AcasăApiculturaOtet de miere: cum il realizam si ce beneficii are

Otet de miere: cum il realizam si ce beneficii are

Otetul de miere are o aroma deosebita si este cunoscut ca fiind cel mai bun si sanatos dintre toate felurile de otet cunoscute.

Este mai bogat in vitamine decat cel din vin si este preparat numai din hidromel, care contine sub 14% alcool.

Cele care au un alcool mai mare vor fi diluate. Aceasta limita este data de ciuperca/alga Micoderma aceti, care transforma hidromelul in otet.

Cum putem face otetul de miere – metoda casnica

Vom utiliza un butoias de stejar sau din lemn de castan, care va da o culoare deosebita otetulu de miere. Capacitatea optima este de 20-30 litri. Fiecare fund are cate un robinet sau canea de lemn. Trebuie sa avem capacitatea sa-l invartim.

Se foloseste drept suport de oxidare talas de fag pus in butoi si pe care micoderma se asaza si se inmulteste intens.

Pe surafata spiralei talasului bacteriile acetice se colonizeaza. In circa o saptamana otetul este gata facut. Astfel, dintr-o fermenttie de suprafata se ofera micodermei un suport de oxidare in adancul butoiului, unde oxigenul se gaseste intre spiralele de talas..

Pentru imbibarea talasului cu hidromel, butoiul se intoarce de cateva ori pe zi, inchizand robinetul de sus. Bineintele ca dupa ce butoiul este intors in noua sa pozitie, robinetul de sus se deschide pentru a iesi gazele provenite din procesul de fermentare si apoi prin el sa patrunda in butoi in continuare curentul de aer incarcat cu oxigen.

Formarea micodermei

Inainte de a turna peste talas hidromel, operatorul activeaza formarea micodermei pe talas in felul rumator: ia 2-3 litri de otet de calitate superioara, il fierbe si asa clocotit il toarna pe una din vranele butoiului.

Vrana se inchide cu caneaua si butoiul se rostogoleste de 5-6 ori in 24 ore, pentru ca talasii sa se imbibe bine cu otet.

Dupa acest termen, otetul acesta se scurge si se toarna in interior o fiola cu cultura pura de ferment acetic selectionat. Invartim iar butoiul.

La putin timp se toarna in butoi 10 litri de hidromel de 8 grade alcool. Butoiul se tine la o temperatura de 20-30 de grade Celsius invartindu-l de 3-4 ori pe zi, in care timp micoderma s-a raspandit si s-a grefat cu ajutorul lichidului in toti talasii.

Atunci se toarna alti 10 litri de hidromel. Incepand de acum se extrag din 8 in 8 zile cate 10 litri de otet care se inlocuiesc cu alti 10 litri de hidromel.

Este bine ca o data pe luna fermentii acetici puri sa fie reiinoiti.

Sursa: A.B.C. Apicol; Const. Hristea, L.S. Pădurean

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine