Categorii
Legume si fructe

Seceta de anul acesta este la fel de cruntă ca cea din 1947. Prețul pâinii va exploda

Agricultorii spun ca pierderile pe care le inregistreaza in culturile agricole se ridica la 60-70% in unele zone. Mare parte dintre culturile de cereale risca sa fie compromise. Astfel, criza generata de pandemia de coronavirus va fi dublata si de o criza alimentara.

In acest context, ministrul Agriculturii spune ca fermierii vor fi despagubiti. Insa aceasta este doar o parte a problemei.

“Peste această criza determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani. Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, potrivit Digi24.

Oficialul spune ca exista stocuri, insa recunoaste ca la unele produse de baza pretul se va mari.

“Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne, legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză”, a mai spus ministrul.

Pierderi mari pentru legumicultori

Pe langa cei care lucreaza pamantul pentru cereale si multi legumicultori au pierderi importante. Din disperare, o parte dintre fermieri arunca legumele.

În bazinul agricol Vidra – Crețești – Sintești, principalul furnizor de legume pentru Capitală, zeci de solarii au fost abandonate și năpădite de buruieni, cu tot cu produse.

În bazinul legumicol Vidra – Crețești – Sintești sunt peste 7.000 de fermieri care trăiesc exclusiv din ce produc în solarii. Toți au pierderi, iar administrația locală cere guvernului să-i ajute să-și vândă produsele ori să le poată stoca sau procesa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.