AcasăCulturi profitabileRapita de toamna: reguli de succes si in conditii secetoase

Rapita de toamna: reguli de succes si in conditii secetoase

Rapita de toamna ofera in prezent beneficii relativ bune, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al valorificarii solului. Pentru a semana corect rapita, inclusiv in conditiile de seceta, se impun cateva reguli importante.

Iata la ce aspecte ar trebui sa fim atenti: planta premergatoare, conditiile de sol, alegerea hibrizilor, momentul de semanare, desimea plantelor, planul de fertilizare etc.

Plante premergatoare la rapita de toamna

Pentru a cultiva rapita este bine sa alegem plante premergatoare care au capacitatea sa elibereze cat mai devreme terenul, oferind astfel un timp suficient pentru realizarea lucrarilor de baza ale solului, precum si pentru acumularea apei in sol.

Plante pregermatoare foarte bune pentru rapita de toamna sunt: cerealele de toamna, cartoful timpuriu, mazarea, borceagul de toamna, trifoiul rosu dupa prima coasa.

Conditiile de sol

Un alt aspect important este legat si de conditiile de sol, mai ales daca ne confruntam cu seceta.

Astfel, se impune reorganizarea tehnologiei de insamantare si de pregatire a terenului, asa cum vom vedea in randurile de mai jos.

Pregatirea terenului pentru rapita de toamna

Iata cateva sfaturi utile care ne vor ajuta sa diminuam pe cat mai mult posibililele probleme care pot aparea la insamantare.

Vom evita sa infiintam cultura pe soluri grele, argiloase, pe care balteste apa.

Din punct de vedere al pH-ului, acesta este bine sa fie neutru sau usor acid.

In perioada secetoasa, dupa ce am recoltat planta premergatoare, daca nu putem face lucrarea de baza a solului, atunci se recomanda executarea unei dezmiristiri, la o adancime de circa 6 cm. Ulterior, vom veni cu tavalugul. Dezmiristirea are rolul de a opri evaporatia apei din sol.

Aratura clasica o vom face doar daca solul are suficienta umiditate. Daca nu, vom aborda o tehnologie minima de lucrari, fie in benzi, fie in semanat direct.

Pentru o reusita cat mai mare, insamantarea propriu-zisa trebuie realizata ca la carte, adica solul sa fie foarte bine nivelat si umed (2,5 – 3,5 cm pe adancime).

Unde permite umiditatea, in cazul tehnologiei clasice, ultima trecere in vederea pregatirii patului germinativ ar trebui sa aiba loc cu cel putin 7 zile inainte de semanat (pentru a reface capilaritatea si a aduce umiditatea spre suprafata).

Tavalugitul il putem folosi concomitent sau chiar dupa ultima lucrare, pentru a compacta usor solul, lucru care ne ajuta sa punem seminta la adancimea optima.

Recoltarea plantei premergatoare este bine de asemenea sa se realizeze cu ajutorul unor echipamente care contin si tocatoare. Resturile vegetale sa fie taiate astfel la o dimensiune de 5 cm si imprastiate pe sol.

Buruienile trebuie eliminate cat mai eficient, altfel plantele vor concura cu ele pentru apa.

Cum alegem hibrizii necesari pentru rapita de toamna

Pentru rapita de toamna, pentru reusita acestei culturi, un aspect la fel de important il are si alegerea hibridului.

Este bine sa-l alegem in functie de:

  • vigoarea de rasarire
  • viteza de crestere
  • potential de productie
  • rezistenta la scuturare si iernare, precum si la frangere
  • toleranta la boli

Momentul semanatului

Reusita este data totodata si de semanarea in perioada optima.

Aceasta este usor diferita in functie de zona geografica, insa, in medie, este cuprinsa intre 20 august si 15 septembrie.

Daca semanam mai devreme, acest lucru poate asigura o rasarire uniforma. Insa trebuie intervenit cu regulatori de crestere, daca dezvoltarea este buna si toamna mai lunga.

Daca nu se aplica regulatorii, se reduc sansele de supravietuire peste iarna.

Pe de alta parte, o semanare tarzie nu va permite plantei sa acumuleze rezervele necesare pentru a depasi iarna.

Stadiul optim de dezvoltare a rapitei de toamna la intrarea in iarna este atunci cand plantele au 8 frunze, diametrul coletului in jur de 8 mm, iar radacina o adancime de 8 cm.

Densitatea si fertilizarea

Din punct de vedere al densitatii, daca vorbim de rapita de toamna, se recomanda in general 45-50 b.g./metru patrat, adica 35-45 plante/metru patrat.

O densime prea mica face tot mai dificila lupta cu buruienile, iar o desime prea mare va face ca plantele sa concureze foarte mult pentru resurse, ceea ce se poate transforma intr-o productie mai slaba cantitativ si calitativ.

Ca si fertilizare, dozele de azot trebuie aplicate cu moderatie in toamna, pentru a evita cresterea in exces.

Ingrasamintele de fosfor si potasiu trebuie aplicate in doza completa odata cu efectuarea lucrarii de baza sau la pregatirea patului germinativ.

In primavara putem face completari cu azot, sulf, calciu.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine