Categorii
Apicultura

Septicemia albinelor: ce trebuie sa stim despre aceasta boala

Septicemia albinelor este o boala care nu are un caracter epizootic. S-a stabilit ca agentul patogen este un bacil aerob facultativ denumit Bacillus apisepticus ce are forma unui bastonas.

El nu se transforma in spori si moare la 100 de grade Celsius, in 3 minute, fiind sensibil la razele solare si vaporii de formol. Germenul bolii se afla in natura, in apele statatoare infectate si este adus in stup de albinele ce transporta apa.

Calea de patrundere in organismul albinelor este aparatul respirator, prin stigmatele toracice, de unde trece usor in sange, unde se inmulteste provocand o infectie generala (septicemia).

Uneori patrunde in sange si pe cale digestiva, cand albinele sunt slabite de alta boala infectioasa (nosemoza), rezistenta lor organica fiind minora.

Dupa cercetatorul Burnseide simptomul caracteristic este tulburarea si inalbirea sangelui care devina laptos; alterarea rapida si profunda a cadavrelor, mai ales pe timp cald, exala un miros pronuntat de putrefactie; capul, toracele si abdomenul isi pier legatura intre ele si se desprind.

Citeste si: Tratamente albine: cum recunoastem bolile in stupina si cum le tratam

Simptomele exterioare sunt asemanatoare in parte cu cele ale bolilor: paratifoza, amibioza, accarioza; albinele au abdomenul balonat, miscari nesigure, cad pe spate.

Diagnosticul este stabilit doar in laborator. Cercetatorii recomanda luarea masurilor de igiena in stup pentru a preveni aceasta boala, hrana de calitate de asemenea, colonii puternice, indepartarea de locuri umbroase, expunand stupii la soare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.