AcasăApiculturaPuiet varos: prevenirea si tratarea acestei boli la albine

Puiet varos: prevenirea si tratarea acestei boli la albine

Puietul varos este o boala relativ usoara pe care o intalnim la familiile de albine. De multe ori, apicultorii nu se ocupa foarte serios de ea, de aceea si gradul de recidiva este mare. Aparitia de mai multe ori a bolii poate provoca pierderi mari stupinei.

Cum tratam eficient aceasta micoza

Prima masura care ar trebui sa fie luata in cazul puietului varos este restrangerea cuiburilor. Primavara apare mai ales. Astfel, volumul pe care il ocupa albinele este mai mic, iar sporii de puiet varos se vor imprastia mult mai putin.

Opusul se poate intampla daca lasam cat mai largi cuiburile. Restrangerea cuiburilor se face cu scopul de a mentine o temperatura optima dezvoltarii si ingrijirii puietului, conform canalului de YouTube Viitor Sanatos.

Puiet varos – medicamentatia

Iata cateva medicamente pe care le puteti utiliza:

  • Codraton – extract de plante, realizat de Institutul Apicol Bucuresti.
  • Apivirol – se administrează prin aspersare ( pulverizare) pe suprafaţa ramelor cu albine şi puiet cu ajutorul unor pompe manuale.
  • Recomandam si Micostop – un dezinfectant natural, bazat pe uleiul de cimbru peren de iarna si este administrat coloniilor afectate de puietul varos.

Inventar separat

Lucrati cu un inventar separat pe cuiburile unde se manifesta boli. Este o masura de preventie, mai ales ca aceasta bolasa este foarte contagioasa, se poate transmite cu rame, ceara sau cu inventar.

Schimbarea fagurilor

Daca avem boala de puiet varos manifestata, este bine sa improspatam fagurii regulat. De preferat, daca ne confrutam cu boala, sa fie schimbati brusc, adica familia respectiva sa fie scuturata pe faguri noi (sau pe faguri claditi de alte familii sanatoase), iar fagurii cu probleme arsi.

Schimbarea matcii

Unii apicultori spun ca aceasta micoza se instaleaza si pe matca. Matca, intr-adevar, este cea mai predispusa sa transmita mai departe boala.

Asigurarea ventilatiei

Albinele trebuie sa aiba aer din belsug, dar cu mare grija la pastrarea unei temperaturi optime.

Citeste si: Prevenirea bolilor la albine

Iata cateva sfaturi si ale apicultorilor care au trecut prin aceasta problema:

Recomand ca stupul sa fie strans la maxim si pui sirop de zahar pe el. Daca se poate, renunta la acel stup. Se dezvolta de obicei cand e stupul slab sau nu e bine organizat din cauza temperaturilor scazute in cuib.

Am avut 3 familii anul trecut cu puiet varos! Prima măsură a fost să duc acele familii din stupină pt. a nu contamina restul de familii! Le-am dus undeva în pădure și din trei familii 2 și-au revenit la culesul de salcâm, și am avut chiar și producție foarte bună! Le-am tratat cu sirop de ceapă și clor. Anul asta nu am avut probleme cu ei, nu am schimbat mătcile deși este indicat! Atenție și la inventarul apicol nu trebuie folosit la celelalte familii.

Ca si tratament ar fi Codraton cu rezultatele cele mai bune. Apoi clor 20 ml in 1 litru de apa si pulverizat pe albina. Vitamina C. 1 ml la 1 litru de sirop. Se dezinfecteaza stupul

20 ml de clor la un litru de apa și pulverizezi toate ramele cu albine inclusiv cutia și podisorul! Restangi familia cât mai mult și repeți la 7 zile. Folosești clor Ace de acela pentru spălat rufe nu depăși doza ai sa vezi rezultate bune după prima săptămână. Succes!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Anul trecut am avut 5 familii cu puiet varos și am aplicat toate metodele pentru a l-e salva. Timp și bani. Nu s-a salvat nimic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine