la 10 metri, apoi putem vorbi inevitabil si de o productie mai mare decat in cazul spanacului clasic.

Si, poate cel mai important atu este capacitatea acestui soi nou de spanac de a fi cultivat si in perioadele calduroase, inclusiv in spatii protejate si vara, lucru imposibil de obtinut cu spanacul obisnuit.

Originar din zona Asiei, spanacul-catarator de Malabar a fost aclimatizat cu succes la noi, gratie rodului a mai bine de 9 ani a specialistilor de la Buzau.

„Acest tip de spanac are toate elementele nutritive ale spanacului obisnuit, adica un aport important de vitamine, in special A si C, apoi de calciu, potasiu, fier. Spanacul-catarator „Liana” este atat o planta alimentara, cat si una medicinala si chiar ornamentala. Ce este foarte important este ca aceasta specie are o adaptabilitata mare la caldura, prin urmare poate fi cultivat pe toate perioada anului, chiar si vara. Stim foarte bine ca spanacul obisnuit nu poate fi cultivat la temperaturi mari pentru ca imediat porneste in tija florala si nu mai produce masa vegetativa, pe care noi o consumam. Acesta rezista foarte bine si in spatii protejate, unde avem 40 grade”, declara Costel Vanatoru, cercetatori la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau.

Spanacul „Liana” este o planta de zi scurta, suculenta, cu tulpina neteda si cu o multitudine de lastari lungi de cativa metri. Spanacul Liana are tulpini de culoare verde sau purpuriu, frunzele sunt carnoase, ovale sau sub forma de inima, cu o lungime cuprinsa intre 5 si 12 cm.

„Daca spatiul permite, ea poate creste pana la 10 m inaltime, are aceasta vigoare. Recoltam frunze si produce periodic, putem recolta de 2-3 ori pe saptamana frunze proaspete”, mai spune Costel Vanatoru.

„Am început anul acesta să oferim răsaduri şi seminţe experimental, iar la anul îl vom înscrie în vederea omologării pentru că avem două soiuri cu caracteristici distincte. Acesta pe care îl vedeţi aici, cu tulpina roşiatică, şi altul cu tulpina verde albicioasă. Sunt două soiuri distincte care vor intra în curând în producţie şi suntem convinşi că vor fi apreciate de consumatori mai ales că vorbim de o plantă care poate fi cultivată cu succes şi în sistem ecologic”, a mai precizat cercetatorul

Productia acestui tip de spanac este mai mare decat al spanacului obisnuit. In ceea ce priveste gustul, spanacul „Liana” se remarca printr-un gust mai puternic, insa deosebit.

In ceea ce priveste lucrarile de ingrijire, acest tip de spanac se poate cultiva la fel ca spanacul obisnuit, doar cu precizarea ca trebuie legat pe arac. Distantele optime de plantare sunt de 40 cm intre plante si de circa 1 metru intre randuri.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine