AcasăCasa si gradinaSmecherie la marginea drumurilor cu pepeni mari si copti

Smecherie la marginea drumurilor cu pepeni mari si copti

Sunt multi vanzatori pe marginea drumurilor care cumpara produse de la en-gross si le vand apoi ca marfuri provenite din propria gospodarie. Bineinteles, putini sunt cei care recunosc acest lucru, scrie Digi24.

Intre Bucuresti si Oltenita poti vedea numerosi negustori pe marginea drumului cu pepeni mari si copti. Spun ca ii au din curte, insa in acele zone aproape deloc nu o sa gasesti culturi de pepeni.

– De unde sunteți?

– De la țară!

– De unde de la țară?

– De la Dăbuleni suntem.

– De la Dăbuleni?

– Da!

– Cartofii de la Dăbuleni?

– Da!  

– Ardeiul tot de Dăbuleni?

– Ardeiul?

– Da, da, da! E românesc!

– Dar ăștia nu-s de la Dăbuleni!

– Nu! Sunt de la seră ăștia!

După o oră, la aceeași tarabă improvizată în apropierea cartierului Danubiana, mai era un singur negustor. Avea client. Din vorbă-n vorbă a recunoscut că multe dintre legumele și fructele cu care a venit sunt turcești, cumpărate din en-gross-ul Pucheni și revândute pe șanț.

– Chiar! Nectarinele sunt românești sau turcești?

– Nu știu!

– Păi, românești sau turcești, zic?

– Habar n-am!

– Cum sunt, boss, nectarinele? Turcești sau românești? Că nu mi-ai zis.

– Turcești!

– Piersicile și nectarinele… de la turci, nu?

– Păi mai e ceva românesc, al nostru?

– Ce ai românesc aici? Din ce vinzi, ce e românesc?

– Ce e românesc? Pepenii.

– De la Pucheni (en-gross de legume fructe în București – n.r.), nu? Sau de unde luați voi?

– De la Pucheni!

– Ne descurcăm cum putem. Ce să facem? Trăim și noi cum putem! În România asta…

De la Danubiana spre Oltenița, prin Frumușani, Gruiu, Budești, Curcani… șoseaua e plină de mărfuri. Cartofi mari, spălați și egali, la sac sigilat, lăudați ca marfă din grădina proprie.

Dar și dovlecei la fel de mari, curați, care par mai degrabă zucchini italienești decât legume din Bărăgan.

Puține produse-n grădinile și solariile celor care le vând, multe cumpărate din en-gross-uri, pentru revânzare.

Totuși, când sunt întrebați despre proveniență, cei mai mulți așa-ziși producători spun că legumele și fructele expuse sunt roadele propriei munci.

– Pepenele ăsta mare, de aici, e de la matale din grădină?

– Păi dar de unde?

– Unde se fac pepenii așa mari?

– Prin toate grădinile din România și în alte țări!

– În alte țări, da…

– Putem să le zicem că sunt pepeni de Frumușani?

– Da!

– Deci așa arată pepenii de Frumușani!

– Și cartofii ăștia așa mari?

– Cartofii, tot! Sunt sortați cartofii. Care-s mai mari, așa. Și ceapa la fel!

– Din toată marfa, care-i a matale, care-i cumpărată?

– Tot ce se vede e de la mine!

Sat după sat și tarabă după tarabă... începe să iasă la iveală adevărul despre pepenii de pe DN 4.

– Pepenii tot din grădină?

– Nu!

– De unde?

– Sunt aduși de la București! Da, mamă! Nu se face pepenele la noi, să știți!

– Se fac pepeni și aici, în zonă?

– Se face și la noi, dar se face mai târziu!

Cei care nu pot dovedi ca vand produse agroalimentare in baza carora au obtinut certificate de producator pot primi amenzi intre 5.000 si 10.000 lei de la Directiile Agricole.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine