Categorii
Fermieri cu profit

Murciana Granadina, rasa de capre care se adapteaza usor la conditii aride si da mult lapte

Murciana Granadina este o rasa de capre din Spania, recunoscuta pentru capacitatea sa de adaptare, cat si pentru productia mare de lapte. Aceste performante i-au atras inclusiv pe crescatorii romani, cel putin pe o parte dintre ei, care au decis sa isi infiinteze ferme cu animale din rasa Murciana Granadina.

Un asemenea exemplu am regasit la Curtici, in judetul Arad, acolo unde Mircea Catalin detine in prezent un efectiv de 25 de animale din rasa Murciana Granadina.

„Eu lucrez cateva hectare de pamant si mi-am dorit foarte mult sa am si cateva capre de rasa. Am avut mai multe, inclusiv Angora, Saanen, Alpina franceza, insa cel mai mult mi-au placut acestea, din rasa Murciana Granadina. Am dat 300 de euro pe o ieduta, adusa din Spania, apoi am mai cumparat cateva exemplare. Cred ca in judetul Arad nu prea mai are cineva”, povesteste crescatorul.

Murciana Granadina: productie de 2,5 l la un muls

Punctele forte ale acesei rase, potrivit fermierului, sunt productia de lapte, atat sub aspect cantitativ, insa mai ales calitativ, usurinta la muls, insa si adaptabilitatea sporita si rezistenta la pasunat.

Murciana Granadina
Murciana Granadina

„La un muls, Murciana Granadina da circa 2,5 l, cand ajunge este la a doua fatare. La prima fatare, ar fi circa 1,5 litri. Grasimea este undeva la 4,5% dimineata si 4,8% seara, iar proteinele intre 3,6 – 3,8 %. Perioada de lactatie se intinde pe circa 250 de zile (februarie-noiembrie), cu o productie anula de aproape 500 litri”, spune Mircea Catalin.

Aproape toata productia de lapte obtinuta de la caprele Murciana Granadina este folosita de crescator la realizarea branzeturilor.

„Calitatea laptelui este una deosebita, lipseste acel miros specific de capra. Facem branza, cas, in cea mai mare parte pentru consumul propriu, pentru familie, insa mai dam si pe la cunoscuti, care sunt si ei placut impresionati”, afirma crescatorul.

Murciana Granadina
Murciana Granadina

Avantajele rasei Murciana Granadina

– valoarea principala a rasei rezida in nivelul sau ridicat al productiei de lapte, precum si calitatea acestuia.
– este una dintre cele mai eficiente rase din punct de vedere economic
– carne cu putina grasime, care se bucura de o cerere in crestere
– raport excelent de conversie a hranei
– rezistenta buna la bolile comune

Caprele din rasa Murciana Granadina sunt hranite in general cu porumb boabe, lucerna, precum si cu tarate, in perioada de lactatie.

„Nu au fost pretentioase si s-au adaptat foarte bine la zona noastra. Nu le-am scos insa in ploaie, nu mi-au racit pana acum. Din punct de vedere al hranei, pot spune ca mananca mai putin ca o capra Alpina Franceza, mai ales ca am avut si din aceasta rasa si pot face o comparatie. De asemenea, ce am mai observat la Murciana Granadina este ca sunt foarte atasate de om”, mai spune Mircea Catalin.

Murciana Granadina
Murciana Granadina

Murciana Granadina: greutate si reproductie

Greutatea caprelor din rasa Murciana Granadina ajunge la circa 40-50 kg, in cazul femelelor, si la aproape 60-70 kg, in cazul masculilor. Caracteristicile fizice care ies in evidenta sunt parul negru sau maro, mai lung si mai rezistent, la masculi. De asemenea, acestia au si pereche de coarne. Femelele au parul mai scurt si mai subtire.

Din punct de vedere al reproductiei, caprele din rasa Murciana Granadina atinge maturitatea sexuala la 6 luni, avand o fertilitate de circa 90%. Prolificitatea rasei este, in medie, de 1,5 iezi, la primipare, si de 2 iezi la multipare.

Chiar daca nu este o rasa pentru carne, ea poate fi folosita totusi si in acest scop. Sacrificarea iezilor are loc cand acestia au circa 30 de zile, moment in care ajung la o greutate de 7-8 kg. Unii crescatori aleg sa faca metisari cu rasa Boer, pentru a obtine iezi cu caracteristici si mai bune pentru carne.

Murciana Granadina
Murciana Granadina

Nu au nevoie de o ingrijire constanta sau speciala, insa este important ca exemplarele sa aiba parte de o minima ingrijire in ceea ce priveste copita, sa dispuna de o nutritie adecvata si sa beneficieze de tratamente pentru prevenirea viermilor etc.

Rasa Murciana Granadina se regaseste in cel putin 6 regiuni din Spania. Se cunosc doua varietati ale acestei rase, mai exact, Veguesi, originara din tinuturile de ses (cu o productie mai mare de lapte), si Montana, originara din zonele muntoase.

Cititi aici mai multe articole despre culturi profitabile.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.