Accesarea fondurilor europene PNDR este de obicei o activitate destul de dificila, cu un grad inalt de birocratie. Pentru a veni in sprijinul fermierilor, CultivaProfitabil.ro va ofera modelul unui proiect pentru o sera de legume. Bineinteles, fiecare solicitant de fonduri europene trebuie sa-si schiteze propriul plan atunci cand se decide sa acceseze fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala.
Iata ce ar trebui sa contina Studiu de fezabilitate pentru construirea unei sere de legume.
Date generale
Denumirea si numele solicitantului si date de identificare ale acestuia, scurt istoric al solicitantului, obiecte de activitate ale solicitantului (cod CAEN), principalele mijloace fixe aflate in patrimoniul solicitantului resurse funciare (cu precizarea regimului proprietatii), constructii, utilaje si echipamente, animale, etc.
Descrierea proiectului, denumirea investitiei, detalii cu privire la elaborator (consultant).
Obiectivele investitiei/prioritati
Aici se va descrie ce se doreste sa se realizeze prin proiect, respectiv, crearea de noi capacitati de productie eficiente si competitive, produse cu valoare adaugata cat mai mare, utilizarea optima a resurselor existente, productivitate sporita a muncii, implementarea standardelor comunitare, etc. Se va descrie conformitatea obiectivelor investitiei urmarite prin proiect cu obiectivele masurii si se va preciza capacitatea existenta si capacitatea propusa a se realiza la finalizarea investitiei.
EXEMPLU:
Investitia care face obiectul prezentului studiu de fezabilitate are drept scop infiintarea, in comuna Maracineni, judetul Buzau a unei ferme de legume in spatii protejate, a carei capacitate va fi de 1.000 mp.
Soiurile de legume cultivate in sera sunt: tomate, castraveti si salata verde cultivate in sistem conventional.
Investitia este structurata astfel:
Sera de legume, formata din 2 module, structura metalica, acoperita cu policarbonat si folie
triplustrat, dotata cu sisteme de irigatii prin picurare, instalatie de incalzire, sistem de umbrire, antiinsecte, sisteme de ventilatie si incalzire, instalatiile necesare asigurarii utilitatilor obiectivului.
- Suprafata construita = 1.000 mp
- Spatiu de depozitare dimensionat pentru depozitarea productiei timp de 2-3 zile;
- Suprafata construita = 37,45 mp
- Platforme, spatii verzi, bazin retentie vidanjabil
- Asigurarea utilitatilor necesare obiectivului;
- Pentru alimentarea cu apa a fost prevazut un put forat;
- Achizitionarea de echipamente necesare in fluxul de productie: motosape, transpaleti manuali.
Solicitantul isi desfasoara activitatea in sectorul agricol vegetal, respectiv „Cultivarea legumelor si a pepenilor, a radacinoaselor si tuberculilor”, sector ce face obiectul masurii 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” care promoveaza si sprijina investitiile in exploatatiile agricole.
Obiectivele urmarite prin realizarea investitiei sunt in concondanta cu obiectivele Masurii 121, astfel:
Obiectiv general
Cresterea competitivitatii Popescu Iulian Intreprindere Individuala printr-o utilizare mai
buna a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare.
Acest obiectiv va fi atins prin infiintarea unei sere de legume moderne, realizata cu o tehnologie performanta, echipata cu sisteme adecvate de incalzire, ventilare, sisteme de irigatii prin picurare, iluminat corespunzator care va conduce in mod direct la cresterea competitivitatii intreprinderii individuale ca urmare a atingerii unei performante generale reflectata prin urmatorii factori:
- Obtinerea unei productii ridicate: 2,5-3 kg/mp/ciclu la tomate, 5-6 kg/mp/ciclu la castraveti si 12 plante/mp/ciclu la salata verde (productivitatea/mp/ciclu variaza in functie de soiul de legume cultivat);
- Obtinerea unor randamente de productie sporite, produse cu valoare adaugata mare si de calitate superioara, ca urmare a adoptarii unei solutii de cultivare in spatii protejate si echipamente performante: sistem de incalzire a serei, sisteme de irigatii, etc;
- Crearea de noi oportunitati pentru ocuparea fortei de munca – in acest sens intreprinderea individuala va crea un loc de munca;
- Indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare. Conceptul de calitate pentru legume este o noţiune complexa, care poate fi analizata sub urmatoarele aspecte: agronomic, comercial, organoleptic, nutritional si sanitar;
- In cadrul standardelor de calitate a legumelor proaspete, conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vanzare, prin caracteristicile vizuale (prospetime, calibru, forma şi culoare) si de conditionare (sortare, ambalare, etichetare şi prezentare) ale acestora;
Ca urmare, prevederile acestor standarde de calitate, care se numesc şi standarde de comercializare, asigura uniformitatea clasificarii legumelor proaspete, in funcţie de caracteristicile comerciale ale acestor produse, printr-un sistem unic de evalure, facand abstractie de tehnologiile de cultura si zonele de productie.
