AcasăCresterea porcilorRasa Landrace, cea mai apreciata pentru cresterea intensiva

Rasa Landrace, cea mai apreciata pentru cresterea intensiva

Rasa de porci Landrace este una dintre cele mai populare rase de suine la nivel global, datorita caracteristicilor morfo-productive deosebite. Este o rasa veche, ce apare la mijlocul secolului 19, dupa ce crescatorii danezi aveau nevoie de niste animale mai robuste, mai rezistente si productive decat cele din rasa locala.

Astfel, dupa incrucisari intre Marele Alb (o rasa englezeasca) si rasele de porci locale daneze a rezultat Landrace. Prima atestare oficiala a acestei rase este consemnata in Danemarca, in anul 1907.

Merita de precizat ca in acea perioada crescatorii au format rasa Landrace pe baza unei alimentatii bogate in lapte smantanit si concentrate pe baza de orz.

Rasa de porci Landrace, principalele caracteristici

O caracteristica evidenta a acestei rase este talia, aceasta fiind una mijlocie spre mare si de un trunchi mai lung, chiar si decat rasa Marele Alb. Deosebit la rasa Landrace este ca aceasta are 1-2 vertebre dorsale in plus.

Animalele nu au foarte mult par, acesta este alb, la fel ca si culoarea pielii. Trenul posterior este mai dezvoltat decat cel anterior.

In ce priveste marimea capului, Landrace are un cap relativ mic, drept, cu niste urechi lungi si mari, care stau deseori aplecate inainte.

Citeste si: Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne

Membrele sale sunt fine si pot parea la prima vedere fragile, insa acestea au o rezistenta cat se poate de buna. Doar cornul unghiilor este mai fragil, prin urmare, daca pardoseala fermei este prea dura, animalele pot avea dificultati, dureri, la deplasare.

Prolificitate

Landrace se remarca printr-o profilicitate medie, in sensul in care la o fatare se obtin in medie 10-11 purcei. De asemenea, scroafele au o capacitate buna de alaptare de peste 48-50 kg.

Precocitatea rasei este si ea destul de buna, tineretul in varsta de 8 luni realizeaza greutatea de 115-125 kg, moment in care poate fi introdus in procesul de reproductie.

  • Greutatea la 181 de zile (vieri 107 kg; scrofite 100 kg)
  • Varsta la 100 kg (vieri 173 zile; scrofite 179 zile)
  • Grosimea medie a slaninii (vieri 12,76 mm; scrofite 16,32 mm)
  • Procent tesut muscular (56% vieri; 54% scrofite)

Sporul mediu al rasei Landrace

Tineretul a inregistrat, in tara noastra, pe perioada a 90-180 zile un spor mediu zilnic de crestere in greutate de 635 – 670 kg, cu un consum specific de 2,8 – 3,1 UN/kg spor. In schimb, in Danemarca, exista exemplare care pot depasi 690 – 700 grame spor mediu zilnic.

Rasa de porci Landrace este specializata pentru producerea de carne, carcasele sunt lungi, cu proportie mare a portiunilor valoroase (jambon, cotlet, spata).

Utilizarea rasei

Aceasta rasa este folosita destul de frecvent in schemele de ameliorare, alaturi de alte rase importante la nivel mondial. Pentru tineret, merita precizat ca aceasta grupa de varsta e relativ pretentioasa la hrana si adapost, de asemenea si la fluctuatiile prea mari de temperatura.

In Romania, Landrace se foloseste pentru incrutisari de infuzie, in scopul ameliorarii precocitatii si a calitatii carnii, dar mai ales in schemele de incrutisare, pentru producerea de hibrizi comerciali.

Unde regasim rasa Landrace pe glob

Poate parea greu de crezut, dar in Danemarca, o tara cu o populatie de aproximativ 5 milioane de persoane, regasi peste 8 milioane de exemplare din rasa Landrace, ceea ce arata ca pentru danezi aceasta rasa este cu adevarat una importanta.

Mai mult decat atat, datorita caracteristicilor sale bune, Landrace este o rasa de porcine pe care o regasim in prezent in Franta, Suedia, Polonia, Canada si Anglia. In Romania, efectivele sunt relativ reduse, dar este o rasa apreciata destul de mult si la noi.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine