AcasăCasa si gradinaPret peleti tona: unde si cum gasesti cele mai bune oferte

Pret peleti tona: unde si cum gasesti cele mai bune oferte

Pret peleti tona este una dintre cele mai frecvente cautari atat de fermieri, cat si de proprietarii de case, mai ales in sezonul rece. Pe internet sunt nenumarate firme de unde puteti cumpara peleti, insa e bine sa cercetati putin piata pentru a ajunge la cele mai bune oferte.

Mai mult decat atat, merita spus ca multe firme care vand online ofera si livrare gratuita, insa trebuie sa va asigurati de acest lucru inainte de a da comanda.

Pret peleti pe tona: cum alegem o calitate buna

Pentru cei cu experienta probabil nu mai trebuie spus, dar pentru cei care cumpara pentru prima data le recomandam sa aleaga peletii care sunt ceva mai albi, adica cei la care nisipul s-a separat de rumegus.

Astfel nu veti avea probleme cu oprirea centralei termice sau a sobei din cauza calitatii peletilor.

Pret tona peleti de vanzare

In perioada 2019-2020 pretul tonei de peleti era in medie undeva la 180 – 260 de euro, insa in sezonul rece pretul urca la 300-400 de euro tona. De aceea recomandam sa achizitionati peleti in primavara sau vara.

Pretul pentru peleti la tona, in 2021, a avut unele cresteri de circa 10-25%. De exemplu, peletii din lemn de brad si molid se vand incepand de la 1.800 lei tona. Vorbim de peleti ce au urmatoarele caracteristi: diametru de 6 mm si o lungime de 20-45 mm. Potrivit producatorului au o putere calorica de 4400 kcal/kg = c.a. 5.1 kWh/kg.

Cat costa o tona de peleti? Un alt anunt pe care l-am gasit apartine unui producator din Focsani, care mentioneaza ca are o experienta de 10 ani in producerea peletilor. Ofera asadar spre vanzare peleti la pretul fix de 1800 lei tona, brad, calitatea I. De asemenea, se ofera si transport 2 lei pe kilometru.

Pret peleti tona
Pret peleti tona – afla care sunt preturile actuale

Sacul de peleti, care are in medie 15 kilograme, cost intre 10 si 20 lei, in functie de lemn. Puteti cumpara la costuri ceva mai mici tot la fel, in primavara, vara.

Pret peleti la magazine

Iata ce oferte am gasit la magazine online pentru peleti.

Sac de 15 kg de peleti floarea soarelui 12 lei/sac sau 795 lei pe tona.

Pin pur, un sac de 15 kg, costa 18 lei, in timp ce pretul la tona este de 1.200 lei. Acesta are diametru de 6 mm, lungimea maxima de 40 mm, continutul de cenusa 0,25 – 0,5 %, iar puterea calorica 5.100 kcal/kg.

Peleti de stejar premium, un sac de 15 kg, costa 20 lei, in timp ce tona se vinde cu 1.300 lei.

La un alt magazin am gasit urmatoarele oferte: peleti lemn rasinoase, calitatea A, pret 17 lei sacul de 15 kg si 1.100 lei/tona (putere calorica 21,4Mj/kg). Brichete lemn stejar rotunde se vand cu 11 lei/sacul de 15 kilograme si 1.050 lei tona. Puterea calorica in acest caz este de 4.300 kcal/kg.

Pret peleti de biomasa industriali 960 lei sacul de 1200 kg, 800 lei tona.

Alte oferte de peleti pe care le-am regasit si pe site-urile de anunturi: In Giurgiu peleti de 6 mm stejar si fac, 18 lei sacul de 15 kg.

In Oradea, peleti fara zgura de 6 mm A1 se vand cu 865 de lei pe tona, transportul fiind gratuit.

In Iasi de asemenea, tona de peleti este vanduta cu 855 lei.

In Suceava peleti A1 fag + brad se vand cu 16,5 lei sacul de 15 kilograme sau 1100 lei tona.

In Tunari peleti de fag sau de brad se vand cu 1.200 lei tona.

Cum recunoastem peletii de vanzare de calitate?

Exista cateva caracteristici la care e bine sa fim atenti cand cumparam peleti, pentru a ne asigura ca acestia sunt de buna calitate. Nu de alta, dar pretul peletilor sa aiba o justificare.

Astfel, ne putem uita la granularitate, care e bine sa fie intre 6 – 10 mm. Lungimea optima a peletilor se recomanda a fi 50 mm. De asemenea, puterea calorica a peletilor trebuie sa fie de 4,8 – 5 kW/kg.

Este bine sa fim atenti si la umiditatea peletilor care nu ar trebui sa depaseasca 12 %. Apoi, continutul de cenusa ar trebui sa fie de maxim 1%. Greutatea peletilor este si ea importanta. In medie un metru cub de peleti are 650 de kilograme.

Ar fi oportun de asemenea sa ne interesam ca peletii pe care ii cumparam sa aiba un continut scazut de metal, iar substantele sulfurice sa fie aproape inexistente. Daca avem de-a face cu peleti de calitate, cenusa lor – care este bogata in minerale – poate fi folosita cu succes in gradina, pe post de ingrasamant organic.

Cum calculam consumul de peleti

Luam exemplul unui cazan pe peleti de 25,2 kw, care consuma pe ora 4,7 kg de peleti. Sa spunem ca va functiona 8 ore pe zi.

Formula de calcul a consumul este consumul cazanului inmultit cu orele de functionare. Astfel, vom avea 4,7 inmultit cu 8 ore, adica 37-38 kg peleti zi. Putem inmulti cu 30 de zile ale lunii si avem un consum de circa 1.120 de kilograme, conform site-ului blogdeinstalarii.ro.

Ce sunt peletii?

Pentru a putea fi folosite in centrale, peletii reprezinta niste granule obtinute prin presare mecanica din diferite materiale prime lemnoase. Aici putem include rumegus, talas din lemn, de fag, stejar, pin, brad sau din resturi vegetale, paie, rapita, floarea soarelui.

Important de precizat este ca peletii din lemn sunt coprimati si uscati, prin procedee standard, astfel incat sa aiba o putere calorica mare si, in cele din urma, sa fie transportati si depozitati usor.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine