Noua directiva a Ministerului Agriculturii a intrat in vigoare: porcii din gospodariile oamenilor pot fi sacrificati numai in prezenta unui medic veterinar sau a unui asistent veterinar. Decizia a creat un val de nemultumiri in randul oamenilor, care spun ca masura este imposibil de aplicat din cauza numarului mic de medici veterinari ramasi in mediul rural.
„Nu e normal, doamnă. Pentru că ei zic că o fi bolnav. Să aducă ei din alte părți. Omul muncește, suntem vai de capul nostru, dintr-o pensie care o avem sa cumpărăm, să ținem și noi un porc, să avem ce mânca”, spune o femeie, potrivit Digi24.ro.
Medicii veterinari au plecat cei mai multi sa munceasca in strainatate
Direcția Sanitar-Veterinară din Olt recunoaste ca numarul de medici veterinari este insuficient. Cei mai multi specialisti au plecat sa munceasca peste hotare.
Veronel Bolborea, director DSVSA Olt: „Sunt medici care au preferat să se ocupe de alte activități, în alte domenii. Pentru că, la ora actuală, din cauza deficitului de animale, nu mai asigură veniturile necesare funcționării unor astfel de cabinete. (…) cu greu facem față. Și noi suntem destul de puțini”.
Dr. Andrei Butaru, director DSVSA Dolj: „Nu se poate! La o comună sunt cel puțin o mie de porci. Or, în condițiile în care noi avem un singur medic și un tehnician sau maxim doi, vă dați seama că porcii se taie într-o anumită perioadă. N-ai cum să fii peste tot”.
Același ordin al ministrului prevede și o limitare a numărului de porci crescuți într-o gospodărie la maximum 5 animale, mai precizeaza sursa citata.