AcasăCresterea porcilorPorcii Mangalita: Afacere de succes cu preparate din carne

Porcii Mangalita: Afacere de succes cu preparate din carne

Porcii Mangalita sunt o rasa foarte apreciata in Romania datorita carnii fragede cu un continut de circa 70% acizi grasi nesaturati. Din pacate insa, tara noastra nu mai are atat de multe exemplare de Mangalita asa cum avea odata. In primul rand din cauza prolificitatii mai slabe a acestei rase, precum si a timpului indelungat de ingrasare. Daca adaugam si problemele din ultimii ani cu pesta porcina africana, aproape ca nu mai ai niciun motiv sa creste porci.

Insa am descoperit in judetul Brasov, mai exact la Rasnov, un crescator de suine care si-a construit intreaga afacere in jurul porcilor din rasa Mangalita. Realizeaza numeroase preparate din carne de porc si le comercializeaza chiar in ferma sa agroturistica. Inchiderea lantului alimentar, cu accent pe valorificare/desfacere, pare sa fie cel mai important lucru pentru o afacere de succes in cresterea porcilor.

Cum a inceput afacerea cu porci Mangalita

Cresterea porcilor de Mangalita este, putem spune, o traditie in familia Cristolovean. Mihai Cristolovean, administratorul fermei agroturistice „Floare de Maces”, a decis sa continue aceasta traditie si sa infiinteze o ferma pe terenul bunicilor.

„Primele exemplare de porci Mangalita i-am cumparat intr-o primavara si pur si simplu am inceput sa-i inmultim. Am plecat intr-adevar cu aceaste dorinta si anume sa realizam o ferma agroturistica unde sa desfacem ceea ce producem, pentru turistii nostri. Ceea ce am remarcat cu bucurie este ca rasa Mangalita, carnea acestei rase, este una de calitate superioara. Avem in prezent 10 adulti si 20 tineret”, spune administratorul fermei.

Cum se cresc

O intrebare pe buzele celor care s-au gandit macar o data sa creasca porci din rasa Mangalita este cat de pretentiosi sunt acestia la hrana si ce conditii ar trebui sa le oferi.

„Vestea buna este nu sunt pretentiosi la hrana, dar trebuie sa le dai ceva mai de calitate pentru a-i ajuta sa creasca mai repede. Un alt avantaj este ca au o rezistenta buna la boli. Aspectele cu minus sa le spun sunt ca au o prolificitate mica si au nevoie de un timp mai mare pentru a acumula kilograme”, mai spune crescatorul de Mangalita.

Porcii Mangalita sunt hraniti cu iarba, frunze, fructe, ghinde, cartofi, lucerna si chiar trifoi. Trebuie insa sa evitam sa le dam cereale si de asemenea porumb.

Au la dispozitie 7 hectare

„Eu le acord un spatiu mare de desfasurare, adica nu mai putin de vreo 7 hectare. M-am inspirat de la niste ferme din strainatate unde se pune accentul pe cresterea extensiva. Diferenta e in calitatea carnii care e net superioara fata de purceii crescuti intensiv, doar in spatii inchise. Poate ajunge la 150 kg, insa noi il taiem cand ajunge la un 115-120 kg”, spune Mihai Cristolovean.

„Poate va intrebati cum ii aduc inapoi. Raspunsul e ca vin singuri acestia. Am avut nevoie de o perioada pana sa ii invat asa, dar am reusit. Putem urca si la 1.000 m altitudine”, mai afirma crescatorul.

Porcii mangalita
Porcii mangalita

Preparate din Mangalita pentru oaspeti

Pentru a nu avea probleme cu valorificarea produselor, fermierul din Rasnov a dorit sa inchida lantul alimentar si sa aiba propriul punct de desfacere a preparatelor din carne de Mangalita, adica in propria ferma agroturistica.

„Am gandit acest sistem integrat deoarece altfel ne-ar fi fost foarte dificil sa avem desfacere. Plus ca si preturile ar fi fost mult mai mici, practic nemaifiind deloc profitabil. Noi realizam preparate din porc asa cum se faceau odinioara, asa cum le faceau si bunicii nostri. Vorbim practic de slanira afumata, caltabos, carnati, toba, jambon chiar. Mai merita spus ca slanina de la porcul Mangalita se topeste la circa 40 grade Celsius, mult mai repede”, mai spune fermierul.

Porcul Mangalita, din pacate pe cale de disparitie

In Romania numarul de ferme in care se cresc porci Mangalita a scazut foarte mult in ultimii douazeci de ani. In ultima perioada insa sunt cativa crescatori care si-au dorit sa reinvie traditia cresterii acestei rase. Mai mult decat atat in Romania exista o singura Statiune de Cercetare unde o mana de specialisti se lupta sa pastreaza Mangalita la noi in tara.

„Mangalita este o rasa perfectionata pentru a avea un colesterol mai reduc decat alte rase, insa din pacate este pe cale de disparitie. Noi convervam genetic rasa, suntem singurii din tara care mai facem asa ceva”, spun specialistii de la Turda.

Porcul-somon, asa cum i se mai spune porcului Mangalita, are un dezavantaj, si anume ca ajunge la greutatea altor rase intr-un timp aproape dublu. Potrivit celor mai vechi atestari, porcii Mangalita sunt rezultatul incrucisarii raselor unguresti akonyi si Szalontai cu mistretul. Aproximativ intre 10.000 – 15.000 de exemplare de Mangalita se afla in Romania.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine