AcasăCasa si gradinaPreturile la APA si CANAL din toate judetele! Cine plateste cel mai...

Preturile la APA si CANAL din toate judetele! Cine plateste cel mai mult

Preturile apei potabile, precum si la canalizare, au crescut tot mai mult in ultimii ani. Mai mult decat atat, exista niste diferente majore intre preturile platite de locuitori din diverse regiuni ale tarii.

Preturile sunt actualizate in luna aprilie 2024 si contin TVA.

De exemplu, cea mai scumpa apa curge la robinete in Braila (10.53 lei / mc), Buzau (10.14 lei / mc), Vaslui (9.82 lei / mc), Galati (9.05 ei / mc).

Pe de alta parte, cele mai mici preturi la apa potabila regasim in Timis (3,84 lei / mc), Ploiesti (5.19 lei / mc), Ramnicu Valcea (5.44 lei / mc), Sibiu (5.58 lei / mc). O buna parte din judetele cu preturi mai mici la apa potabila se afla in zona Transilvaniei.

Daca discutam de tarifele de canalzare, cele mai mari tarife le gasim in judetele: Giurgiu (8.77 lei / mc), Arad (8.77 lei / mc), Calarasi (8.11 lei / mc), Iasi (8 lei / mc).

Preturile cele mai mici la canalizare le regasim in Ploiesti (2.32 lei / mc), Bucuresti (3,37 lei / mc), Botosani (3.63 lei / mc), Tulcea (4.95 lei / mc).

Preturi apa potabila

Dată actualizare prețuri: 01.04.2024. Sursă: ANRSC

Cum se stabilesc aceste preturi

Exista o serie de explicatii oficiale cu privire la modul de calcul al acestui tarif la apa, la nivelul fiecarui judet. In privinta diferentelor, destul de mari, care se regasesc acestea sunt explicate de „criterii demografice, economice si tehnologice”. Ceea ce inseamna mai pe scurt ca tehnologia si investitiile realizate pot sa scada costul apei, iar in lipsa acestora – costul sa creasca.

Mai exista si alte criterii obiective precum:

Distanţa faţă de sursa de apă: Unele oraşe au sursa de apă foarte aproape – chiar în oraş – altele o aduc de la distanţă, ceea ce duce la costuri crescute de energie (ex.: distanţa dintre Iaşi şi sursa Timişeşti este de 103 km).

Aria de operare: Reţelele întinse de distribuţie a apei au costuri mai mari de întreţinere (reţeaua de alimentare operată de APAVITAL S.A. se întinde în tot judeţul Iaşi şi are o lungime de 3459,04 km).

Volumul de apă consumat: Consumul, respectiv vânzarea unor volume mai mari, permite practicarea unor tarife mai mici, prin amortizarea unor cheltuieli fixe.

Tehnologiile de tratare: Normele europene impun standarde de calitate ce necesită tehnologii moderne, dar costisitoare pentru tratarea apei (incluzând laboratoare performante). APAVITAL S.A. este, în prezent, una dintre companiile conforme cu normele impuse.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine