Categorii
Afaceri profitabile la tara

Paine la test: Un tanar a reinviat traditia bunicilor de a face paine

Paine la test este o amintire deosebita din copilarie pentru multi adulti. Un student a vrut insa ca acest obicei sa nu se piarda si sa reinvie o traditie aproape disparuta. Se bucura in prezent de multa apreciere si de un numar consistent de comenzi din toata tara.

La doar 27 de ani, George Dumitru este cunoscut aproape in toata tara pentru testurile de paine pe care le confectioneaza. Totul a inceput mai mult dintr-o joaca. Dupa ce testul folosit de bunica sa s-a spart, tanarul a incercat sa confectioneze unul nou. Rezultatul l-a surprins inclusiv pe el.

Asa a luat nastere o mica afacere dedicata realizarii de testuri pentru paine.

„In urma cu cativa ani, singurul test al bunicii s-a spart. Cu ajutorul unei vecine am inceput sa confectionez altul, iar rezultatul a fost unul deosebit. Reusisem chiar sa creez un nou model. Dupa ce am inteles mai bine procedeul, am mai confectionat cateva si le-am pus la vanzare. Am fost sunat de o multime de oameni care voiau sa cumpere. Asa a inceput practic afacerea aceasta”, povesteste tanarul.

Paine la test: numarul de comenzi

Cei interesati sa cumpere testuri pentru paine nu au fost deloc putini. Intr-o luna, acesta vindea circa 20 de testuri, cererea cea mai mare fiind in vara. Costul unui test pentru paine este 150 lei.

„Cererea mare exista deoarece in tara sunt foarte putini, mai deloc aproape, oameni care mai fac ceva. Si este pacat, pentru ca painea la test are un gust inconfundabil. Noi intr-un an reusim sa realizam circa 300 de bucati, o parte dintre ele fiind pastrate si pentru vanzarile din anul urmator”, mai explica George Dumitru.

Paine la test: cum se confectioneaza un test

Diametrul unui test are in general 50 cm. Tehnica dupa care se realizeaza este una cat se poate de traditionala, cu niste materiale la indemana oricui.

„Imi place sa spun ca este un ritual, nu neaparat un procedeu, pentru ca in fiecare test puti putin din sufletul tau. In primul rand, vom avea nevoie de argila rosie pe care o vom amesteca alaturi de balega de cal. Acestea doua ne ajuta sa avem o compozitie uniforma, care va face ca testul sa nu se sparga prea usor. Se apune apoi apa, se amesteca, iar toata noaptea il lasam la inmuitat”, povesteste tanarul.

A doua zi se calca cu piciorul de noua ori, un procedeu traditional, iar ulterior se pune compozitia in niste matrite special proiectate. Urmeaza o uscare la soare care va dura aproape doua saptamani.

„Facem circa 12 bucati pe zi. Durata de viata a unui astfel de test poate fi fara probleme 4-5 ani daca este intretinut”, mai spune acesta.

Paine la test
Paine la test

Paine la test, un parfum si un gust de neuitat

Cei care cumpara testurile realizate de George Dumitru sunt preponderent persoane fizice, insa nu putine au fost si firmele, mai degraba, restaurantele sau anumite pensiuni, care au dorit sa le ofere clientilor paine la test.

„Aceasta paine are un miros si un gust aparte, total diferit de ce mancam astazi”, spune tanarul.

Reţeta de paine la test

Iata si o reteta de paine la test prezentata de George Dumitru, acesta avand retata de la bunica sa: 1 kg faina alba de grâu (indicat ar fi de tara), 400 ml apa, o lingurita de sare, 10 g. drojdie (dacii nu foloseau).

Se amesteca toata compozitia si se lasa la dospit. Se formeaza o lipie rotunda, care se unge cu ou ori cu rosii coapte sau suc de rosii.

Se înteapa cu furculita si se introduce sub testul încins. Dupa 15 minute se roteste (pentru a se coace bine peste tot), iar dupa alte 15 minute este gata. Se consuma mai ales cu brânza (la putina), sau cu pastrama de oaie facuta pe jar, vin rosu, însa nu va puteti imagina ce gust are “goala”. Este considerata de multi ca fiind cea mai gustoasa.

Testul reprezinta unul dintre cele mai vechi metode de coacere a panii, atat in Romania, precum si in alte tari europene, in general mediteraneene. Cel mai vechi test a fost descoperit in zona Oltului si dateaza din secolul al 10-lea. Denumirea de test provine din cuvantul latin „testum”, care semnifica vas de lut.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Un răspuns la “Paine la test: Un tanar a reinviat traditia bunicilor de a face paine”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.