AcasăIdei afaceriRosii in bulion: Cum a reusit o familie de romi sa-si vanda...

Rosii in bulion: Cum a reusit o familie de romi sa-si vanda produsele in supermarketuri

In judetul Teleorman, familia Bujor, lucreaza de mai bine de 20 de ani in agricultura. In 2006 au reusit sa puna pe picioare o fabrica de procesare a legumelor obtinute, mai ales ca suprafata lucrata e de aproape 30 de hectare.

Cu ajutor acestei fabrici produc suc de rosii, rosii in bulion, zacusca, pe care le vand in magazine partenere, cat si la targuri din tara sau din strainatate. Mai mult, o parte dintre produse ajung si in supermarketuri.

„Noi avem in orasul Alexandria o cerere foarte mare de produse precum bulionul etc. de aceea ne-am dorit mult sa facem si procesare. Lucram natural, fara conservanti. Zacusca pe care o facem e facuta din ardei si vinete coapte, lumea apreciaza mult si de aceea tot revine la noi. Am mai fost prezenti si la cateva targuri nationale alimentare, cat si in strainatate”, povesteste Cornelia Bujor, potrivit Ziarului Financiar.

Mircea Bujor, administratorul firmei, nu se fereste deloc sa spuna ca este rom si ca a ales sa munceasca in agricultura. Aproape toti cei 11 membri ai familiei lucreaza la exploatatia agricola. Acesta povesteste ca au existat si momente in care lumea nu a avut incredere in el de la inceput din cauza etniei.

„Sunt legumicultor de mai bine de 18 ani, copii mei sunt adolescenti si ma ajuta cat pot si ei. Ma bucur ca lucrez in acest domeniu si fac ceva de calitate, insa nu de putine ori a fost dicil sa interactionez cu alti oameni. Din cauza mentalitatii esti de multe ori dat la o parte pentru ca esti tigan. Dar le-am castigat increderea prin fapte, chiar daca am numai 8 clase”.

Rosii in bulion si intrarea in supermarketuri

Produsele familiei Bujor au intrat si in supermarketuri datorita programului „Dor de gust”, al carui scop este tocmai de a ajuta fermierii sa isi vanda produsele in marile lanturi de magazine. Programul este initiata de Asociaţia Cultivatorilor de Legume, cu sprijinul Organizaţiei Interprofesionale PRODCOM Legume-Fructe şi a Centrului de Comunicare al Fermierilor din România.

Alaturi de agricultorul din Teleorman, in proiect au mai intrat alti peste 200 de producatori din toata tara. Aproximativ 20 de legumicultori din Teleorman i s-au alaturat lui Mircea Bujor si acum livreaza produse catre Auchan sau Kaufland. Mircea Bujor din Dracea este singurul producator de etnie roma.

bulion de rosii
bulion de rosii

Intr-un an din gospodaria familiei Bujor pleca in hipermarketuri apriximativ 100 de tone de castraveţi si aproximativ 500 de tone de rosii.

Deocamdata borcanele cu castraveti si bulion produse la fabrica familiei Bujor nu ajung in supermarketuri, ci în magazinele din judeţ. Numai anul trecut de aici au plecat aproximativ 50.000 de borcane. Anul trecut firma familiei Bujor a înregistrat o cifră de afaceri de peste 120.000 de euro.

Multumit de ce a reusit sa faca pana acum

Mircea Bujor spune ca natura te rasplateste, daca stii sa muncesti pamantul.

„Legumicultura nu este usoara, inseamna munca multa, dar am castig mare si sigur, prin urmare sunt multumit de ce am realizat pana acum. Conteaza foarte mult de asemenea sa iti respecti clientul final. Dorim si sa accesam niste fonduri europene in viitorul apropiat”, ne-a mai spus Mircea Bujor.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine