AcasăCulturi profitabilePlantatie de capsuni la doar 19 ani: tanarul care a valorificat terenul...

Plantatie de capsuni la doar 19 ani: tanarul care a valorificat terenul bunicilor

Un tanar de doar 19 ani, din Cluj, si-a dorit sa inceapa o mica afacere agricola pe terenul bunicilor. Nu a stat prea mult pe ganduri, astfel ca a infiintat, pe o suprafata de 25 ari, o plantatie de capsuni.

Chiar daca are mult entuziasm, Dragos Marchis, caci despre el este vorba, are o gandire pragmatica si doreste sa se dezvolte cu ferma sa de fructe. Din acest motiv a ales si doua soiuri de capsuni performante.

„Bineinteles, experienta mea in agricultura nu prea exista, dar am vrut sa invat si sa am ceva al meu. Am inceput sa ma documentez despre ce inseamna sa ai o plantatie de capsun si pana la urma am ajuns la concluzia ca asta imi doresc sa am. Este si un fruct care se bucura de cerere in piata. Exista si acest pamant al bunicilor pentru care am zis ca e bine sa il valorificam cu ceva frumos”, a povestit tanarul Dragos Marchis.

Bani stransi pentru a porni plantatia de capsuni

Dragos a muncit ca ospatar mai multe luni pentru a pune deoparte banii necesari pentru a infiintat cultura. S-a bucurat si de sprijinul prietenilor sai care au venit sa-l ajute la lucrarile de plantare.

In cadrul suprafetei de 25 ari au fost plantate circa 10.000 de plante din soiul nemtesc Senga Sengana si alte 5.000 de plante din soiul de capsun Pegasus.

„Senga Sengana, de origine germana, este un soi dulce, aromat, care se apropie foarte bine si de capacitatea de procesare, daca iti doresti sa faci asta, mai ales ca are o rezistenta putin mai mica. Pe de alta parte, Pegasus este un soi care rezista ceva mai bine, are fructe mari”, ne povesteste tanarul.

Merita precizat ca intr-o plantatie de capsun se recomanda sa existe cel putin doua soiuri pentru polenizare.

Prima recolta

Dragos Marchis se declara multumit de prima recolta, chiar daca au existat si pierderi de aproape 300 kg in cauza ploilor frecvente. „Prima productie, in primul an de cultura a fost de 800 kg”, spune tanarul.

Una dintre masurile de protectie pe care o ia pentru plante se refera la punerea unui strat de paie sub plante pentru ca fructele sa nu se murdareasca. Mai mult decat atat, aceste paie tin departe buruienile si pastreaza o umiditate optima.

Ca planuri de viitor, tanarul din cluj isi doreste sa colaboreze chiar cu patiserii sau cofetarii pentru a le livra fructe. De asemenea, livrarea la domiciliul clientilor este o alta metoda foarte buna de valorificare.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine