AcasăAfaceri profitabile la taraPlantatia de coacaze, o idee de afaceri inspirata pentru micii fermieri

Plantatia de coacaze, o idee de afaceri inspirata pentru micii fermieri

Plantatia de coacaze prezinta numeroase avantaje pentru cei care vor sa dezvolte o afacere in zona rurala. In primul rand, o asemenea cultura poate fi exploatata circa 12 ani, iar profitul brut obtinut la hectar este mult mai mare ca la alte specii pomicole.

Recuperarea investitiei este posibila in doar 4 ani. Recoltarea coacazei este posibila atat manual cat si mecanizat cu combine speciale. De asemenea, cererea pentru catina este una constanta si chiar in usoara crestere, atat intern cat mai ales international.

Plantatia de coacaze negre este o investitie pe termen lung, care poate fi exploatata 10-12 ani. Durata exploatarii eficiente depinde de corectitudinea infiintatii culturii si ingrijirea ei mai ales in primii 2-3 ani.

Un exemplu de afacere de succes cu ajutorul culturii de coacaze puteti citi aici.

Infiintarea unei plantatii de coacaz

Odata cu desfundatul (la o adancime de 30-40 cm), in sol se incorporeaza 60-80 de tone de ingrasaminte organice, la hectar. Perioada de plantare cea mai buna este toamna.

Se planteaza in gropi de 40/40/40 cm, iar in pamantul care va fi introdus in groapa se amesteca bine 5-6 kg de gunoi bine fermentat, 30-40 grame superfosfat, 20-25 grame sare de potasiu si 15-20 grame azotat de amoniu. Dupa ce groapa s-a umplut cu pamant se toarna 6-8 litri de apa. Dupa plantare tulpinile butasilor se scurteaza la 2-3 muguri.

Coacazul plantat in sistem intensiv si superintensiv se conduce pe spalier. La noi in tara este generalizata conducerea coacazului ca tufa.

La alegerea terenului in vederea infiintarii unei plantatii se va tine seama de cerintele coacazului fata de factorii de mediu. Solul trebuie sa aiba o structura argilo-lutoasa, sa fie bine drenat, afanat, cu fertilitate buna.

Coacaze negre plantatie
Coacaze negre plantatie

Terenul ales trebuie sa fie bine lucrat, permeabil pentru aer si apa, si sa aiba o mare capacitate de retinere a apei. Desi coacazul are o inradacinare mai superficiala, mobilizarea solului inainte de plantare se executa la o adancime de 45-50 cm.

Intretinerea solului

Aceasta se realizeaza prin intretinerea pamantului ca ogor negru, sau cultivat cu diferite plante. Ogorul negru este cel mai folosit, cu deosebire in zonele cu precipiratii putine, deoarece prin mobilizarea solului se distrug buruienile si se pastreaza mai bine apa in sol.

Ogorul negru se mentine prin cultivarea solului vara de 3-4 ori si prin mobilizarea solului la 14-16 cm, toamana, dupa caderea frunzelor. Pe terenurile cu posibilitati de irigare in primii 2 ani de la plantare intervalele intre randuri pot fi cultivate cu plante de talie mica, precum cartoful, sfecla, morcovul, mazarea, fasolea pentru pastai.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii si despre taierile necesare ce trebuie realizate la coacaz va invita sa cititi acest articol.

Irigarea plantatiei de coacaz

Este necesara mai ales in zonele cu mai putin de 650 mm precipitatii atmosferice. Se uda mai des, dar cu norme de udare mici (200-300 m.c. apa/ha), astfel ca solul sa fie umectat pana la adancimea de 30-40 cm. Se aplica un udat cu doua saptamani inainte de inflorit (daca primavara este secetoasa), un alt udat cu 15-20 zile inainte de recoltare. Apoi inca 1-2 udari in august, septembrie.

Cele mai raspandite boli sau daunatori ai coacazului: fainarea coacazului, antracnoza, rugina coacazului, sfredelitorul tulpinilor, paduchii de frunze.

Recoltarea coacazului

Recoltarea are loc la sfarsitul lunii iunie si dureaza 10-12 zile. Recoltarea se face manual sau cu combine speciale productive carora este de 98 ori mai mare decat cea manuala. In aceste conditii si la temperatura de 3-5 grade suporta un transport de 6-8 ore in ambalaje de 5-6 kilograme si pana la 12 ore in ambalaje de 0,5-1 kg. Marimea stratului de fructe in ambalaje mai mari de 4-8 kg nu trebuie sa depaseasca 12 cm, pentru asigurarea unei pastrari mai indelungate.

Coacaze negre cultura
Coacaze negre cultura

Coacazele negre recoltate la inceputul maturarii se pot pastra in incaperi racoroase timp de 8-10 zile, iar in depozite frigorifice la temperaturi de 0 grade Celsius si umiditate relativa de 90%, o perioada de o luna.

Alte lucruri importante despre plantatia de coacaz

Poate fi cultivat in zonele cu temperatura medie anuala de circa 8-10 grade, cu precipitatii suficiente de 600-700 mm si bine repartizate in perioada de vegetatie.

Rezista la temperaturi de pana la 28-30 de grade, dar suporta greu temperaturile ridicate din timpul verii, cand poate pierde frunzis.

Prefera solurile mijlocii spre grele, luto-argiloase, permiabile, fertile. Ingheturile tarzii de primavara, insotite de temperaturi sub 5 grade, dauneaza coacazului negru, care infloreste timpuriu.

Coacazele sunt o specie precoce, care intra in rod din al doilea an si poate da o productie de circa 4-5 tone la hectar, din anul 3. Ulterior, poate ajunge la productii si de 10 tone la hectar.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine