AcasăCresterea porcilorRasa de porci Yorkshire: caracteristici, crestere, profitabilitate

Rasa de porci Yorkshire: caracteristici, crestere, profitabilitate

Rasa de porci Yorkshire isi are originile tocmai in tinutul indepartat al Statelor Unite, acolo unde a fost creat in urma unor metisari pe baza rasei Large-White, din Anglia. La acea perioada, specialistii isi propusesera sa creeze o rasa cu o prolificitate mai ridicata. Cele mai vechi atestari mentioneaza ca rasa a fost creata in Anglia in jurul anului 1761-1762.

In ceea ce priveste Romania, rasa Yorkshire a ajuns in tara noastra in anii 1960.

Cele mai importante caracteristici fizice ale rasei Yorkshire

In primul rand, lucrul cel mai evident pe care il vom remarca la aceasta rasa de porci este culoarea alba, de cele mai multe ori in totalitate. Este o rasa dedicata productiei de carne, astfel are un trunchi larg, lung si adanc. Putem spune ca la conformatie se aseamana cu Marele Alb, insa Yorkshire este putin mai robust.

Capul exemplarelor de Yorkshire este larg, insa destul de scurt. Urechiile sunt mici si aplecate spre inainte sau in sus.

Greutate si comportament

Au o productivitate buna, aceasta rasa avand o productie mare de slanina si carne de calitate, slaba. In privinta greutatii, vierii de Yorkshire se situeaza intre 240-260 kg, iar scroafele au o greutate de circa 200 kg.

Citeste si: Rasele de porci cu cel mai bun randament al cresterii

Ca si comportament, mai ales in prezenta oamenilor, porcul Yorkshire este deosebit de adaptabil. Are un grad de inteligenta dezvoltat si pot fi crescuti atat in intreprinderi mici cat si mijlocii.

Prolificitatea porcilor Yorkshire

Pentru suinele Yorkshire putem spune ca prolificitatea este una buna, aceasta ridicandu-se la 10-12 purcei (din care 9 vii), cu o capacitate de alaptare de 40-42 kg la scrofite si 45-46 kg la scroafe.

In Romania, o medie de performanta in acest sens este de 10 purcei cu o capacitate de alaptare de 39 de kilograme.

La varsta de 35 de zile se intarca 8,2 purcei, cu o greutate medie de 7,4 kg pe cap de intarcare.

Rasa de porci Yorkshire
Rasa de porci Yorkshire

Sporul mediu de greutate este de 680 grame/zi, cu un consum de 2,7-2,9 U.N./kg spor.

Grosimea grasimii pe spate este de circa 26 mm.

Alte detalii despre cresterea porcilor Yorkshire

Scroafele din aceasta rasa se bucura de o speranta de viata destul de mare, de aproape 7-8-9 ani. Din acest motiv scroafele din rasa Yorkshire sunt supranumite si „porcul mama”.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine