AcasăCresterea porcilorRasa Stocli: vechea rasa de porci din care s-au format Marele Alb...

Rasa Stocli: vechea rasa de porci din care s-au format Marele Alb si Mangalita

Rasa Stocli este una din cele mai vechi rase de porci din Romania. Aceasta rasa este una primitiva, care provine din porcul mistret de tip european.

Prezinta insusiri mixte, dar din pacate randamentele sunt scazute. Porcii din aceasta rasa aveau urechile drepte si scurte. Exista in general doua varietati preponderente, una de munte, iar cealalta baltaret.

Caracteristici ale rasei Stocli

Din punct de vedere al caracteristicilor fiziologice, rasa de porci Stocli avea un corp convez, cu membre lungi, nu foarte groase, insa cu o buna rezistenta. Scroafele, la varsta de 2 ani, putea atinge circa 140 kg.

Pielea de culoare cenusie/maro era una mai groasa decat in mod obisnuit. Prolificitatea ajungea in general la 6-7 purcei.

Rezistenta rasei Stocli

Porcul Stocli are o rezistenta deosebita la conditiile dure de clima si de ingrijire. Pana la inceputul secoului al 19-lea, era rasa de porcine cu cea mai mare raspandire in judetele din sudul tarii (Muntenia, Oltenia si partea sudica a Moldovei).

In prezent, porcinele din rasa Stocli au pierdut mult din importanta lor economica de alta data, arealul lor de raspandire reducandu-se doar la zone izolate, in gospodariile taranesti din asezarile Deltei Dunarii, zona in care, alte rase de porcine nu ar rezista la conditiile de clima, dar mai ales de exploatare, de multe ori in sistem de semi-libertate (sau mai exact de semi-salbaticie).

Porcul Stocli, avand in vedere mai ales rezistenta lui deosebita, caracter genetic important al acestei rase, a fost folosit la incrutisari cu alte rase, cum ar fi Marele Alb, Negru de Strei si Mangalita. Incrucisat cu Marele Alb a dus la realizarea unei noi populatii de porcine, reprezentata de Porcul de Rusetu.

Rasa Stocli are in prezent perspective extrem de reduse, rezistand doar prin cateva nuclee izolate.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine