Soiul de visin: Crisana 2
Este unul dintre cele mai cunoscute soiuri de visin de la noi, pomul avand o coroana globuloasa, cu fructificaire pe ramuri mijlocii si lungi. Ofera o productie moderata.
Fructul are o marime mare, pulpa este consistenta, suculenta si se poate folosi atat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru realizarea produselor de patiserie.
Coacerea incepe la jumatatea lunii iunie.
Soiul Mocanesti 16
Un alt soi utilizat in livezile de visin de pe la noi este Mocanesti 16, un pom cu o vigoare medie, autosteril, cu o productivitate relativ buna.
Fructul are o marime de aproape 5 grame, are o pulpa suculenta cu un sambure mare si se preteaza mai ales pentru prelucrare. Epoca de coacere este la sfarsitul lunii iunie.
Soiul Rival
Este un soi cu un pom de vigoare medie, fructificare pe buchete de mai, productiv, partial autofertil. Din pacate, este sensibil la Monilia.
Fructul are o marime spre mare, cu o pulpa moale, suculenta, valorificat in primul rand industrial. Epoca de coacere este tot la sfarsitul lunii iunie.
Soiul Tarina
Este un soi de visin cu o vigoare mica, autosteril, cu o coroana invers piramidala. Are o toleranta medie la boli.
Fructul este de marime medie, circa 4 grame, pulpa de consistenta medie, samburele mijlociu si cu un gust bun, ceea ce il face pretabil inclusiv la consum in stare proaspata.
Soiul de visin Stelar
Pom de vigoare medie spre mare, coroană rară, larg piramidală, rodire pe buchete de mai şi ramuri plete, parţial autofertil, moderat productiv, toleranţă la boli.
Fructul este de marime mare, peste 6 grame, pulpa moale, roşie, suculentă, suc roşu, gust dulce–acidulat, sucul roz, sâmbure mijlociu, gust bun, pentru consum în stare proaspătă şi ca materie primă pentru procesare Epoca de coacere la sfârşitul primei decade a lunii iunie.
Soiul Pitic
Acest soi este de vigoare mica, are o inflorire tarzie si este rezistent la factorii de mediu.
Fructul este mijlociu ca si marime, pana in 5 grame, cu pulpa suculenta, folosit mai ales la procesare. Epoca de coacere la sfârşitul celei de a treia decade a lunii iulie.
Oblacinska
Soiul de visin Oblacinska este autofertil, rezistent la factorii de mediu. Se inmulteste mult prin drajoni.
Fructul mic (3 g), de culoare roşie-vişinie, cu pulpă foarte
suculentă, suc intens colorat, 15-16% substanţă uscată solubilă,
aciditate mare, 9% sâmbure, destinaţia de valorificare este pentru
procesare în industria agro-alimentară sub formă de suc.
Epoca de coacere la sfârşitul celei de a treia decade a lunii iunie.
Soiuri de visin: Ilva
Acest soi are o vigoare mica spre medie, detine o coroana semiglobuloasa si rodeste in general pe ramuri lungi. Intra pe rod in anul 3 de la plantare.
La soiul de visin Ilva fructele sunt mijlocii, de culoare rosu-inchis, cu o pulpa consistenta si un gust dulce acrisor. Soiul se preteaza doar pentru industrializare.
Recoltarea se realizeaza in a 3-a decada a lunii iunie. Se recomanda altoirea soiului Ilva cu Mahaleb.
Soi de visin: Meteor
Meteor este un alt sortiment de visin care poate fi cultivat in tara noastra, fiind un pom cu o vigoare puternica, ce infloreste tarziu. Fructele au o domensiune medie, iar pulpa este mai degraba alba, zemoasa, dulce usor acidulata.
Momentul optim pentru recoltarea soiului de visin Meteor este la finalul lunii iunie, inceput de iulie, mai exact 25-10 iulie.
Polenizatorii recomandati sunt Nana, Morella neagra si se altoieste frecvent pe Mahaleb.
Morella Neagra
Este un soi ce rodeste regulat, cu fructe mijlocii, de o cumoare mai negricioasa. Se foloseste preponderent acest soi in industrializare si recoltarea se face in luna iulie.
Se altoieste tot pe Mahaleb.
Soiuri de visin: Nana
Primele exemplare de visine din acest soi au fost obtinute in tocmai in anii 1970, de catre specialistii de la SCDP Baneasa. Soiul Nana a fost omologat oficial in 1977.
Pomul are o vigoare redusa, este autofertil si are o recolta abundenta. Fructele sunt de culoare rosu inchis, pulpa dulce acidulata. Se preteaza atat pentru consum cat si pentru industrializare.
Epoca de coacere este la sfarsit de iubie, inceput de iulie. Se altoieste tot pe Mahaleb.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
documentar complet si bun pentru cine doreste sa intemeieze o plantaie