AcasăCulturi bioObtinerea semintelor de rosii din productia proprie

Obtinerea semintelor de rosii din productia proprie

Agricultorii care cultiva soiuri alese de tomate stiu cat de importante si rare sunt semintele. Din acest motiv exista cateva tehnici bine puse la punct de catre horticultori pentru a recolta seminte de la propriile legume.

Obtinerea semintelor de rosii

Pentru a alege semintele sanatoase si fertile trebuie sa alegem fructele mari, specifice soiului care s-au copt bine. Rosiile le vom zdrobi, le vom pune in vase cu apa si le vom spala bine.

Dupa aceea, indepartam de pe seminte resturile de pulpa si lasam apa sa se linisteasca. Semintele de rosii bune se vor lasa la fund, in timp ce semintele seci vor pluti la suprafata.

Uscarea semintelor la soare

Semintele bune le vom culege si le vom spala bine. Apoi, acestea se pun la uscat, chiar la oare. Ar trebui sa capete o culoare alba-argintie. In medie de la 10 kg de tomate se pot obtine cam 30-50 grame de samanta.

Sfaturile legumicultorului Vali Cucu pentru recoltarea semintelor

Vali Cucu este un cunoscut legumicultor din judetul Neamt, care poseda o colectie impresionanta de peste 200 de soiuri vechi de legume. Asa cum il stim, pasionat despre tot ce inseamna domeniul horticol, ne-a oferit cateva sfaturi cu privire la recoltarea semintelor din productia proprie.

Dupa spalarea semintelor, in ultima apa in care acestea sunt clatite, Vali Cucu adauga putin bicarbonat de sodiu, astfel incat semintele sa nu se lipeasca intre ele.

Citeste si: Cele mai gustoase soiuri de rosii: Top realizat de producatori

Dupa uscare, legumicultorul alege sa le stropeasca cu bionat, un ingrasamant natural care va ajuta samanta sa incolteasca mai bine. Ulterior, samanta este lasata din nou la uscat. Iar pentru a se pastra cat mai bine, Vali Cucu le da si cu pudra de talc.

Dupa obtinerea semintelor de rosii, acestea pot fi pastrate fara probleme in pungulite de plastic.

Inca un mic secret al legumicultorului din Neamt este ca inainte de a planta semintele, acestea sa fie tinute la rece, la 1-2 grade, eventual la frigider. Puse apoi in pamant, la 10-11 grade, va face ca samintele sa aiba o rasarire uniforma.

Din punct de vedere al ingrasamantului, Vali Cucu recomanda folosirea gunoiului de grajd.

Pastrarea semintelor de rosii

Semintele se pot pastra foarte bine si in pliculete de hartie. Este important ca semintele recoltate sa nu fie expuse la umezeala.

Se recomanda de asemenea sa scrieti pe o eticheta soiul si provenienta semintelor.

Recoltarea semintelor la ardei

La ardei, pentru extragerea semintelor se taie fructul in jurul coditei, apoi se scot semintele (codita cu seminte se aseaza pe un ziar si cu mana se desprind semintele). Acestea se spala in apa, se separa de cele seci in apa si decantarea apei. Se usuca la umbra, iar semintele se rasfira intr-un strat subtire (1-2 cm).

Cand sunt uscate au o culoare galben-aurie. Se pastreaza pana in primavara in pungi de hartie. Din 15 kg de ardei se pot obtine in medie 100 grame de samanta.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. cred că articolul derutează
    a obține semințe de la roșiile tale merge dacă ai avut roșii cultivate din bătrâni
    nu cred ca merge treaba la roșiile la care anul acesta cumpăr plic cu semințe, de la supermarket sau online, și la vară pun din semințele de la aceste roșii, mai ales dacă sunt hibrid
    întrebați și producătorii de roșii dacă nu cumpară semințele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine