Categorii
Legume si fructe

Soiuri de visin pe care sa le cultivi cu succes

Soiul de visin: Crisana 2

Este unul dintre cele mai cunoscute soiuri de visin de la noi, pomul avand o coroana globuloasa, cu fructificaire pe ramuri mijlocii si lungi. Ofera o productie moderata.

Soiul de visin Crisana 2
Soiul de visin Crisana 2

Fructul are o marime mare, pulpa este consistenta, suculenta si se poate folosi atat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru realizarea produselor de patiserie.

Coacerea incepe la jumatatea lunii iunie.

Soiul Mocanesti 16

Un alt soi utilizat in livezile de visin de pe la noi este Mocanesti 16, un pom cu o vigoare medie, autosteril, cu o productivitate relativ buna.

Soiul de visin Mocanesti 16
Soiul de visin Mocanesti 16

Fructul are o marime de aproape 5 grame, are o pulpa suculenta cu un sambure mare si se preteaza mai ales pentru prelucrare. Epoca de coacere este la sfarsitul lunii iunie.

Soiul Rival

Este un soi cu un pom de vigoare medie, fructificare pe buchete de mai, productiv, partial autofertil. Din pacate, este sensibil la Monilia.

Soiul de visin Rival
Soiul de visin Rival

Fructul are o marime spre mare, cu o pulpa moale, suculenta, valorificat in primul rand industrial. Epoca de coacere este tot la sfarsitul lunii iunie.

Soiul Tarina

Este un soi de visin cu o vigoare mica, autosteril, cu o coroana invers piramidala. Are o toleranta medie la boli.

Soiuri de visin Tarina
Soiuri de visin Tarina

Fructul este de marime medie, circa 4 grame, pulpa de consistenta medie, samburele mijlociu si cu un gust bun, ceea ce il face pretabil inclusiv la consum in stare proaspata.

Soiul de visin Stelar

Pom de vigoare medie spre mare, coroană rară, larg piramidală, rodire pe buchete de mai şi ramuri plete, parţial autofertil, moderat productiv, toleranţă la boli.

Stelar soi de visin
Stelar soi de visin

Fructul este de marime mare, peste 6 grame, pulpa moale, roşie, suculentă, suc roşu, gust dulce–acidulat, sucul roz, sâmbure mijlociu, gust bun, pentru consum în stare proaspătă şi ca materie primă pentru procesare Epoca de coacere la sfârşitul primei decade a lunii iunie.

Soiul Pitic

Acest soi este de vigoare mica, are o inflorire tarzie si este rezistent la factorii de mediu.

Pitic soi visin
Pitic soi visin

Fructul este mijlociu ca si marime, pana in 5 grame, cu pulpa suculenta, folosit mai ales la procesare. Epoca de coacere la sfârşitul celei de a treia decade a lunii iulie.

Oblacinska

Soiul de visin Oblacinska este autofertil, rezistent la factorii de mediu. Se inmulteste mult prin drajoni.

Soi visin Oblacinska
Soi visin Oblacinska

Fructul mic (3 g), de culoare roşie-vişinie, cu pulpă foarte
suculentă, suc intens colorat, 15-16% substanţă uscată solubilă,
aciditate mare, 9% sâmbure, destinaţia de valorificare este pentru
procesare în industria agro-alimentară sub formă de suc.
Epoca de coacere la sfârşitul celei de a treia decade a lunii iunie.

Soiuri de visin: Ilva

Acest soi are o vigoare mica spre medie, detine o coroana semiglobuloasa si rodeste in general pe ramuri lungi. Intra pe rod in anul 3 de la plantare.

Ilva soiuri de visin
Ilva soiuri de visin

La soiul de visin Ilva fructele sunt mijlocii, de culoare rosu-inchis, cu o pulpa consistenta si un gust dulce acrisor. Soiul se preteaza doar pentru industrializare.

Recoltarea se realizeaza in a 3-a decada a lunii iunie. Se recomanda altoirea soiului Ilva cu Mahaleb.

Soi de visin: Meteor

Meteor este un alt sortiment de visin care poate fi cultivat in tara noastra, fiind un pom cu o vigoare puternica, ce infloreste tarziu. Fructele au o domensiune medie, iar pulpa este mai degraba alba, zemoasa, dulce usor acidulata.

Meteor visin
Meteor visin

Momentul optim pentru recoltarea soiului de visin Meteor este la finalul lunii iunie, inceput de iulie, mai exact 25-10 iulie.

Polenizatorii recomandati sunt Nana, Morella neagra si se altoieste frecvent pe Mahaleb.

Morella Neagra

Este un soi ce rodeste regulat, cu fructe mijlocii, de o cumoare mai negricioasa. Se foloseste preponderent acest soi in industrializare si recoltarea se face in luna iulie.

Se altoieste tot pe Mahaleb.

Soiuri de visin: Nana

Primele exemplare de visine din acest soi au fost obtinute in tocmai in anii 1970, de catre specialistii de la SCDP Baneasa. Soiul Nana a fost omologat oficial in 1977.

Soi de visin Nana
Soi de visin Nana

Pomul are o vigoare redusa, este autofertil si are o recolta abundenta. Fructele sunt de culoare rosu inchis, pulpa dulce acidulata. Se preteaza atat pentru consum cat si pentru industrializare.

Epoca de coacere este la sfarsit de iubie, inceput de iulie. Se altoieste tot pe Mahaleb.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.