Pentru cei interesati sa acceseze fonduri europene PNDR in vederea dezvoltarii unei ferme de legume in camp dorim sa va oferim un proiect model, pus la dispozitie chiar de AFIR.
Mentionam ca detaliile din acest articol doresc sa va ajute informativ, fiind necesara documentarea si la AFIR.
Proiectul model este intitulat Modernizare ferma de legume in camp prin achizitionarea de utilaje si echipamente specifice.
Datele solicitantului
Primul capitol este dedicat completarii informatiilor solicitantului. Aici se vor mentiona: denumirea solicitantului si date de identificare ale acestuia, obiecte de activitate ale solicitantului, precum si detalii despre principalele mijloace fixe aflate in patrimoniul solicitantului.
Solicitantul are ca obiect principal de activitate conform actului constitutiv cod CAEN 0113 – „Cultivarea legumelor si a pepenilor, a radacinoaselor si tuberculilor”, iar domeniul de interes pentru propunerea de finantare este cultivarea legumelor in camp.
Descrierea proiectului cu fonduri europene
Aici se vor detalia informatii despre denumirea investitiei, precum si despre elaborator (Se vor completa datele societatii de consultanta cu care a fost incheiat contractul de consultanta pentru elaborarea Memoriului Justificativ (daca este cazul) si/sau coordonatele solicitantului. Se vor specifica cel putin urmatoarele informatii pentru societatea de consultanta si sau solicitant: denumire, cod CAEN al activitatii principale, respectiv al activitatii secundare relevante pentru proiect.
Se vor specifica de asemenea data intocmirii Memoriului Justificativ si cursul de schimb valutar utilizat in cadrul proiectului.)
Amplasamentul proiectului (regiunea, judetul, localitatea).
Apoi, detalii despre tema proiectului. Scopul proiectului este dotarea cu utilaje agricole necesare unei ferme de legume in camp ce produce: tomate, castraveti, varza, ardei, vinete, ceapa si morcovi.
Prin proiectul de investitii s-a prevazut achizitionarea urmatoarelor utilaje agricole:
• Tractor
• Masina de plantat rasaduri
• Plug standard cu 3 trupite
• Minifreza
• Cultivator
• Semanatoare
• Instalatie de picurat prin irigare
• Masina de erbicidat.
Obiectivele proiectului
Obiectivul general, precum si obiectivele specifice urmarite prin realizarea investitiei propuse sunt in concordanta cu obiectivele Masurii 121, investitiile propuse spre realizare in cadrul prezentului proiect fiind tipul de investitii pentru care programul de finantare a fost conceput.
Printr-un grad de eficienta crescut in ceea ce privesc resursele, indiferent de natura lor: resurse umane si resurse materiale, reprezentate de factorii de productie, coroborat cu indeplinirea standardelor interne locale, dar si la nivel national ne putem orienta spre cresterea competitivitatii intreprinderii individuale. Crestere ce reprezinta, in fond, obiectivul general al proiectului.
Pentru a putea creste competitivitatea intreprinderii individuale, ferma de legume in camp va fi modernizata prin dotarea cu utilaje si echipamente necesare realizarii in bune conditii a tehnologiei de cultivare a legumelor. Aceasta crestere va conduce la atingerea unei performante generale reflectata prin urmatorii factori:
Cresterea cantitatii de legume obtinute: tomate – 40.000 kg /ha, castraveti – 30.000 kg/ha, morcovi – 30.000 kg/ha, varza alba – 45.000 kg/ha, ceapa – 25.000 kg/ha, vinete 25.000 kg/ha, ardei – 25.000 kg/ha (productivitatea/ha variaza in functie de soiul de legume cultivat);
Prin utilizarea echipamentelor performante achizitionate cat si prin existenta unui sistem de irigatii prin picurare se obtin produse de o calitate superioara cu o valoare adaugata sporita, dar si un randament sporit de productie.
Legumele produse corespund standardelor nationale si comunitare. Prin acest lucru intelagandu-se atingerea unui nivel ridicat din punct de vedere agronomic, comercial, organoleptic, nutritional si sanitar.
Standardele de calitate a legumelor proaspete, sunt determinate de aspectul comercial al acestora ce inglobeaza caracteristici vizuale: prospetimea si forma acestora; si de conditionare: ambalare si etichetare.
Rezultatul implementarii standardelor de comercializare se transpune in asigurarea clasificarii in mod uniform a legumelor, indiferent de tehnoligia de cultura folosita in oricare zona de productie, dar pastrandu-se criteriul caracteristicii comerciale ale acestora.
