AcasăBovinePrepararea nutreturilor concentrate de ferma

Prepararea nutreturilor concentrate de ferma

Concentratele reprezinta graunte de cereale (porumb, orz, grau, ovaz), boabe de leguminoase (mazare, soia), lucerna deshidratata, reziduuri vegetale si animale uscate (tarate, sroturi, borhoturi).

Metodele de preparare a grauntelor de cerale si boabelor de leguminoase sunt diverse. Iata cum se procedeaza.

Indepartarea corpurilor straine

Se practica separarea corpilor straini din graunte, boabe, cu scopul prevenirii metalopatiilor si diminuarii uzurii instalatiilor. Aceasta operatie se realizeaza cu ajutorul separatorilor cu magneti permanenti sau cu electromagneti.

Uruirea – macinarea

Uruirea presupune zdrobirea sau macinarea mare a grauntelor si boabelor, stiuletilor si ciocalailor de porumb, iar macinarea, maruntirea mai fina. Bovinele adulte supuse ingrasarii folosec bine uruiala mijlocie si mare (1-4 mm), iar tineretul – faina.

Uruirea si macinarea se realizeaza cu instalatii specifice (amestecator vertical cu melc, buncare), care lucreaza dupa fluxul tehnologic discontinuu. Zdrobirea stiuletilor se realizeaza cu utilaj specific – zdrobitor inainte de macinare.

Inmuierea

Se recomanda aceasta operatie in cazul uruielilor (evita risipa si diminueaza praful sau pulberile din adapost). In acest scop, grauntele si boabele intregi se inmoaie timp de 1-2 zile, pentru a mari digestabilitatea lor, iar taiteii uscati de sfecla cu cateva ore inainte de administrare, pentru a preveni constipatiile si colicile. Inmuierea se realizeaza in bazine sau vase.

Dospirea

Este o metoda simpla, usor de aplicat si eficienta, asigurand imbunatatirea calitatii nutreturilor. Sporeste cantitatea de proteine si de vitamine (B, D, E); sarurile minerale devin mai usor asimilabile, iar nutreturile obtinute au gust acrisor placut si astfel se mareste palatabilitatea lor.

Se practica 2 procedee de drojduire: fara plamada (0,5 – 1 kg drojdie diluata cu apa calda + 100-200 l apa calda + 100 kg concentrate) si cu plamada (0,51 kg drojdii se dilueaza in 50 l apa calda, se adauga 20 kg concentrate + 110 – 150 kg apa calda + 80 kg nutreturi concentrate).

Drojduirea se recomanda in sistemul de ingrasare ultra baby beef.

Oparirea – fierberea

Oparirea se face rar la bovine (in cazul concentratelor infestate cu mucegaiuri sau infectate cu bacterii); fierberea se realizeaza in scopul sporirii digestibilitatii amidonului la cereale si a valorii biologice a proteinelor la boabele de leguminoase.

Aceste operatii se fac cu apa fiarta sau in instalatii speciale, cu vapori sub presiune.

Expandarea

Se practica pentru tineretul bovin aflat in prima faza de ingrasare, in scopul maririi digestibilitatii grauntelor de cereale. Este o metoda economica, care se realizeaza in instalatii cu nurnuri de expandare, prin tratament chimic sub presiune.

Tratarea termica

Exista aici doua procedee. Primul: tratamentul umed al cerealelor: porumb, orz (se utilizeaza vapori de apa sub presiune la temparatura de 80-100 grade Celsius, timp de 12-15 minute, se executa rolarea si transformarea in fulgi, acestia avand o umiditate de 30-40%).

Tratamentul termic uscat (incalzirea grauntelor la 30* celsius, timp de 1-2 minute si trecerea prin valturi pentru obtinerea fulgilor).

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine