AcasăOvineOile Assaf, rasa cu productie mare de lapte si cu o carne...

Oile Assaf, rasa cu productie mare de lapte si cu o carne frageda

Oile Assaf pot reprezenta o idee de afaceri inspirata pentru crescatorii care doresc sa aiba exemplare cu o productie foarte buna de lapte, insa, in acelasi timp, si cu o carcasa de buna calitate, in special pentru oportunitatile de export.

Cresterea oilor Assaf putem spune ca este la inceput in Romania, dar trebuie mentionat ca aceasta rasa, originara din Israel si apreciata in Orientul Mijlociu, este un rezultat deosebit al incrucisarilor realizate intre Awassi si Est Friesian.

Mai multe informatii despre cum se creste rasa de oi Assaf am discutat cu Anca Maria Shinvald Cornesanu, din comuna Copaceni, Ramnicu Valcea. Crescatoarea detine un efectiv putem spune impresionant, de peste 400 de exemplare de oi din rasa Assaf.

„Dorinta noastra a fost sa incepem o afacere in mediul rural. Ne-a atras destul de mult ideea de a creste ovine, insa ne-am dorit o rasa care sa fie productiva atat din punct de vedere al laptelui, dar si sa aiba o carne deosebita, mai ales pentru oportunitatile de export. Am avut ocazia si sa ajungem in Israel, locul din care provin de fapt aceste oi. Noi avem o productie de circa 3 litri la oile Assaf, insa pot ajunge si la 4 litri chiar, daca se forteaza prin alimentatie productia de lapte”, povesteste crescatoarea.

Cresterea oilor Assaf: Exemplare adaptate si pentru frigul din Siberia

Prima achizitie a familiei Shinvald Cornesanu a fost de 80 de oi si 4 berbeci. Dupa aceea, efectivul a mai fost suplimentat cu alte 150 de oi. Avand in vedere ca nu stiau prea multe informatii despre cresterea oilor Assaf cei doi soti au avut parte si de un training, timp de doua saptamani, din partea specialistilor israelieni.

„Chiar daca pare greu de crezut, oile Assaf au o rezistenta foarte mare la frig, avand capacitatea sa reziste chiar si in Siberia, la -40, -50 de grade Celsius. Noi nu am intampinat deloc probleme cu ele, doar la 5 mielute carora le-a cazut lana de tot in iarna. Cel mai frig la noi a fost circa -20 de grade Celsius. Am construit un saivan semi-deschis si pot spune ca se simt foarte bine”, explica Anca Maria Shinvald Cornesanu.

Oile Assaf
Oile Assaf

Oi Assaf caracteristici

O oaie Assaf are la 4 ani o greutate de circa 70 de kilograme, in timp ce berbecul poate atinge si 150 de kilograme. Productia anuala de lapte se situeaza in intervalul 390-440 de litri. Are o toleranta buna asupra mediului, fiind usor adaptabile.

SpecificatiiRasa Assaf
Reproductie
Varsta la prima fatare (luni)13
Fertilitatea primavara (%)75
Fertilitatea toamna (%)85
Prolificitate (miei/oaie fatata)1,4
Mortalitatea la miei (%)10
Productia de lapte la oile Assaf
Lungimea lactatiei (zile)220
Lapte total/lactatie (l)360
Continut grasime (%)5,5
Rata de crestere la miei (g/d)350
Longevitate (ani)7

„Incercam si noi sa imbunatatim lactatia oilor prin hrana pe care le-o dam. Am renuntat sa le dam lucerna de exemplu si ne axam mai mult pe trifoi. Putem spune ca din aceasta schimbare am sesizat o crestere a productiei de lapte cu 25%. Oaia mananca intr-o zi cam un kilogram de cereale. Mielul fatat, la 4 kilograme sa zicem, trebuie sa manance un sfert din greutatea sa. La o luna atinge 15-16 kilograme, iar la 3 luni deja putem vorbi de o greutate de 38 spre 40 de kilograme”, spune crescatoarea.

Reproductia si monta la oile Assaf

Un avantaj important de mentionat la oile Assaf este ca acestea au o monta extrasezoniera, ceea ce inseamna ca productia de lapte exista tot timpul anului. Oile Assaf sunt active sexuala la 7-8 luni, iar berbecii la 6-7 luni.

„Noi am creat un plan destul de bine pus la punct astfel incat oile sa fete la 2-3 luni. Intr-o asemenea maniera reusim astfel sa avem lapte la ele tot timpul anului. Monta se realizeaza de asemenea devreme, un alt avantaj. Sunt sensibile putin la curent, in perioada cand fata, de aceea trebuie ferite destul de mult”, ne-a mai explicat crescatoarea.

Oi Assaf de vanzare: ce pret au oile si berbecii

Crescatoarea vinde o oaie, in varsta de un an, la pretul de 100 de euro, iar cele care ajung la 3-5 luni, pretul poate depasi 200 de euro. Pentru berbecii pretul mediu cerut este de circa 400-500 euro.

„Noi tinem o evidenta clara asupra montei, fiecare oaie cu ce berbec a fost montata, ce productivitate are si asa mai departe. O mieluta o vand in general cu 50 de euro, insa la o luna pretul ei ajunge la 100 de euro. La 3-4 luni, oile ajung la o greutate de circa 37 de kilograme, pretul in acest caz fiind de circa 250 de euro”, mai spune crescatoarea.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

7 COMENTARII

  1. Exploatarea animalelor pentru consum uman este anacronică si imorală.
    Asigurarea existenței umane din suferința și cruzimea față de animale trebuie depășită si trecerea la o viață vegana.

    • Mai gigi, maninca tu iarba ,si tot cei legat cu aceasta .dumnezeu a binecuvintat animalele si lea creat pentru hrana oamenilor .dar voi cei lipsiti de minte nascociti tot felul de prostii , de genul crima si etc..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine