AcasăOvineOaia Turcana, cea mai iubita rasa de ciobanii romani

Oaia Turcana, cea mai iubita rasa de ciobanii romani

Oaia Turcana se regaseste intr-o proportie mare in efectivele de ovine din Romania. Este o rasa deosebit de apreciata de crescatorii de la noi, datorita capacitatii sale de adaptare, precum si pentru capacitatea de productie, atat in privinta laptelui, a carnii cat si a lanii.

Frecvent, ciobanii romani au fost nevoiti sa isi conduca efectivele de ovine in zone mai dificile, de aceea au avut nevoie de o rasa cu o mobilitate ridicata. Oaia Turcana a raspuns foarte bine acestei nevoie. De aceea, se estimeaza ca circa 75% din efectivele de oi din Romania sunt compuse din rasa Turcana. Dar sa vedem mai bine cateva detalii tehnice despre aceasta rasa.

Caracteristici generale pentru oaia Turcana

Una dintre cele mai apreciate caracteristici ale acestei rase rustice este inclusiv rezistenta sa fata de boli, precum si de temperaturile scazute, mai ales ca, nu de putine ori, efectivele de oi, ajung pe pasuni alpine la inaltime.

De asemenea, crescatorii apreciaza aceasta rasa si pentru ca este relativ putin pretentioasa la hrana si adapost. De exemplu, Turcana valorifica bine atat fanuri, paie, coceni, precum si pajisti de diferite calitati.

Se mai remarca, potrivit specialistilor, si cu un indice de prolificitate de peste 102-103&, cat si cu un indice de fecunditate care depaseste 90%.

Carnea la Oaia Turcana

Crescatorii de ovine spun ca oaia Turcana ajunge la doua luni la o greutate medie de 14 kg. Dupa sase luni, oaia ajunge la o greutate de circa 25 de kilograme. In ceea ce priveste greutatea oilor adulte, acestea ajung la 55-57 kg, iar berbecii la 80 kg.

Oaia turcana, reproductia, lapte, productie, carne
Oaia turcana, reproductia, lapte, productie, carne

Pentru a lua in greutate corespunzator, oile Turcana trebuie ingrijite corespunzator, mai ales in cele trei luni cand sunt scoase la pasunat. Spre ultimele luni, oile au nevoie de circa 45 de kilograme de nutreturi concentrate si de inca 20 kg de fan. Daca i se asigura aceste conditii, sporul de greutate creste cu 20%.

Oaia Turcana: productia de lapte

La aceasta rasa perioada de lactatie este una buna care se situeaza in general intre 160 si 200 de zile. Din punct de vedere al productiei, oile Turcana pot da cam 140-150 litri, la un continut de grasime de 7,7%.

Oile aflate la prima lactatie au o productie de lapte situata la circa 70% din capacitatea lor. Vor exista fara indoiala in efectiv si oi care vor avea o productie foarte buna de lapte, de aproape 3 ori mai mare decat media. Acestea trebuie pastrate pentru perioada de monta.

In ceea ce priveste monta, merita precizat ca oile care fata primavara au o capacitate de productie de lapte cu circa 30% mai buna.

Reproductia

Monta oilor Turcana se pregateste incepand cu luna august, aceasta realizandu-se efectiv in septembrie, octombrie.

Se recomanda incercarea oilor in calduri cu un berbec la 60 de oi. Apoi, cand se realizeaza concret monta se va utiliza un berbec la 30 de oi, timp de 4 zile. Apoi, berbecul trebuie sa aiba 4 zile de pauza.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine