Sobolanii, precum si alte rozatoare, care vin pe langa casa, ajung sa intre si in cotetul de gaini, mai ales in perioadele mai reci. Pe langa bolile pe care le pot aduce cu ei, sobolanii vor ataca in buna masura gainile si vor crea daune semnificative.
In acest articol vom discuta despre cauzele de aparitia a sobolanilor in cotete, ce pagube produc si, bineinteles, ce solutii avem la indemana.
Ce pagube provoaca sobolanii la gaini?
Sobolanii nu vor sta pe ganduri si vor ataca orice gaina, precum si puii ei, din cotet. O va manca acolo sau doar partial. De asemenea, ouale gainilor sunt in pericol atunci cand sobolanii ataca deoarece vor fi mancate ramanand doar cojile.
Cum spuneam si mai sus, sobolanii vor aduce boli in cotet, periculoase nu doar pentru pasari, cat si pentru om. In general vorbim de boli parazitare, virale, bacteriene, capusi, paduchi etc.
Pot exista de asemenea si pagube materiale aduse cotetului, pereti sau podele distruse, hrana pasarilor consumata sau murdarita.
De ce ataca sobolanii gainile?
Sa vedem acum care ar fi principalele cauze pentru care gainile sunt atacate de sobolani. Bineinteles, sobolanii sunt mereu in cautarea hranei, astfel ca isi vor face loc in cuibare, cotetul pasarilor, precum si in orice zona din imprejurul casei.
Daca se simt in pericol, ei cauta si adapost. Pe langa hrana si apa este la fel de importanta pentru sobolani, asadar si acesta poate fi un motiv pentru care ataca.
Daca zona din jurul cotetului este neingrijita sau exista resturi de materiale sau gunoi, acest mediu ii va atrage. Iar daca apare un sobolan, in scurt timp isi va chema intreg grupul sau.
Cum ne dam seama ca sobolanii au ajuns in cotetul gainilor?
Excremente – poate primele semne pe care le veti remarca sunt acestea, atat pe sol cat si pe nisip, in cotet.
Deterioarare podea, plasa – un alt semn des intalnit sunt gaurile sau diverse rupturi pe care le veti vedea la cotet, in diferite zone, exact de dimensiunea lor.
Coji de oua sparte – atacul unor sobolani va lasa urme inclusiv la oua.
Gaini stresate, galagie pe timpul noptii – Sobolanii vor fi activi pe timpul noptii mai mult, asadar veti avea ocazia sa auziti unele sunete. De asemenea, dupa un atac al lor, gainile vor fi mai stresate, nu vor mai manca, iar nivelul de ouat se va micsora.
Ce solutii avem?
Aparat cu ultrasunete – aceasta varianta este inofensiva pentru sobolani, insa va avea capacitatea sa ii alunge din zona in care se afla cotetul. Mai simplu spus, aparatul va emite unele unde care vor irita doar sobolanii (precum si cartite, dihori). Daca aveti iepuri, trebuie sa-i mutati in afara razei de actiune a aparatului.
Capcane – Exista pe piata mai multe tipuri de capcane pentru sobolani, fie ca o boxa cu usita, fie cu toc electric sau chiar capcane cu clei. Problema lor este ca sunt periculoase pentru puii de gaina si au o actiune de combatere limitata.
Metode chimice – Aici oferta este una ampla, insa trebuie sa tineti cont ca pasarile trebuie sa le mutati, sa le izolati, atunci cand puneti otravuri contra sobolanilor. Incercati sa folositi mai multe variante, nu doar una singura, deoarece sobolanii sunt inteligenti si pot sesiza pericolul, iar a doua oara sa nu se mai intoarca prin acelasi loc.
Pisica 🙂 – O metoda natura de combatere a sobolanilor este pisica. Nu orice pisica va fi in stare sa prinda sobolani. Atentie sa nu utilizati otravuri in paralel cu aceasta metoda.
Puteti pune impreuna gainile in acelasi adapost cu gastele sau curcile.
Din pacate, metode traditionale precum cenusa imprastiata prin cotet, mirosul de lana arsa sau mirosul de plante precum pelinul, musetelul, menta – au eficienta foarte mica in lupta cu sobolanii.
Citeste si: De ce sa pui otet in apa gainilor si puilor