Se vor detalia si obiectivele specifice, precum si adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare.
Cresterea veniturilor exploatatiei agricole
Acest obiectiv va fi realizat prin investitiile de infiintare a serei de legume ca urmare a infiintarii noii capacitati de productie. Veniturile estimate de intreprinderea individuala in perioada de functionare se regasesc in urmatorul tabel:
Obiective de ordin tehnic
Sera este proiectata special pentru climatul din Romania atat la partea de acoperire, inaltime recomandata, ventilare, cat si la partea de rezistenta la vanturi puternice 90 km/h si zapada mare (90kg/mp+25kg/mp incarcare interna).
Prin proiect vor fi achizitionate utilaje de manipulare a laditelor cu legume (transpaleti manuali), echipamente pentru desfacerea productiei (cantar), utilaje pentru pregatirea terenului (motosape manuale), etc.
Obiective de ordin economico-financiar
La infiintarea culturilor de tomate se folosesc rasaduri, cu o crestere cat mai avansata, specii si soiuri cu perioada mai scurta de vegetatie, astfel ca intervalul de timp de la infiintarea culturilor si pana la recoltare sa fie cat mai scurt si o perioada de recoltare cat mai mare, ceea ce va conduce la reducerea costurilor de productie si implicit la cresterea rentabilitatii economice a exploatatiei agricole.
Cresterea viabilitatii economice. Implementarea proiectului va insemna pentru intreprinderea individuala o crestere substantiala a veniturilor, prin orientarea spre cultivare de legume cu cerere pe piata. Intreprinderea individuala intentioneaza ca prin investitiile realizate prin proiect, avand ca obiectiv o productivitate cat mai ridicata a recoltei si o capacitate de depozitare optima, sa obtina costuri de operare cat mai bune.
Obiective de mediu
Respectarea cerintelor fitosanitare prin practicarea unor metode de cultivare sanatoase, astfel incat sa asigure siguranta alimentara a consumatorilor, sa respecte normele de mediu, in scopul de a proteja apa si solul si de a tine evidenta tratamentelor fitosanitare si a produselor chimice utilizate in procesul de productie.
Toate utilajele si echipamentele care vor fi achizitionate prin proiect corespund nivelurilor stabilite prin normele de mediu astfel incat noua investitie nu va avea un impact negativ asupra mediului.
Capacitati de productie propuse a se realiza la finalizarea investitiei
Suprafata terenului pe care va fi amplasata sera de legume si anexa de depozitare este de 2.000 mp, suprafata efectiva cultivata cu legume fiind de 1.000 mp.
Sera de legume propusa prin proiect va avea sistem de incalzire, facand posibila cultivarea legumelor pe toata perioada anului, respectiv 2 cicluri anuale de productie.
Pentru soiurile de legume propuse a fi cultivate (tomate, castraveti si salata verde), estimarea capacitatilor de productie s-a realizat in baza urmatoarelor ipoteze:
Descrierea investitiilor ce urmeaza a fi executate in vederea adaptarii unitatii la standardele de mediu, sanitarveterinare, sanitare, fitosanitare ale Uniunii Europene cu precizarea standardului /standardelor la care se adapteaza (pentru proiectele care vizeaza adaptarea unitatii la standardele specifice: indeplinirea standardelor pentru laptele crud).
Fundamentarea necesitatii si oportunitatii investitiei
Necesitatea investitiei porneste de la un adevar bine cunoscut si anume faptul ca legumele au constituit si constituie un aliment esential in hrana oricarei persoane, datorita insusirilor senzoriale deosebite si elementelor nutritive pretioase pe care le contin.
O particularitate a legumelor rezida in faptul ca majoritatea pot fi utilizate in alimentatie in stare proaspata ca atare, precum si in diferite preparate culinare sau sub forma conservata. Putem spune ca nu exista meniu in care legumele sa nu intervina intr-o proportie, uneori destul de ridicata.
Se vor descrie mai multe detalii si informatii.
Piata de aprovizionare/desfacere, concurenta si strategia de piata ce va fi aplicata pentru valorificarea produselor/serviciilor obtinute prin implementarea proiectului
Se vor detalia caracteristici generale ale pietei produselor
Politica si piata de aprovizionare. Furnizori potentiali de materii prime
Pentru desfasurarea activitatii propuse prin proiect Intreprinderea Individuala va utiliza ca materii prime principale rasaduri, fertilizanti cu macro-elemente si micro-elemente, dezinfectanti sol, tratamente pentru combaterea daunatorilor, iar ca materiale auxiliare ambalaje (ladite, cutii, etichete), consumabile, etc.
Rasadurile vor fi achizitionate de la societati specializate, autorizate pentru producerea si comercializarea acestora, care folosesc seminte ce garanteaza autenticitatea hibrizilor.
Necesarul de material biologic pentru cultivarea serei este de aproximativ 2.500 bucati rasaduri tomate/an, 1.800 buc. rasaduri castraveti, 24.000 buc rasad salata verde/an.
Politica si piata de desfacere
Piata tinta va fi formata din consumatori in cea mai mare proportie din mediul urban, populatia de la sate consumand preponderent legume din productia proprie. Zona geografica vizata pentru desfacerea produselor o reprezinta regiunea Sud si Bucuresti – Ilfov (judetul Buzau, Mun. Bucuresti).
Pe termen scurt Intreprinderea Individuala intentioneaza sa inchirieze o masina de transport specializata, astfel incat distributia sa se realizeze cu precadere catre consumatorii finali, prin forte proprii de desfacere si mai putin prin intermediul distribuitorilor.
Pe termen lung, II isi va dezvolta strategia de marketing, indreptandu-se catre clienti din zone unde aceste produse sunt vandute la preturi mai mari decat in alte regiuni unde exista supraproductii.
Strategia de piata si analiza concurentei.
Descrierea indeplinirii conditiilor minime de eligibilitate si a criteriilor de selectie urmarite in implementarea proiectului
Se va descrie modul de realizare a acestora si se vor preciza documentele justificative aferente. Explicitarea obiectivului general si a cel putin unul din obiectivele specifice se va prezenta sub forma tabelara.
Exemplu:
Obiectiv: Introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee noi, diversificarea producţiei, ajustarea profilului, nivelului şi calităţii producţiei la cerinţele pieţei inclusiv a celei ecologice, precum şi producerea şi utilizarea de energie din surse regenerabile
Descrierea modului in care se urmareste atingerea obiectivelor: Acest obiectiv va fi atins prin infiintarea unei sere de legume moderne, realizata cu o tehnologie performanta, echipata cu sisteme adecvate de incalzire, ventilare, sisteme de irigatii prin picurare, iluminat corespunzator care va conduce in mod direct la cresterea competitivitatii intreprinderii individuale ca urmare a atingerii unei performante generale reflectata prin urmatorii factori:
Obtinerea unei productii ridicate: 2,5-3 kg/mp/ciclu la tomate, 5-6 kg/mp/ciclu la castraveti si 12 plante/mp/ciclu la salata verde (productivitatea/mp/ciclu variaza in functie de soiul de legume cultivat);
Obtinerea unor randamente de productie sporita, produse cu valoare adaugata mare si cu o calitate superioara a produselor, va fi posibila ca urmare a adoptarii unei solutii de cultivare in spatii protejate si achizitionarii de echipamente performante: sistem de incalzire a serei, sisteme de irigatii, etc.
Crearea de noi oportunitati pentru ocuparea fortei de munca – in acest sens intreprinderea individuala va crea un loc de munca.
Indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare – in cadrul standardelor de calitate a legumelor proaspete, conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vanzare, prin caracteristicile vizuale (prospetime, calibru, forma şi culoare) si de conditionare (sortare, ambalare, etichetare şi prezentare) ale acestora.
Date tehnice ale investitiei
Se vor prezenta date generale despre zona şi amplasamentul terenului unde urmeaza sa se desfasoare investitia.
Caracteristicile geofizice ale terenului din amplasament (studiu geotehnic, studii topografice, nivelul maxim al apelor freatice, date climatice) – daca investitia o impune.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Citeste si: Proiect model pentru o sera de legume prin fonduri europene PNDR […]
buna , mar interesa daca pot obtine fonduri pentru construirea unei sere pentru rasaduri de flori si legume , am o experienta de cativa ani lucrati in germania la sera de flori si imi doresc sa dezvolt o afacere din asta
[…] Citeste si: Proiect model pentru o sera de legume prin fonduri europene PNDR […]
[…] Citeste si: Proiect model pentru o sera de legume prin fonduri europene PNDR […]
Ași dori sa fac o sera de legume
As dori sa fac un solar ce acte sint necesare
Doresc sa aflu care este rentabilitatea cultivarii in sera a legumelor , intrucit doresc sa accesez fonduri europene pentru o astfel de investitie.
Bună ziua!
Pentru 2021 se mai pot accesa aceste fonduri?
Am un PFA la care mai pot adăuga coduri. Imi spuneti va rog exact ce cod CAEN trebuie
Detin 4000 mpatrati teren intravilan agricol
Cum pot deveni eligibil
Buna ziua!detin 2000 metri patrati intravilan ,si ma r interesa un proiect pentru o sera.
Dețin 8000 mp teren pe care as dori sa înființez sere legumicole, sub ce cod caen aș putea să mă încadrez și care este măsură afir în care ma încadrez pentru a putea accesa fonduri europene? Mulțumesc anticipat!!
Buna ziua!
detin 5000 metri patrati intravilan ,si ma r interesa un proiect pentru o sera
Vreau un proiect