AcasăIdei afaceriRezultatele campaniei Alege oaia: au aparut primele cladiri termoizolate cu panouri din...

Rezultatele campaniei Alege oaia: au aparut primele cladiri termoizolate cu panouri din lana de oaie

Polistirenul folosit la termoizolatii ar putea fi inlocuit cu panouri cu miez din lana de oaie. Este cea mai recenta inventie a cercetatorilor clujeni, scrie Mediafax.

„România se află printre primele 5 ţări din Europa care au această resursă de lână de oaie, material care nu este valorificat, ci ars sau aruncat pe câmp. Pornind de la propunerea ministrului Agriculturii de valorificare a potenţialului ovin, noi propunem mai mult”, a declarat Hegyi Andrea, cercetător în cadrul sucursalei Cluj a Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltarea Teritorială Durabilă.

Pasul doi a constat din încasetarea miezului de lână de oaie de tip saltea într-o carcasă de material compozit pe bază de liant anorganic – ciment, var, cu dimensiuni de 30X30 cm şi grosime de 10 cm, care se aplică pe peretele exterior sau interior al unei clădiri.

„La îmbinarea dintre două panouri se foloseşte vată minerală provenită din construcţii. Acest sistem de panouri cu miez de lână de oaie ar putea înlocui polistirenul în lucrările de termoizolare a clădirilor, ar fi o soluţie”, a mai spus cercetătorul clujean.

Astfel, lana raselor de oi romanesti, folosita mult prea putin in industria textila, ar putea fi valorificata prin saltele folosite ca material termoizolant în interiorul unei clădiri.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine