AcasăFără categoriePesta porcina si revolta oamenilor: Ne ia tot, ne omoara cu foamea!

Pesta porcina si revolta oamenilor: Ne ia tot, ne omoara cu foamea!

Noi focare de pesta porcina au aparut, conform autoritatilor. Oamenii sunt revoltati atunci cand inspectorii vin sa ia porcii. Intr-un sat din Arad, veterinarii nu au fost lasati sa ia porcii de catre stapanii lor.

„E mancarea noastra din farfurie! Domnule, cum se poate sa vii sa-mi impusti mie porcul daca nu e bolnav?”

Oamenii au rabufnit in fata autoritatilor care au incercat sa le explice de ce vor fi sacrificati porcii, potrivit Digi24. Acelasi episod se intampla in majoritatea satelor unde autoritatile au decis sacrificarea porcilor.

În satul Nădab s-au depistat cinci focare de pestă porcină africană.

„Luandu-ne tot ce avem, ne omoara cu foamea”, se plange un localnic

„Am încercat să le explic cetățenilor și le-am citit hotărârea semnată de domnul subprefect prin care este obligatoriu sacrificarea porcilor din satul Nădab”, se apără Viorel Agud, directorul DSVSA Arad.

Pentru că oamenii nu i-au primit în gospodării, cei de la DSVSA au hotărât să facă un raport. Administrația locală a încercat să medieze dialogul aprins, însă primarul recunoaște că îi înțelege pe localnici.

„Vrem să fie un lucru bun, nu vrem să ne opunem acestei acțiuni, dar nu se poate să mergi în gospodărie fără să lămurești oamenii, pentru că se pune problema și de anumite activități de prevenire, înainte de a face această acțiune”, arată Burdan Gheorghe, primarul din Chișineu Criș, județul Arad.

Nici oamenii dintr-o altă localitate din Arad, Cintei, nu înțeleg de ce toți porcii din sat trebuie sacrificați, deși virusul pestei porcine africane a fost găsit doar în trei gospodării.

De ce nu merg în pădure la mistreți, dacă au boala, să taie mistreții la pădure, acolo nu se duc, numai la oameni! spune un localnic cu obidă.

A venit primarul și ne-a spus că vine și ni-i împușcă pe toți, se plânge un alt sătean.

Ce puteți să faceți?

Nimic, să îndurăm umilința a lu’ ăia din Parlament!

Măcel fără respectarea regulilor de igienă

Cativa localnici spun ca in unele cazuri sacrificarea porcilor a fost facuta fara respectarea masurilor de igiena. Nimeni nu purta mănuși, iar sângele a curs peste aparatele folosite, conform Digi24.

„Dacă se confirmă, se vor aplica măsuri conform legislației”, spune oficialul referitor la acuzațiile că nu s-au respectat normele de igienă.

În ultima săptămână, doar în județul Brăila au fost sacrificați 700 de porci. Autoritățile anunță că în acest moment pesta porcină afectează 283 de localități.

Virusul periculos a afectat puternic industria cărnii de porc de la noi din țară, în ultimii doi ani. Datele oficiale arată că până în prezent au fost sacrificați aproape 430 de mii de porci, iar statul a plătit despăgubiri de 250 de milioane de lei.

Ce este pesta porcina

Conform FAO, mistrețul sălbatic joacă rolul principal în răspândirea pestei porcine africane în întreaga Europă. Studierea metodelor de limitare sau de stopare a acestui vector de infecție este subiectul central al unui atelier deschis de FAO ieri, în Kaunas, Lituania.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcilor domestici și mistreților care prezintă febră hemoragică și are ca rezultat mortalitate de până la 100% a animalelor infectate. Nu are riscuri pentru sănătatea umană, dar poate avea consecințe socio-economice, comerciale și de securitate alimentară majore.

Boala s-a răspândit în întregul Caucaz și Europa de Est de la intrarea sa în Georgia din Africa în 2007. În anii care au urmat, boala a trecut frontierele și a intrat în Armenia, Federația Rusă, Ucraina, Belarus, Lituania, Polonia, Letonia, Moldova și recent Republica Cehă și România. Orice țară cu un sector al producției de porcine sau de mistreț este în pericol.

În timp ce toți membrii familiei de porcine sunt vulnerabili la infecție, boala clinică este văzută doar la porcii domestici și sălbatici, precum și la mistreții europeni cu care sunt înrudiți. În prezent nu există vaccin împotriva virusului pestei porcine africane.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine