Hrana puilor de gaina, mai ales in primele zile, este deosebit de importanta. Furajele trebuie alese cu grija, din surse sigure. Iata cum ar trebui sa procedam.
In hranirea puilor de gaina se disting doua etape si anume: etapa 1 de la 1-7 zile cand puii sunt foarte sensibili si etapa a doua, cand puii sunt intre 7 si 90 zile.
Furajele care se administreaza puilor in prima etapa sunt: amestecuri de uruieli uscate, produse de origine animala precum: branza de vaca, lapte acidulat, lapte smantanit, zer si oua fierte; furaje suculente: morcovi si masa verde; nutreturi bogate in calciu; furaje bogate in vitamine: drojdie de bere.
Reteta de furaje pentru pui: Cum ar trebui procedat
In prima zi, hrana puilor este formata din uruiala de porumb 25-40%, orz 20-25%, grau 20-25% si ovaz 20-30%. Dupa 3 zile se da si amestec de branza de vaca 10% sau un ou fiert la 20-25 pui.
Recomandare: Combaterea paduchilor de gaina in cotete
In a doua etapa, in locul branzei de vaci se oualor puii primesc faina de carne, care la inceput se administreaza in cantitati mici de 1-2% din totalul ratiei, apoi in cantitati mai mari ajungand la varsta de o luna la 10-13 % ratie.
De la varsta de trei saptamani se pot introduce in ratie graunte macinate, iar dupa o luna boabe de porumb. Masa verde introdusa in ratie trebuie sa fie bine tocata ea ajungand la 25-30% din ratie, cand puii au varsta de 1-1,5 luni.
Citeste si: Rase de gaini de carne: topul celor mai grele si calitative
Numarul de tainuri care se administreaza intr-o zi variaza in functie de varsta. In prima decada tainurile se administreaza din doua in doua ore, de la 10-40 zile in 5-6 tainuri pe zi, de la 40-90 zile de 4-5 ori pe zi.
Adaparea puilor se face cu apa curata si proaspata la temperatura de 18-20 grade Celsius, o data pe zi. In apa se pot adauga substante nutritive, in special cele care contin vitaminele A, D3 si E.
Sursa: Cresterea intensiva a pasarilor pe langa casa, Ion Vancea
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro