AcasăCulturi profitabilePlantatie de mure: A dat munca din strainatate pe o cultura de...

Plantatie de mure: A dat munca din strainatate pe o cultura de mure din Romania si a castigat pariul

O plantatie de mure poate fi o idee de afaceri stralucita in agricultura, atata vreme cat se acorda o atentie deosebita, pe de-o parte, calitatii fructului, iar pe de alta parte, oportunitatilor de valorificare. Cu experienta din agricultura acumulata in strainatate, argeseanul Alin Budescu (38 ani) a reusit sa construiasca in ultimii ani, in localitatea Tigveni, o plantatie profitabila de mur, pe o suprafata de 1,2 hectare, din soiul Loch Ness, o generatie mai noua a celebrului Navaho Sommerlong.

„Cativa ani am lucrat in Anglia, tot la o cultura de mure, si bineinteles ca am acumulat o experienta destul de mare. Faceam aproape de toate acolo, fie ca vorbim de plantari, ingrijirea tufelor, recoltare. Am plecat cu dorinta de a porni aici, in Romania, o afacere asemanatoare. Initial am avut suprafata impartita cu soiurile Thornfree si Loch Ness, insa pentru mine cel mai bun s-a dovedit a fi cel de-al doilea. De aceea, de anul acesta, din primavara mai exact, am pus toate suprafata numai cu soiul Loch Ness”, ne-a povestit fermierul.

Plantatie de mure: caracteristicile soiului Loch Ness

O caracteristica importanta a soiului Loch Ness, a doua generatie din Navaho Sommerlong, este capacitatea sa de a fructifica pe o perioada mult mai lunga de timp in comparatie cu alte soiuri. Marimea fructului la soiul Loch Ness este de 6 grame, pielita fiind neagra-lucioasa, iar tulipinile fara ghimpi.

„Anul trecut am fost foarte multumit de productia pe care am avut-o, am recoltat inclusiv in luna octombrie. De asemenea, Loch Ness-ul are si o perisabilitate mai buna, rezista cam 3-4 zile la caserola, fireste sa nu fie lasat in soare, insa fara sa fie tinute neaparat la rece.

Totodata, un alt beneficiu este ca are o crestere dreapta, ceea ce te ajuta mult la recoltare, ingrijire. Din cel de-al doilea an, soiul Loch Ness poate da cam 11-15 tone de fructe la hectar, avand in vedere durata de circa 3 luni in care se poate recolta”, ne-a explicat Alin Budescu.

Plantatie de mure
Plantatie de mure

Plantatie de mure: solurile optime si lucrarile de plantare

O afacere profitabila in domeniul agricol incepe cu verificari si testari. In primul rand, fermierul trebuie sa se asigure ca terenul pe care doreste sa infiinteze cultura este unul optim pentru o plantatie de mure. Cele mai bune soluri sunt cele care au o umiditate constanta, insa moderata, soluri neutre, cu un pH de minim 4,5.

„Plantarea se poate realiza toamna, inainte de a avea temperaturi sub pragul de inghet. De asemenea, putem infiinta o cultura de mur si primavara, dupa ce temperaturile s-au mai ridicat, din martie pana inclusiv in mai. Vom incepe cu lucrarile de arat, discut, apoi vom avea bilonarea si adaugarea foliei de mulcire. Eu am creat si un covor de iarba pentru a ne fi usor sa intram si in zilele ploioase, plus ca ne ajuta si la ingrijirea plantatiei. Soiul Loch Ness are o crestere dreapta, de aceea am lasat o distanta de doar 1,2 metri intre plante si circa 1,5 m intre randuri. O atentie deosebita la plantare trebuie atunci cand punem planta in groapa, sa nu o ingropam mai adanc de mugurul de inradacinare”, spune Alin Budescu.

Plantatie de mure: cerintele de apa

Pentru o dezvoltare optima a fructelor, fermierilor le este recomandata instalarea unui sistem de irigare. O plantatie de mure are o nevoie de apa destul de mare, la fel ca si o cultura de zmeur.

Cele mai mari cerinte fata de apa apar in perioada de crestere, apoi la faza de maturare a fructelor. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca excesul de umiditate din sol dauneaza plantatiei. In conditii de seceta, mai ales accentuata, exista un risc ridicat ca fructele sa ramana mici.

Plantatie de mure
Plantatie de mure

Se recomanda folosirea sistemelor de irigare prin aspersiune sau prin picrare. De asemenea, dupa luna septembrie, irigarea trebuie sistata pentru a permite tulpinilor sa se intareasca in defavoarea cresterii vegetative.

Plantatie de mure: lucrarile de ingrijire

Solul trebuie ingrijit si ferit de buruieni, mai ales in primii 3-4 ani de la plantare. „Noi, in primavara aplicam niste taieri de scurtare a plantelor, precum si a lastarilor laterali, iar in toamna inlaturam lastarii care au rodit. In perioada de coacere nu trebuie sa dam cu stropiri, decat cel mult cu un calciu sau vitamine”, afirma producatorul de mure.

Plantatie de mure: principalele boli si daunatori

La o plantatie de mur, cea mai frecventa si pagubitoare boala, este rugina murului, aceasta manifestandu-se pe lastari si pe frunze, sub forma unor pete galbene, acestea devenind apoi tot mai inchise. Alte boli sunt antracnoza zmeurului, patarea bruna a lastarilor, fainarea, putregaiul cenusiu.

In privinta daunatorilor la mur putem aminti paduchele murului, musculita galicola, musculita lastarilor.

Plantatie de mure
Plantatie de mure

Plantatie de mure: costuri infiintare, valorificare

Pentru a infiinta o plantatie de mure pe un hectar este nevoie de circa 2.000 de plante, este de parere Alin Budescu, lucru care l-ar costa pe un fermier cel putin 5.000 de euro. La acest pret se adauga costul cu sistemul de picurare, spalieri, plus celelalte elemente necesare, mai exact alti 2.000 euro.

„Pentru o plantatie de mure ca la carte, intr-adevar, cam 8.000 euro ar trebui sa investesti, mai ales daca vrei sa iei un material saditor de calitate. El e cel pana la urma care face diferenta. Cu toate acestea, investitia poate sa fie recuperata destul de repede, chiar in primii ani, mai ales daca iti pui la punct si valorificarea. Pretul cu care eu dau fructele este de cel putin 10 lei/kg, fiind avantajat si de aceasta perioada mai lunga de recoltare. Legat de valorificare am si doua promisiuni din Italia, spun ca ar da 3 euro pe kg. Vor veni in iulie sa vada fructele”, ne-a mai spus Alin Budescu.

In viitor, Alin Budescu isi propune extinderea suprafetei cultivate cu mur, pentru a ajunge la o productie de circa 20-30 de tone pe an, cantitate ce i-ar permite sa incheie contracte si cu magazine. Totodata, planurile fermierului argesean cuprind si dezvoltarea unei camere frigorifice, precum si a unei linii de amblare, etichetare.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine