Categorii
Fonduri europene agricultura

Peste 1 miliard de euro, fonduri pentru agricultura, tinta de absorbtie

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre DAEA, a avut în cursul zilei de 9 ianuarie 2019 prima întâlnire de lucru cu factorii decizionali ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în vederea analizei activității Agenției și stabilirii țintei de absorbție pentru anul 2019. Directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU, a participat la întâlnirea de lucru împreună cu directorii generali adjuncți de la nivel central și de la cele 8 regiuni de dezvoltare, precum și directorii din cadrul aparatului central și ai oficiilor județene.

În cadrul discuțiilor au fost analizate problemele întâmpinate în accesarea și implementarea proiectelor de investiții finanțate de către AFIR, stadiul implementării Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 la finalul anului trecut, precum și calendarul sesiunilor de primire a proiectelor din acest an.

Totodată, a fost stabilit pragul minim de 1 miliard de euro pentru absorbția fondurilor alocate prin PNDR în anul 2019, ceea ce va conduce la o rată de absorbție de 53%. Ținta de absorbție a fost stabilită având în vedere previziunile de plată trimestriale de la nivelul Centrelor regionale ale AFIR, respectiv 554 milioane de euro pentru proiectele de investiții, precum și suma de aproximativ 498,5 milioane de euro pentru plățile compensatorii.

Din totalul plăților pentru proiectele de investiții pe care AFIR le va efectua în cursul acestui an, la nivelul Centrului regional 1 nord-est, Iași au fost prevăzute plăți în valoare de 88,8 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 2 sud-est, Constanța, plăți de 101,08 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 3 sud, Târgoviște, plăți de 46,6 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 4 sud-vest, Craiova plăți în valoare de 65,56 milioane de euro.

De asemenea, la nivelul Centrului regional 5 vest, Timișoara, au fost previzionate plăți de 58,21 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 6 nord-vest, Satu Mare, plăți de 109,42 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 7 centru, Alba Iulia, plăți de 60,99 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 8, București plăți în valoare de 23,66 milioane de euro.

„Este început de an și consider că trebuie să avem rezultate cel puțin la fel de bune ca anul trecut, rezultate pentru care vă felicit. Este important să nu pierdem nicio zi și să stabilim obiectivele pentru anul 2019, astfel încât să aducem în țară toți banii disponibili de la Uniunea Europeană. Prin proceduri corecte, prin respectarea metodologiei de lucru, prin exercițiul muncii dumneavoastră și cu implicarea tuturor, știm cu toții că dacă nu finalizăm un proiect, pierdem bani. Pentru a evita acest lucru, este nevoie să urmărim cu foarte mare atenție derularea fiecărui proiect în parte și să monitorizăm fiecare situație ce poate apărea. Sunt convins că putem obține rezultate bune, dovadă fiind rezultatele avute în ultimii doi ani.” a precizat Petre DAEA, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

În cadrul ședinței de lucru, Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR, a menționat: „Le mulțumesc și eu tuturor colegilor din echipa AFIR pentru rezultatele obținute anul trecut. Totodată, 2019 este un an crucial în care avem de asigurat implementarea PNDR 2020, dar și pilotarea noului program. Trebuie să depunem un efort mai mare în acest an pentru a putea asigura implementarea cu succes a viitorului exercițiu financiar. Este o situație unică în care putem construi un Plan Național Strategic adaptat exact la nevoile imediate ale mediului rural și ale agriculturii din România”.

AFIR a primit solicitări de fonduri în valoare de peste 8,4 miliarde de euro, a încheiat contracte în valoare de 4,35 miliarde de euro și a plătit beneficiarilor Programului 4,12 miliarde de euro. Gradul de absorbție a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020 este de aproximativ 44%, până în prezent.

Totodată, reamintim că în ultimii doi ani, AFIR a atins țintele de absorbție stabilite de 1,4 miliarde de euro pentru anul 2017, respectiv 1,2 miliarde pentru 2018.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.