AcasăBovinePrima cooperativa a crescatorilor de vaci: Impreuna mai puternici

Prima cooperativa a crescatorilor de vaci: Impreuna mai puternici

Se cunoaste foarte bine faptul ca mici crescatori de vaci se confrunta cu dificultati in vanzarea laptelui. Una dintre cele mai bune solutii este fara indoiala infiintarea unei cooperative.

Va prezentam in acest articol povestea primei cooperative a crescatorilor de vaci de lapte din Timis. Mai exact, este vorba despre TimLactAgro, infiintata in 2009 si condusa de Viorel Hapenciuc. Cooperativa a luat nastere prin asocierea a 18 fermieri.

Succesul ei a atras si alti crescatori, ceea ce a facut ca in prezent numarul membrilor sa creasca la 30, acestia detinand un efectiv total de aproape 4.000 de vaci.

Obiectul de activitate al cooperativei constă în colectarea și vânzarea laptelui produs în fermele membrilor, precum și aprovizionarea cu inputuri. Cooperativa livrează lunar cantitatea de 740.000 de litri de lapte către procesatorii cu care are încheiate contracte, potrivit revistei Romania Rurala.

Fondurile europene au ajutat dezvoltarea cooperativei

„Am avut posibilitatea sa luam trei transe de la Uniunea Europeana, pentru grupurile de producatori, suma accesata ridicandu-se la peste 200.000 euro”, explica presedintele cooperativei.

Prin fondurile europene a fost cumparat un spatiu, la Bucovat, in valoare de 70.000 euro, care cuprinde doua hale de productie, cat si un hectar de teren.

Ca obiective se afla realizarea unui centru de colectare si chiar a unei fabrici de lactate.

Rasele de vaci deținute sunt Holstein și Bălțată, cu o producție de 30.000 de litri de lapte pe zi. Acum, livrarea se face către trei procesatori. Viorel Hapenciuc își dorește să dețină un centru de colectare, care va ajuta la livrarea laptelui către un singur procesator.

„Odată ce vom avea propriul centru, vom avea un singur preț, indiferent de numărul de vaci deținute de fecare membru din cooperativă.“

Producţie proprie pentru hrana animalelor

Viorel Hapenciuc spune că animalele sunt hrănite din producție proprie, având în proprietate o suprafață de 250 de ha de teren cultivat. La fel procedează și ceilalți membri ai cooperativei.

„Vaca de lapte este ca mina, nu ai sărbatori pentru că trebuie să ai grijă de ea“, a adăugat Viorel Hapenciuc.

Dotarea tehnologică este un punct forte pentru Viorel Hapenciuc, care deține săli de muls și tancuri de răcire proprii, de 2000 de litri și de 600 de litri. El a menționat că există și membri care nu dețin săli de muls, dar aceștia sunt ajutați prin cooperativă.

Pentru o efciență mai bună, Viorel Hapenciuc a spus că este bine să ai în dotare trei tancuri de răcire, deoarece pentru laptele de bună calitate se vor folosi două tancuri de răcire, iar pentru laptele cu o calitate scăzută se va folosi un alt tanc.

Vânzarea laptelui se face către frma care oferă cel mai bun preț pentru calitate și proteină.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine