Plantatiile de Paulownia raman o cultura relativ controversata in Romania, deoarece sunt putini cei care au reusit sa aiba profit in urma acestei culturi.
Desi are o crestere rapida, copacul de Paulownia are nevoie de o anumita irigare si de anumiti nutrienti in sol pentru a se dezvolta. Nu putini sunt cei care spun ca au vazut copaci de Paulownia care nu s-au dezvoltat suficient.
Totusi, pentru mai multe detalii despre aceasta cultura am discutat cu domnul Corneliu Stanciu, din comuna Finta, judetul Dambovita, acesta avand o cultura de Paulownia pe mai multe hectare.
„Plantatia a fost infiintata anul trecut, in luna mai. Anul trecut a fost anul de formare a radacinii. Au performat undeva la 1,40 – 1,60 metri, iar anul acesta au 1,80, 3 m jumatate inaltime. Ideea de baza este de a se obtine intr-un an de crestere un trunchi care sa aiba 4 m, apoi se lasa sa se formeze coroana”, explica Corneliu Stanciu, pentru Lumea Satului.
Moment optim de plantare pentru puieti este in luna mai, iar pentru pomii de un an sau doi, daca se replanteaza, in toamna, in luna noiembrie mai exact.
Cum comercializezi si la ce preturi lemnul de Paulownia
Prima varianta, cea mai simpla, este sa vinzi lemnul bustean. „Noi dorim sa facem o diferenta in sensul in care vom prelucra acel bustean. Ne vom adresa fabricilor de mobila din Europa. Vom debita busteanul la dimensiunile cerute de beneficiar. Astfel, in anul 6, cu 2 ani inainte de taiere, se initiaza discutiile. Potentialul beneficiar poate sa isi taie cativa pomi, va face teste si va oferi un pret”, spune cultivatorul.
„Partea avantajoasa la aceasta plantatie este ca marfa nu este perisabila, nu sunt probleme de stocare. Plantatia poate sa mai ramana 1-2 ani pe picioare, lemnul se ingroasa, castiga in valoare si practic ai timp sa iti cauti un beneficiar care este convenabil ca pret. Pretul lemnului de paulownia, o medie, ar fi de 500 euro metru cub. un hectar produce circa 250 – 280 mc, circa 100.000 euro, dupa 8-9 ani”, mai spune Corneliu Stanciu.
Lemnul de Paulownia se bucura de o granulatie foarte fina, de aceea este utilizat pentru diverse ambalaje din lemn, precum si pentru instrumente muzicale etc. Pe de alta parte, acest lemn nu se preteaza la constructii.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
Bună ziua! Sunt Adrian și sunt proprietarul unui teren de 1,6ha extravilan în comuna Moldoveni Ialomița și ma ar interesa și pe mine ce condiții ar trebui îndeplinite și ce costuri ar fipentru înființarea unei plantații de paulownia!, întrebarea mea este cine îmi garantează ca pot valorifica marfa și recupera investiția! Va mulțumesc.
Bună ziua! Sunt Adrian și sunt proprietarul unui teren de 1,6ha extravilan și ma ar interesa și pe mine ce condiții ar trebui îndeplinite și ce costuri ar fipentru înființarea unei plantații de paulownia!, întrebarea mea este cine îmi garantează ca pot valorifica marfa și recupera investiția! Va mulțumesc.