AcasăLegume si fructePortaltoii ciresului si visinului: ce puteti folosi cu succes in livada

Portaltoii ciresului si visinului: ce puteti folosi cu succes in livada

Portaltoii ciresului folositi in tara noastra ii putem numara pe degetele de la o mana, desi, pe plan mondial, au aparut numeroase optiuni. Totusi, alegerea unui portaltoi, atat la cires cat si la alti pomi fructiferi, trebuie sa se faca pe baza obiectivului principal de cultura si, de asemenea, sa indeplineasca o serie de exigente legate de sol, clima etc.

In acest articol vom prezenta principalii portaltoi care sunt utilizati la cires si visin.

Ciresul salbatic, numit si cires pasaresc

Conform denumirii stiintifice este Cerasus avium L. va. silvestris, sau in popor cires salbatic, este folost in mai toate regiunile in care se cultiva cires. Cele mai bune performante le da in zonele cu precipiratii de peste 550 mm, conform cartii Pomi fructiferi – Lucrari de infiintare si intretinere a plantatiilor.

Soiurile care sunt altoite pe ciresul salbatic se bucura de o mai lunga longevitate, intre 50 si 80 ani, fiind totodata mai rezistente la ger, mai viguroase. Are o afinitate buna cu toate soiurile, creste bine in pepiniera, iar la altoire da un procent destul de bun de prindere.

Merita spus ca ciresul salbatic are totusi o sensibilitate la seceta, precum si la excesul de umiditate.

Sfaturi practice despre altoirea ciresului. Descopera aici.

Chiar daca are in buna masura avantaje, ciresul salbatic se foloseste din ce in ce mai putin, din cauza vigorii sale, lucru care poate deveni un dezavantaj in rentabilizarea culturilor.

Ciresul franc (Cerasus avium L.), un alt portaltoi pentru cires

In aceasta categorie intra soiurile de cires cultivate, cu maturare tarzie (Pietroase Donissen, Hedelfinger, Boambe de Cotnari etc.) ai caror samburi au o germinatie corespunzatoare si afinitate la altoire cu soiurile de cires.

In urma experientelor s-a ajuns la concluzia ca soiurile de cires valoroase aflate in cultura, cand se altoiesc pe tipuri locale de cires franc, se dezvolta foarte bine, atingand varsta de 50-70 ani.

Visinul comun

Printre portaltoii ciresului si ai visinului putem mentiona si visinul comun (Cerasus vulgaris). Se folosesc si unele soiuri precum Morella neagra, Meteor, Dropia, utilizate mai mult in industrializare.

Prinderea la altoire este mai slaba, iar pomii ating o longevitate mai redusa. De aceea, acest portaltoi se foloseste rar.

Mentionam ca defectul visinului ca portaltoi pentru cires este drajonarea puternica in lovada si faptul ca visinul este indicat ca portaltoi in special pe soluri de tip cernoziom castaniu inchis, cu textura grea si un regim de umiditate mai ridicat.

In ce priveste utilizarea visinului ca poraltoi pentru soiurile de visin, se apreciaza ca acestea – altoite pe visin comun – au o longevitate mai mare de 30-40 ani si o crestere mai buna.

Mahaleb

Soiurile de cires si visin altoite pe Mahaleb cresc repede in primii ani comparativ cu ciresul salbatic, iar unele dintre ele rodesc mai devreme si sunt de talie mica.

Cires portaltoi Mahaleb
Cires portaltoi Mahaleb

Pomii altoiti pe acest portaltoi nu traiesc pe solurile grele, umede, cu nivel freatic ridicat, din cauza infectiilor produse de Phytophtora. Daca sunt amplasati in zone corespunzatoare, pomii depasesc varsta de 50 ani.

Cerasus avium – F 12/1

Acest portaltoi vegetativ a fost selectionat in Anglia si a fost primul portaltoi clonal de cires care s-a raspandit rapid in majoritatea tarilor.

Este un portaltoi foarte viguros care s-a dovedit a fi compatibil cu o gama mare de soiuri de cires si visin. Nici acest portaltoi nu suporta transplantarea. Este insa sensibil la excesul de umiditate.

Cerasus avium – F 4/13

Si acesta, in lista noastra dedicata portaltoii ciresului, este asemanator cu cel precedent, doar ca induce soiurilor altoite de cires o productie dubla. Are de asemenea o rezistenta buna la boli.

Stockton Morello

Un alt portaltoi al ciresului folosit mai mult pentru solurile umede si grele.

Nu este indicat pentru solurile nisipoase. Ciresii altoiti pe acest portaltoi sunt mai vigurosi si roditori decat pe cei altoiti pe cires salbatic.

Portaltoiul VV 1

Este obtinut la Statiunea pomicola Falticieni, este viguros, cu unmultire usoara prin marcotaj, rezistent la ger si la atacul de daunatori.

Pentru visin este un portaltoi foarte bun.

IPC1

In livada, atat soiurile de cires, cat si cele de visin altoite pe acest portaltoi incep sa fructifice din anul II de la plantare, iar in anul 4 asigura productii economice la o densitate de 1250 pomi la hectar.

Rezista bine la gerurile din timpul iernii si la asfixia radiculara. Tolereaza destul de bine solurile umede, grele, cu drenaj deficitar.

Se recomanda ca portaltoi pentru cires si visin, la infiintarea livezilor intensive.

Portaltoi cires folositi la nivel global

  • Huttner este un portaltoi de cires realizat in Germania, din combinarea a doua clone ale soiului nemtesc „Limburger Vogelkirsche”.
  • KW 101 este un alt portaltoi creat in Elvetia.
  • Limburger-Vogelkirsche – portaltoi belgian.
  • Fercahum-Pantavium si Fercaden – Pantaris sunt portaltoiuri de cires realizate la Bordeaux, Franta.
  • Vakakinosakura este unul din nenumaratele portaltoiuri japoneze.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine