AcasăLegume si fructeSecrete utile despre plantarea rosiilor in gradina

Secrete utile despre plantarea rosiilor in gradina

Plantarea rosiilor in gradina poate fi o activitate placuta, prin care sa ne asiguram propriul consum. Pentru rosii frumoase si gustoase este important sa tinem cont de o serie de sfaturi. Sunt mici detalii, care, cumulate, va pot ajuta sa aveti o productie bogata.

Vom incepe cu poate cel mai important aspect in cultivarea rosiilor: apa.

Plantarea rosiilor in gradina – primul secret

Rosiile au nevoie de o cantitate optima, destul de mare de apa, pentru a se dezvolta. Se stie faptul ca o rosie contine intr-un procent de aproape peste 90% apa. Asadar, ar fi bine, saptamanal, sa asiguram o cantitate de cel putin 5 litri de apa pe planta.

In cazul in care zona in care avem cultura nu dispune de o asemenea cantitate de precipitatii, este necesar sa irigam. O umiditate care nu este constanta va crea probleme culturii prin aparitia numeroaselor boli. De asemenea, se recomanda ca udarile sa fie constante, pentru a permite pamantului sa se imbibe suficient cu apa. O irigare superficiala atrage mai degraba probleme culturii de rosii.

Pe langa irigatii, nu uitati ca si lumina are un rol important in dezvoltarea rosiilor.

Plantarea rosiilor in gradina: fertilizarea

Fie ca vorbim de plantare sau chiar pe parcursul vegetatiei, o doza optima de ingrasamant, de preferinta natural, va ajuta cultura nu numai sa se dezvolte bogat, dar si sa aiba rezistenta necesara pentru a rezista la boli si daunatori.

In ce priveste adaugarea ingrasamintelor in vegetatie cel mai bun moment pentru acest lucru este cand fructele sunt ceva mai mari decat o nuca. Se poate pune fertilizant de circa 1,5 kg azotat de calciu la 100 metri de rand.

Al treilea secret: indepartarea lastarilor lacomi

Se stie faptul ca lastarii lacomi atrag o buna parte din substantele nutritive, lasand o cantitate mai mica pentru fructe.

Astfel, cu indepartarea acestor lastari lacomi, vom ajuta planta sa isi foloseasca substantele nutritive mai mult pentru fructe.

Recoltarea, un alt aspect foarte important

Rosiile gustoase tin foarte mult si de momentul de recoltare. De aceea se recomanda ca acestea sa fie culese cand sunt coapte suficient, chiar inainte sa inceapa usor sa se inmoaie.

Un mic secret il constituie si depozitarea rosiilor, fiind bine sa se faca mai degraba la temperatura camerei decat in frigider. Pe vreme, bunicii inveleau chiar in hartie ultimele fructe mature, pastrandu-le la circa 13-14 grade Celsius.

Citeste si: Cultura de rosii in gradina: cum grabim coacerea fara chimicale

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine