AcasăFonduri europene agriculturaProiect model pentru o livada de pomi fructiferi prin fonduri europene PNDR

Proiect model pentru o livada de pomi fructiferi prin fonduri europene PNDR

O buna parte din fondurile europene dedicate agriculturii sunt folosite la infiintarea livezilor in Romania. Pentru a dezvolta o astfel de afacere trebuie sa realizati un proiect si un plan de afaceri. In acest articol dorim sa va prezentam un astfel de exemplu.

Iata asadar care sunt principalele informatii care ar trebui sa se regaseasca intr-un proiect.

Primul capitol este dedicat informatiilor generale despre solicitant si datele de identificare ale acestuia.

Descrierea proiectului

Primul capitol care necesita ceva mai multe detalii este cel al doilea, care se refera la descrierea proiectului. Se vor prezenta detalii privind amplasamentul proiectului, tema, cu descrierea obiectivelor propuse, fundamentarea necesitatii si oportunitatii investitiei.

De exemplu:

Proiectul de investitii are ca scop dotarea cu utilajele si echipamentele necesare intretinerii unei plantatii pomicole de 10 ha cu meri, pruni, ciresi, caisi si piersici.

In mod concret, prin proiect s-a prevazut achizitionarea urmatoarelor masini si utilaje agricole:
• Tractor 75 CP
• Plug cu 5 trupite pentru livada
• Grapa cu discuri
• Incarcator frontal (stivuitor)
• Remorca tribasculanta
• Echipament purtat de stropit
• Distribuitor ingrasaminte si echipament de imprastiat
• Cositoare cu tamburi
• Tocator
• Foarfeca electrica

Solicitantul isi desfasoara activitatea in sectorul pomicol, sector ce face obiectul masurii 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” care promoveaza si sprijina investitiile in exploatatiile agricole.

Se va detalia intr-un tabel si capacitatea de productie a livadei in perioada de implementare.

Apoi, se vor oferi informatii despre obiectul proiectului.

Exemplu:

Obiectivul general, precum si obiectivele specifice urmarite prin realizarea investitiei propuse sunt in concordanta cu obiectivele Masurii 121, investitiile propuse spre realizare in cadrul prezentului proiect fiind tipul de investitii pentru care programul de finantare a fost conceput.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea competitivitatii fermei printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare. Acest obiectiv va fi atins prin dotarea exploatatiei pomicole cu utilaje noi, performante, necesare intretinerii livezii.

Pana in prezent, activitatea solicitantului in ferma s-a desfasurat cu ajutorul utilajelor agricole inchiriate de la terti, el nedetinand dotarile tehnice necesare. In acest context, costurile de exploatare sunt ridicate, iar profitabilitatea activitatii este afectata. Pentru a deveni mai competitiv pe piata, solicitantul trebuie sa isi infiinteze un parc cu minimul de masini si utilaje agricole necesare pentru culturile de mar, prun, cires, cais si piersic.

Obiectivele vor fi detaliate distinct. De exemplu, obiective de ordin economico-financiar, de mediu etc.

Un alt punct va viza justificarea achizitiilor propuse prin proiect.

Exemplu:
Plugul cu 5 trupite pentru livada va utilizat pentru lucrarile de intretinere a solului dintre pomi, astfel incat sa se previna degradarea prin tasare; de asemenea, permite incorporarea resturilor vegetale si curatarea terenului. Se utilizeaza impreuna cu tractorul.

Grapa cu discuri este de asemenea necesara pentru realizrea lucrarilor de intretinere a solului dintre pomi pentru a obtine un grad de afanare potrivit. Se utilizeaza impreuna cu tractorul.

Incarcatorul frontal cu furca de paleti este necesar pentru incarcarea lazilor si cosurilor cu fructe in remorca astfel incat munca fizica a lucratorilor sa fie redusa la minim.

Remorca tribasculanta va fi utilizata pentru transportul ingrasamintelor si altor materii si materiale necesare ingirjirii plantatiei, precum si al fructelor din livada.

Echipament purtat de stropit va fi utilizat pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare, insecticidelor, erbicidelor si a altor substante necesare pentru protectia pomilor. Se utilizeaza impreuna cu tractorul.

Se va prezenta si un alt sub-capitol dedicat oportunitatii investitiei – la nivel de piata de desfacere, locuri de munca etc.

Descrierea investitiilor ce urmeaza a fi executate in vederea adaptarii unitatii la standardele de mediu, sanitar-veterinare, sanitare, fitosanitare ale Uniunii Europene, cu precizarea standardului / standardelor la care se adapteaza.

Proiect fonduri europene livada
Proiect fonduri europene livada

Un alt subcapitol se va intitula – Piata de aprovizionare/desfacere, concurenta si strategia de piata ce va fi aplicata pentru valorificarea produselor/serviciilor obtinute prin implementarea.

Politica si piata de aprovizionare. Furnizori potentiali de materii prime

Exemplu:

In vederea ingrijirii plantatiei pomicole, solicitantul necesita:

• Ingrasaminte, ierbicide, pesticide, fungicide
• Apa
• Ladite pentru ambalare
• Combustibili pentru utilajele agricole

In procesul de selectare al furnizorilor potentiali vor fi luati in considerare urmatorii factori:
• Pret
• Termene de livrare
• Termene si modalitati de plata
• Reputatie, renume pe piata

Achzitia materiilor prime si materialelor se va face, pe cat posibil, de la o distanta cat mai mica, atat pentru a reduce costurile cu transportul, cat si pentru a incuraja producatorii si furnizorii de la nivel local.

Politica si piata de desfacere

Piata de desfacere a fructelor proaspete este extrem de diversificata si permite abordarea mai multor canale de distributie, astfel incat producatorul sa nu depinda de un singur client. Principalii clienti ai solicitantului vor fi de la nivel local, pentru a reduce costurile cu transportul si riscurile asociate transportului fructelor la distante mari, dar nu in exclusivitate.

Descarcati documentul cu Proiectul model de infiintare a livezii

Valorificarea fructelor se poate realiza catre:
• Consumatori finali (inchiriere taraba in piata, vanzare direct din gospodarie pe baza de comanda, etc.)
• Comercianti de fructe proaspete (magazine alimentare, aprozare, supermarketuri, hipermarketuri)
• Procesatori de fructe (conserve, sucuri, uscare, etc.)
• Institutii publice (scoli, gradinite, spitale, camine de copii, camine de batrani)
• Restaurante, pensiuni, laboratoare de cofetarie si patiserie

O oportunitate importanta de valorificare a merelor este data de functionarea Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli.

Descrierea indeplinirii conditiilor minime de eligibilitate si a criteriilor de selectie urmarite in implementarea proiectului.

Se va descrie modul de realizare a acestora si se vor preciza documentele justificative aferente.
Explicitarea obiectivului general si a cel putin unul din obiectivele specifice se va prezenta sub forma tabelara:

Proiect fonduri europene livada

Date privind forta de munca si managementul proiectului

Al treilea proiect este dedicat informatiilor privind forta de munca si managementul proiectului.

Descrierea achizitiilor realizate prin proiect

Respectiv denumirea, numarul, valoarea si caracteristicile tehnice si functionale ale utilajelor/echipamentelor tehnologice/echipamentelor de transport / dotarilor ce urmeaza a fi achizitionate prin proiect si, daca e cazul, prezentarea tehnica a constructiilor in care urmeaza a fi amplasate utilajele/dotarile (inclusiv utilitati). Achizitiile trebuie sa fie fundamentate in functie de capacitatea de productie existenta si / sau prognozata.

Ulterior se vor prezenta alte detalii precum descrierea fluxului tehnologic, a planului de productie.

Durata de realizare (luni) si etape principale

Grafic de esalonare a investitiei exprimat valoric pe luni si activitati.

Se vor evidentia investitiile referitoare la adaptarea la standardele comunitare care trebuie sa se incadreze in perioada de gratie.
Durata de implementare a proiectului de investitii este de 1 an (12 luni calendaristice).

Beneficiarul solicita primirea ajutorului FEADR in 2 transe de plata, esalonate pe durata de executie a proiectului proportional cu nivelul cheltuielilor eligibile efectuate.

Se estimeaza ca ajutorul FEADR va fi primit in termen de 90 de zile de la depunerea Cererilor de plata.

Exemplu:

Capacitati de productie rezultate ca urmare a investitie (in unitati fizice).

Exploatatia pomicola detinuta de solicitant are o suprafata de 10 hectare, cultivare cu meri, pruni, ciresi, caisi si piersici. In anul de operare suprafetele aferente fiecarei culturi se vor pastra ca si in anul de implementare.

Se vor prezenta si capacitatile de productie rezultate ca urmare a investitiei (in unitati fizice).

De asemenea, in ultima parte a proiectului-tip cu fonduri europene pentru o livada de pomi fructiferi se vor prezenta si cateva proiectii financiare si indicatori financiari

(Anexele B pentru persoanele juridice si Anexele C pentru persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale) pentru indeplinirea obiectivului de crestere a viabilitatii economice.

Cititi si:

Proiect model pentru o sera de legume prin fonduri europene PNDR

Proiect model fonduri europene: ferma de legume in camp

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine