AcasăAfaceri profitabile la taraSe poate obtine profit cu o plantatie de Paulownia?

Se poate obtine profit cu o plantatie de Paulownia?

Plantatiile de Paulownia raman o cultura relativ controversata in Romania, deoarece sunt putini cei care au reusit sa aiba profit in urma acestei culturi.

Desi are o crestere rapida, copacul de Paulownia are nevoie de o anumita irigare si de anumiti nutrienti in sol pentru a se dezvolta. Nu putini sunt cei care spun ca au vazut copaci de Paulownia care nu s-au dezvoltat suficient.

Totusi, pentru mai multe detalii despre aceasta cultura am discutat cu domnul Corneliu Stanciu, din comuna Finta, judetul Dambovita, acesta avand o cultura de Paulownia pe mai multe hectare.

„Plantatia a fost infiintata anul trecut, in luna mai. Anul trecut a fost anul de formare a radacinii. Au performat undeva la 1,40 – 1,60 metri, iar anul acesta au 1,80, 3 m jumatate inaltime. Ideea de baza este de a se obtine intr-un an de crestere un trunchi care sa aiba 4 m, apoi se lasa sa se formeze coroana”, explica Corneliu Stanciu, pentru Lumea Satului.

Moment optim de plantare pentru puieti este in luna mai, iar pentru pomii de un an sau doi, daca se replanteaza, in toamna, in luna noiembrie mai exact.

Cum comercializezi si la ce preturi lemnul de Paulownia

Prima varianta, cea mai simpla, este sa vinzi lemnul bustean. „Noi dorim sa facem o diferenta in sensul in care vom prelucra acel bustean. Ne vom adresa fabricilor de mobila din Europa. Vom debita busteanul la dimensiunile cerute de beneficiar. Astfel, in anul 6, cu 2 ani inainte de taiere, se initiaza discutiile. Potentialul beneficiar poate sa isi taie cativa pomi, va face teste si va oferi un pret”, spune cultivatorul.

„Partea avantajoasa la aceasta plantatie este ca marfa nu este perisabila, nu sunt probleme de stocare. Plantatia poate sa mai ramana 1-2 ani pe picioare, lemnul se ingroasa, castiga in valoare si practic ai timp sa iti cauti un beneficiar care este convenabil ca pret. Pretul lemnului de paulownia, o medie, ar fi de 500 euro metru cub. un hectar produce circa 250 – 280 mc, circa 100.000 euro, dupa 8-9 ani”, mai spune Corneliu Stanciu.

Citeste si: Cel mai scump gem din lume este realizat in Romania. Costa 365 euro borcanul si esta facut la Viscri

Lemnul de Paulownia se bucura de o granulatie foarte fina, de aceea este utilizat pentru diverse ambalaje din lemn, precum si pentru instrumente muzicale etc. Pe de alta parte, acest lemn nu se preteaza la constructii.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine