Categorii
Casa si gradina

Oua incondeiate: cele mai frumoase modele facute de mesteri populari

Oua incondeiate, o traditie veche romaneasca pe care o regasim in preajma sarbatorilor de Pasti. Pe langa frumusetea lor deosebita, ouale incondeiate sunt un simbol al venirii primaverii, precum si al lucrurilor pure.

Oul rosu are semnificatii profunde legate de Invierea lui Hristor, de aceea crestini celebreaza aceasta sarbatoare prin incondeierea oualor cu numeroase motive folclorice de la spic, soare, pana la semnele crestine – crucea etc.

Un astfel de ou se realizeaza cu multa migala si rabdare si, fireste cu mult talent, de catre mesterii populari. Un artist care a mostenit din generatie in generatie traditia incodeierii oualor este si Gabriela Clinciu, o braileanca autentica nascuta in satul Poarta.

Participa cu cele mai frumoase oua incondeiate, care sunt realizate cu motive traditionale din zona Branului, la numeroase targuri populare din tara.

Gratie talentului si imaginatiei sale, ouale prind parca viata prin desenele traditionale si peisajele rurale. Ouale incondeiate sunt pictate cu dansatori populari, oameni la munca campului, flora si fauna zonei, motive pascale, scrie revista Romania Rurala.

Cum se incondeiaza ouale

Primul pas pentru a realiza oua incondeiate este scoaterea continutului cu ajutorul unei seringi. Dupa ce oul a fost spalat si in interior, gaura se acopera cu ceara.

Se pregateste initial si ceara de albine, care se asaza pe o sursa de caldura, astfel incat sa se mentina lichida.

Picturile de pe oua reprezinta nenumarate momente din viata taranului roman, fie unelte din gospodarie sau chiar motive zoomorfe.

La incondeierea oualelor sunt folosite doar culori de natura vegetala. Pe zonele de pe suprafata oului care raman albe se adauga ceara pentru a impiedica patrunderea culorii.

Oua incondeiate
Oua incondeiate

Se pot aplica straturi succesive de culori, avand grija ca partea de culoare ce nu trebuie sa fie acoperita sa fie data cu ceara deasupra, lasandu-se circa un sfert de ora pentru ca fiecare culoare sa intre in ou.

Pentru a realiza oua incondeiate traditional modelul se deseneaza pe ou, acesta fiind introdus intr-o baie de vopsea galbena, dupa care pe culoare se completeaza modelul dorit. Apoi, se introduce in vopsea rosie si se realizeaza modelele pe culoarea rosie.

La final oul se introduce in flacara si se sterg randurile de vopsea aplicate anterior, pentru ca acolo unde s-au aplica modelele cu culori sa ramana doar acestea.

O ultima etapa a incondeierii oualor se refere la tinutul la cald, pentru a se indeparta si ultimul strat de ceara. Se va sterge cu o carpa si se unge cu ulei pentru a-l face sa straluceasca.

Ouăle încondeiate cu motive brănene au altă tehnică, folosindu-se ceară colorată, cu ajutorul căreia se fac modelele inspirate din viața de zi cu zi și chiar din amintiri personale: căsuțe tradiționale, căpițe de fân, țărani ce vin cu grebla de la muncă ori taie lemnele, plecatul oilor la munte, motive de pe costumele tradiționale și covoarele țărănești, crucea Paștelui, cetina bradului, spicul grâului, berze ce se întorc primăvara, Steaua, roata carului, clopotele bisericii, ferul plugului ori hora țărănească.

Simboluri pe care le regasim la ouale incondeiate

Fiecare desen de pe un ou incondeiat are o semnificatie aparte. Chiar si numarul de linii, forma lor, simbolizeaza un element al naturii sau un concept.

De exemplu, o linie dreapta verticala desenata pe un ou incondeiat semnifica viata. O linie orizontala este reprezentarea mortii. O linie dreapta dubla se refera la eternitate, in timp ce o linie cu dreptunghiuri face referire la cunoastere.

Spirala este la randul ei un simbol al eternitatii, in timp ce spirala dubla se refera la legatura din viata si moarte.

Oua incondeiate
Oua incondeiate

Traditii despre ouale incondeiate

Ouale incondeiate erau oferite drept cadou de catre tarani cand mergeau cu marfa la oras, in preajma Sarbatorilor Pascale.

Un alt aspec demn de retinut este ca ouale incondeiate pot fi realizate doar pe oua de gaine si de gasca. Cele de rata nu sunt potrivite deoarece vopseaua nu se prinde la fel de bine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.