De asemenea, proiectul propus de Intreprindere Individuala va conduce la indeplinirea obiectivelor specifice ale Masurii 121, dupa cum urmeaza:
Introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice.
Prin utilizarea echipamentelor previzionate se va atinge un nivel optim al procesului tehnologic, obtinandu-se produse de calitate datorita tehnologiilor performate folosite de catre Intreprinderea Individuala. In acelasi timp, randamentul va fi unul ridicat data fiind productivitatea muncii crescute, dar si a conditiilor de munca foarte bune.
O data realizat proiectul, se va avea certitudinea utilizarii terenului agricol la potentialul optim. Altfel spus, investitia realizata in vederea obtinerii unei productii sporite la o calitate ridicata, intr-o zona cu un potential agricol inalt dar si cu o traditie bine inradacinata in ceea ce priveste cultura legumelor este pe deplin justificata.
Adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare
Referitor la indeplinirea obiectului propus, aceasta va fi posibila prin achizitionarea de utilaje si echipamente si folosirea optima a acestora, astfel incat sa se realizeze respectarea fluxului tehnologic propus. Flux tehnologic ce respecta legislatia sanitar-veterinara, sanitara dar si de mediu, aflata in vigoare. Ca urmare, in etapa de cultivare a legumelor se vor respecta toate fluxului tehnologic, acestea fiind:
Realizarea lucrarilor campului, aceasta fiind facuta in perioadele mentionate in tehnologie, duce la prevenirea degradarii solului si implicit la o fertilitate metinuta a acestuia.
Alegerea substantelor de tratament in functie de elementele nutritive din sol, asigurandu-se complementaritatea acestora. In vederea realizarii acestui proces trebuie avuta in vedere optimizarea gamei de erbicide, pesticide, ingrasaminte.
Prin punerea in functiune a utilajelor si echipamentelor agricole prevazute a fi achizitionate, impactul societatii prin activitatea curenta, asupra mediului va fi unul redus. Acest lucru fiind datorat pierderilor de combustibil si eliberarea de substante nocive in cantitati extrem de mici.
Cresterea veniturilor exploatatiei agricole
In conditiile in care s-a identificat pe piata pentru legume de origine autohtona o crestere a cererii, iar produsele oferite de societate corespund acesteia, putem afirma ca implementarea proiectului va insemna pentru intreprinderea individuala obtinerea unor venituri de aproximativ 305.000 lei/an.
Si la capitolul profit se vor observa modificarii in sensul cresterii acestuia. Aceasta cresterea fiind reflectata prin reducerea costurilor si totodata cresterea productivitatii.
Dupa realizarea investitiei, intreprinderea individuala isi va imbunatati performantele prin indeplinirea urmatoarelor obiective operationale:
Obiective de ordin tehnic
Prin utilizarea echipamentelor de ultima generatie prevazute in fluxul tehnologic se urmareste crearea unor conditii bune pentru desfasurarea muncii de catre personalul firmei. O data utilizate aceste echipamente se obtine o cantitate de legume la un randament sporit, de o calitatea ridicata, date fiind eficienta si productivitatea muncii crescute.
Obiective de ordin economico-financiar
In ceea ce priveste costul de productie al exploatatiei, acesta va cunoaste o scadere. Aceasta scadere fiind realizata in mod direct prin reducerea costurilor reprezentate de serviciile tertilor. Profitabilitatea fiind evidenta in momentul in care solicitantul va putea sa-si diminueze costurile, avand propriul parc de utilaje.
In vederea demonstrarii cresterii viabilitatii economice s-a intocmit prognoza incasarilor si platilor pe o perioada de 12 luni dupa realizarea investitiei.
In cadrul anexei C la cererea de finantare sunt prezentati indicatorii economico-financiari obtinuti in urma realizarii prognozelor, acestia respectand limitele impuse de programul de finantare.
Obiective de mediu
Asigurarea sigurantei alimentare a consumatorilor si a respectarii normelor de mediu prin respectarea normelor date de cerintele fitosanitare. Aceasta actiune este realizata prin practicarea unor metode de cultivare sanatoase, in scopul de a proteja apa si solul, concomitent cu tinerea evidentei tratamentelor fitosanitare si a produselor chimice angrenate in procesul de productie.
Lipsa impactului negativ asupra mediului a noii investitii, explicata prin achizitionarea unor echipamente si utilaje ce corespund normelor de mediu.
Solicitantul respecta conditiile prevazute in Ghidul Solicitantului aferent Masurii 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole – Ferma de Familie”, dimensiunea exploatatiei propusa prin proiectul de investitii este de 19,07 UDE fiind cuprinsa intre 2 si 50 UDE asa cum este prevazut in ghid.
Justificarea achizitiilor propuse prin proiect
Principalul utilaj si anume tractorul va fi folosit alaturi de echipamente specifice, pentru pregatirea terenului cum ar fi: arat, afanat si aerisit, maruntirea pamantului. Acesta este dotat cu o gama variata de accesorii, gama cu ajutorul careia se asigura acoperirea a 75% din lucrarile ce sunt mentionate in tehnologiile de cultivare a legumelor prevazute in proiectul de investitii.
In vederea pregatirii lucrarilor de primavara, se va folosi plugul reversibil pentru lucrarile de arat.
Pentru lucrarile de afanare si aerisire a solului, de incorporare a ingrasamintelor in sol va fi utilizata minifreza. Aceasta va fi folosita si pentru combaterea buruienilor, dar si in pregatirea patului germinativ prin maruntirea solului in repetate treceri.
Tinand cont ca trebuie realizat un proces de usurare a rasaririi plantelor sau de pregatire a insamantarii, va fi obligatoriu prezenta unui cultivator. Echipament ce va fi responsabil cu spargerea crustei si la maruntirea superficiala a solului.
Plantarea rasadurilor cu radacina goala sau cu bulgari de turba de forma conica, piramidala sau cubica se realizeaza cu masina de plantat rasaduri.
Masina de erbicidat este utilizata in efectuarea tratamentului culturilor in camp.
Semanatul in randuri a semintelor plantelor de cultura (de ex. morcovi) se realizeaza cu ajutorul semanatorii.
Avand in vedere schimbarile climatice tot mai dese si neprevazute, este absolut necesara o instalatie de irigat prin picatura. Avantajele aceaste instalatii sunt:
Pierderile sunt eliminate, dat fiind faptul ca aceasta dozeaza cantitatea de apa necesara in functie de nivelul de dezvoltare in care se regaseste cultura intr-un anumit moment.
Se poate realiza distribuirea fiecarei plante in parte, in functie de necesarul acesteia.
Datorita uniformitatii si randamentului ridicat, aproximativ 95%, dar si a reducerii pierderilor prin evaporatie, consumul de apa este mai redus cu 20-40%.
Concluzionam prin a spune ca pentru realizarea si asigurarea unor lucrari dar si a unei productivitati cat mai sporite ale culturilor de legume mentionate este absolut necesara achizitonarea de utilaje de ultima generatie. O data achizitionate, acestea isi vor aduce aportul in mod direct la reducerea emisiilor de substante volatile nocive in ceea ce reprezinta mediul inconjurator. Altfel spus implementarea prezentului proiect va facilita un control al poluarii rezultat din desfasurarea activitatii firmei.
Fundamentarea necesitatii investitiei
Solicitantul nu detine in prezent utilajele si echipamente agricole necesare intretinerii unei exploatatii legumicole de 5 ha.
In Romania, productia agricola se bazeaza, in special, pe fermele de mici dimensiuni, ferme de semi‐subzistenta, cu mai putin de 1 UDE.
Pana acum, masurile sociale din agricultura au facut ca acest sector important al economiei nationale sa nu fie competitiv.
Conform situatiei proiectelor din cadrul PNDR, pana la data de 11 aprilie 2013, pentru masura 141 “Sprijinirea fermelor de semi‐subzistenta” au fost depuse in total 88.846 cereri de finantare, valoarea acestora fiind de 666,3 milioane euro (140% raportat la alocarea initiala); din cele 48.512 proiecte selectate, s‐au incheiat contracte de finantare pentru 46.853 proiecte, in valoare de 147,7 milioane euro (31% grad de executie financiara).
Sprijinul acordat acestui segment de fermieri, a caror exploatatii au o dimensiune economica intre 2‐8 UDE, are scopul de a asigura veniturile necesare in perioada de restructurare si transformare a fermelor de semi‐subzistenta in exploatatii orientate catre piata, prin utilizarea durabila a factorilor de productie, imbunatatirea managementului, diversificarea productiei agricole, precum si introducerea de tehnologii performante, adaptate conditiilor locale.
Se va argumenta in continuarea oportunitatea si necesitatea acestei investitii.
Bugetul indicativ
Piata de aprovizionare/desfacere, concurenta si strategia de piata ce va fi aplicata pentru valorificarea produselor/serviciilor obtinute prin implementarea proiectului.
Se vor detalia aspecte privind nivelul productiilor anuale.
Politica si piata de aprovizionare. Furnizori potentiali de materii prime
Politica si piata de desfacere
Produsele obtinute de solicitant vor fi destinate comertului cu ridicata, deci principalii clientii vor fi societatile comerciale sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.
Legumele propuse in proiect, pot fi cumparate de diversi clienti, precum: Fabrica de conserve, Agenti comerciali, lanturi de magazine si hypermarket-uri, Producatori de muraturi
Rezulta asadar, ca legumele de camp propuse spre cultivare de catre solicitant au gama larga de utilizare, putand fi valorificate cu usurinta. Faptul ca pentru o cultura exista mai multi potentiali clienti, este un avantaj real deoarece se reduce dependenta fata de un singur cumparator si astfel certitudinea veniturilor este mai mare.
Strategia de piata
Strategia de piata a solicitantului cuprinde totalitatea actiunilor sale ce au ca scop principal satisfacerea unei nevoi identificate in piata. In paralele, activitatea sa trebuie sa fie profitabila pentru a permite dezvoltarea fermei si extinderea activitatii.
Descrierea indeplinirii conditiilor minime de eligibilitate si a criteriilor de selectie urmarite in implementarea proiectului
Se va descrie modul de realizare a acestora si se vor preciza documentele justificative aferente.
Explicitarea obiectivului general si a cel putin unul din obiectivele specifice se va prezenta sub forma tabelara.
De exemplu, obiectivul EG1 – Proiectul respecta: conformitatea cu obiectivul general al masurii: cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare si cu cel putin unul din obiectivele specifice: (cu fiecare subpunct in parte) ->
Se va indeplini prin:
Acest obiectiv va fi atins prin modernizarea fermei de legume in camp deschis pe o suprafata de 5 ha prin dotarea cu utilaje si echipamentele necesare realizarii in bune conditii a tehnologiei de cultivare legume, care va conduce in mod direct la cresterea competitivitatii intreprinderii individuale ca urmare a atingerii unei performante generale reflectata prin obtinerea unor randamente sporite de productie, reducerea costurilor cu lucrarile efectuate de catre terti.
Descrierea achizitiilor realizate prin proiect
Respectiv denumirea, numarul, valoarea si caracteristicile tehnice si functionale ale utilajelor/echipamentelor tehnologice /echipamentelor de transport / dotarilor ce urmeaza a fi achizitionate prin proiect si, daca e cazul, prezentarea tehnica a constructiilor in care urmeaza a fi amplasate utilajele/dotarile (inclusiv utilitati). Achizitiile trebuie sa fie fundamentate in functie de capacitatea de productie existenta si / sau prognozata.
Descrierea echipamentelor si utilajelor care vor fi achizitionate este prezentata in cele ce urmeaza :
• Tractor: 1 buc – caracteristici tehnice:
• Masina de plantat rasaduri: 1 buc – caracteristici tehnice:
• Masina de erbicidat: 1 buc – caracteristici tehnice:
• Plug:1 buc – caracteristici tehnice:
• Minifreza: 1 buc – caracteristici tehnice:
• Cultivator: 1 buc – caracteristici tehnice:
• Semanatoare: 1 buc – caracteristici tehnice:
• Instalatie de irigat: 1 buc – caracteristici tehnice:
Plan de productie
Prin proiect se propune modernizarea unei ferme de legume cultivate in camp pe o suprafata de 5 ha.
In vederea asigurarii unei productivitati ridicate la hectar, solicitantul va realiza rotatia culturilor, in functie de compatibilitate si tinand cont de plantele premergatoare foarte bune si bune pentru fiecare cultura in parte.
Citeste si: Proiect model pentru o sera de legume prin fonduri europene PNDR
Plante premargatoare:
• Tomate – Foarte bune: culturile de lucerna, mazare, fasole, castraveti, morcovi. Bune: culturile de cereal. Contraindicate: monocultura.
• Castraveti – Bune: leguminoase anuale si perene, cartofii, tomatele, ardeii, varza, ceapa. Contraindicate: legume bostanoase, castraveti, dovelcei.
• Morcovi – Bune: leguminoase, cereale, castraveti, fasole. Contraindicate: ceapa, varza.
Descrierea fluxului tehnologic
In cadrul exploatatiei vegetale se cultiva urmatoarele tipuri de legume: tomate, castraveti, morcovi, ardei, ceapa, vinete si varza alba.
- Tomate – principalele etape ale fluxului tehnologic aferent acestei culturi este prezentat in continuare si apoi in forma sintetica in cadrul fisei tehnologice a culturii.
Etapa 1 – Pregatirea terenului
Suprafata de teren cultivata cu tomate – 1 ha
Lucrarile de toamna incep in luna octombrie si constau in desfiintarea culturii anterioare, nivelarea solului, fertilizat cu ingrasaminte chimice si organice si o aratura. Aratura va fi adanca, la 25 – 30 cm, specifica cultivarii legumelor in camp;
Pregatirea terenului pentru plantarea rasadurilor incepe in luna martie printr-o grapare dupa care se aplica fertilizanti si erbicide si se modeleaza terenul in rigole pentru semanat;
Fertilizarea culturii se realizeaza cu atat gunoi de grajd semidescompus, in doze moderate (20-30 t/ ha), dar mai frecvent se aplica composturi organo-nimerale sau gunoi de pasari (8-12 t/ ha). Dozele de ingrasaminte chimice trebuoe dozate foarte bine deoarece depasirea concentratie optime conduce la scaderea productiei;
Utilaje si echipamente proprii folosite (dupa implementare proiect):
a. Tractor
b. Plug purtat
c. Minifreza
d. Cultivator
e. Masina de erbicidat
Utilaje si echipamente inchiriate de la terti:
o Tractor incarcator hidraulic
o Remorca
o Masina de amendat si fertilizat
o Grapa cu colti reglabili
o Masina de ridicat rigole
o Remorca cisterna
Apoi detalierea celorlalte etape, pe fiecare cultura in parte.
Durata de realizare (luni) si etape principale
Grafic de esalonare a investitiei exprimat valoric pe luni si activitati.
Se vor evidentia investitiile referitoare la adaptarea la standardele comunitare care trebuie sa se incadreze in perioada de gratie.
Durata de implementare a proiectului de investitii este de 1 an (12 luni calendaristice).
Beneficiarul solicita primirea ajutorului FEADR in 2 transe de plata, esalonate pe durata de executie a proiectului proportional cu nivelul cheltuielilor eligibile efectuate.
Se estimeaza ca ajutorul FEADR va fi primit in termen de 90 de zile de la depunerea Cererilor de plata.
Finantarea investitiei
Din valoarea totala a investitiei de 104.395 EURO, ajutorul public nerambursabil este de 32.572 EURO.
Pentru a se verifica incadrarea cheltuielilor eligibile din buget in limitele prevazute in fisa tehnica a masurii se va utiliza cursul de schimb Euro/RON publicat pe pagina web a Bancii Central Europene www.ecb.int/index.html de la data intocmirii studiului de fezabilitate.
Proiectii financiare si indicatori financiari
(Anexele B pentru persoanele juridice si Anexele C pentru persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale) pentru indeplinirea obiectivului de crestere a viabilitatii economice.
Proiectii financiare persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale (Anexe C)
Ipotezele de calcul care au stat la baza intocmirii Anexei C – Incasari – Plati in perioada implementarii, respectiv in perioada de prognoza sunt:
Valoarea totala a investitiei propuse este de 463.722 lei (inclusiv TVA), conform detalierii bugetului prezentata in capitolele anterioare.
Situatia incasarilor, respectiv platilor, este realizata pentru perioada de implementare (12 luni) si se continua cu perioada de functionare de 5 ani, dupa finalizarea investitiei.
Perioada de implementare incepe cu luna octombrie 2014 si se finalizeaza in luna septembrie 2015.
Se considera un orizont de previziune de 5 ani de la data finalizarii implementarii proiectului propus.
Previziunea veniturilor se face in preturi constante neactualizate pe intregul orizont de analiza.
Activitatea principala previzionata prin proiect este: cultivarea legumelor in camp.
Capacitatea fermei vegetale va fi de 5 ha cultivate cu tomate, castraveti, morcovi, varza alba, ceapa, vinete, ardei.
De asemenea se va realiza si prognoza incasarilor si platilor anii 1-5 de previziune
Previziunea cantitativa si valorica a incasarilor din activitatea agricola pe perioada de operare se realizeaza pornind de la urmatorul plan de cultura.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Proiect model fonduri europene: ferma de legume in camp […]
Buna seara am si eu o intrebare.Vreau sa fac si eu un proiect pentru varza de toamna si as vrea sa stiu ce acte imi trebuie de la ce suprafata se face proiect ptr anu 2021.astept un raspuns multumesc
O intrebare ;pot face proiect nerambusabil pt ceapa sau cartofi pe o mie metri patrati ?
Și câți bani se alocă ?
Vă mulțumesc.