AcasăLegume si fructePlantarea fasolei: sfaturi valoroase din partea specialistilor

Plantarea fasolei: sfaturi valoroase din partea specialistilor

Plantarea fasolei si, in general, cultura de fasole, are un loc important in agricultura romaneasca, mai ales ca productia interna nu reuseste sa acopere consumul. In Romania, sunt astfel importate cantitati mari de fasole.

Pe langa cererea in piata, fasolea este laudata de fermieri si datorita nivelului mai redus de substante nutritive pe care le extrage din sol. De asemenea, boabele de fasole pot fi pastrate relativ usor peste iarna.

Iata cele mai importante sfaturi ale specialistilor pentru fermierii care doresc sa infiinteze culturi de fasole.

Folosirea soiurilor adaptate la conditiile noastre

In prezent, exista numeroase varianta de soiuri si hibrizi din care un agricultor poate alege, insa criteriul cel mai important ar trebui sa fie adaptabilitatea soiului de fasole la conditiile pedoclimatice din regiunea in care se va face cultura.

Cele mai importante aspecte pe care ar trebui sa le urmarim atunci cand alegem un soi se refera la potentialul de productie, perioada de vegetatie, care este bine sa fie scurta, un continut cat mai ridicat de proteina, precum si o rezistenta buna la boli si daunatori.

Merita sa verificam, cand alegem un soi, si daca prima pastaie are o insertie cat mai inalta.

Este bine de asemenea sa ne gandim si sa alegem un soi relativ cu o fructificare timpurie, pentru a evita astfel situatiile cand seceta si soarele foarte puternic din vara afecteaza cultura.

Cele mai bune regiune pentru plantarea fasolei

Una dintre cele mai optime regiuni pentru cultivarea fasolei este in Campia de Vest, zona Ardealului, precum si zona Transilvaniei. Ceea ce face aceste regiuni foarte potrivite pentru fasole sunt solurile bogate in humus, cat si umiditatea si temperaturile optime.

Cu toate acestea, infiintarea culturii de fasole se poate face cu succes si in zona Olteniei, Munteniei, Moldova. Mai favorabile sunt de asemenea vaile inferioare ale Jiului si Oltului, Valea Siretului si Depresiunea Jijei.

Care sunt culturile premergatoare

Pentru a avea sanse cat mai mari de reusita este bine ca o cultura de fasole sa nu fie infiintata dupa specii de plante care au saracit terenul de substante nutritive. Asta deoarece fasolea are radacini mai mic ca lungime.

Trebuie sa evitam culturi premergatoare precum rapita, in, leguminoase, floarea-soarelui, deoarece au boli comune. De asemenea, nu este indicat nici sa o cultivam repetat. Fasolea insa este o planta premergatoare foarte buna pentru graul de toamna, deoarece terenul va fi cat se poate de curat si cu un continut optim de azot.

De exemplu, un nivel mai ridicat al productiei la fasole a fost inregistrat dupa cultivarea graului. Productia de boabe la hectar a fost de circa 1.472 kg. Alte premergatoare bune sunt ardeii, vinetele, tomatele.

Plantarea fasolei
Plantarea fasolei

Pregatirea terenului in vederea semanarii

Lucrarile de pregatire a terenului pentru fasole se aseamana in buna masura cu cele ales porumbului. Prin urmare, toamna, dupa ce solul a fost eliberat de resturi si curatat, se realizeaza o aratura de circa 30-31 cm. Cultivatorul trebuie sa se asigure ca are la dispozitie un teren bine maruntit, deoarece fasolea are radacinile relativ slabe si nu se poate prinde in soluri neafanate.

Este bine ca inainte de aceasta operatiune sa facem si o fertilizare a solului cu 75 kg s.a./ha P2O5 şi 75 s.a./ha K2O, urmand ca in primavara sa se aplice si 45 kg/ha de azot.

Pentru a ne asigura ca terenul este complet liber de buruieni specialistii recomanda si realizarea unei erbicidari preemergente.

In primavara, la sfarsitul lunii martie se va realiza o discurie si grapat pentru a incepe pregatirea patului germinativ.

Plantarea fasolei

Specialistii recomanda ca semintele de fasole care urmeaza sa fie semanate sa fie tratate cu Phostoxin, de catre un personal autorizat, astfel incat sa se previna atacul gargaritei fasolei. Acest tratament se realizeaza in circa 5 zile la temperaturi de minus trei grade Celsius.

Perioada optima de semanat a fasolei coincide cu cea a porumbului, cand in sol la adancimea de 5-6 cm temperatura este de 8-10 grade C. Deseori, plantarea are loc in perioada 20 aprilie – 10 mai.

Densitatea de plantare este la 40 cm intre randuri si la 5 cm distanta intre plante. Pentru fasolea urcatoare se seamana in cuiburi, circa 2-3 seminte la cuib, la distante de 90 cm intre randuri si 40 cm intre cuiburi pe rand.

Adancimea de semanare nu trebuie sa depaseasca 3,5 cm. Pentru fasolea pitica vom avea nevoie de circa 1,4 kg de samanta pentru 100 de metri patrati, iar pentru fasolea urcatoare de 0,7 kg la aceeasi suprafata.

Plantarea fasolei
Plantarea fasolei

Semanarea in bune conditii si pentru exploatatiile mari se face, fireste, numai mecanizat, cu masini adaptate la dimensiunile optime de semanare.

Ce lucrari de intretinere sunt necesare

Sunt importante de aplicat trei prasile mecanice sau manuale (in cazul in care suprafata este mai mica) pentru distrugerea buruienilor. Este indicat ca ultia prasila sa se faca inainte de inflorit si de legarea pastailor.

La fasolea urcatoare se face raritul plantelor pe rand, lasand un cuib cate 2-3 plante.

Fertilizarea fazială se aplică la începutul înfloririi, administrând 25 kg/ha azot, 50 kg/ha fosfor şi 30 kg/ha potasiu. În zonele secetoase se recomandă aplicarea a 3-4 udări cu norme de 300-400m³/ha, în perioada de înflorit şi cea corespunzătoare legatului păstăilor.

Pentru a finaliza cu succes plantarea fasolei se recomandă ca udările să se facă seara sau dimineaţa pentru a nu provoca arsuri ale plantelor.

Fermierul trebuie sa previna instalarea bolilor precum mozaicul galben, arsura bacteriana, antracniza, rugina fasolei. Iata cateva produse chimice care se pot utiliza cu succes: ALCUPRAL 50 PU (0,5%) -4-5 kg/ha – pentru arsura bacteriană, SUPER CHAMP 250 SC (produs ecologic) 2,5 l/ha – pentru antracnoza fasolei.

Iar pentru combaterea gargaritei fasole se poate utiliza MOSPILAN 20 SP.

Informatiile prezentate in acest articol se bazeaza pe studiile specialistilor Ruxandra Ciofu, Nistor Stan, Victor Popescu, Pelaghia Chilom, Silviu Apahidean,
Arsenie Horgos, Viorel Berar, Fritz Laurer, Karl Fritz Laurer, Nicolae Atanasiu.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine