AcasăCombaterea daunatorilorMulcirea solului: 7 reguli de care sa tii cont

Mulcirea solului: 7 reguli de care sa tii cont

Mulcirea solului este un procedeu prin care protejam pamantul de efectele vremii, pastrundu-l umed si cu un continut bogat de nutrienti, astfel incat plantele noastre sa se dezvolte viguros.

Acest strat de mulci, pe care il putem utiliza, atat pe solul in care cultivam legume sau fructe, se compune dintr-un amestec de materii organice precum frunze, resturi vegetale, paie, turba etc.

Ce inseamna mulcirea solului?

Daca ati inceput de curand sa va organizati proproa gradina, atunci intrebarea ce este mulcirea va fi, fara indoiala, cat se poate de fireasca.

Atunci cand este lasat descoperit, solul va deveni in timp compact, iar ploaia va „spala” tot mai mult din capacitatile sale nutritive.

Pentru a preveni aceste probleme, se poate face un amestec cu o serie de materiale organice precum: paie, pleava, fan, coceni, frunze, rumegus, coaja de copaci, turba, litiera de padure, gunoi semifermentat, fan de pajiste lasat la soare cateva ore dupa cosire, trestie sau papura tocate marunt, urzica, comfrey, feriga, tulpini de topinambur.

Mulcirea se mai poate realiza si cu folie de culoare neagra, cu o grosime de 0,05 – 0,08 mm sau alba, inaintea plantarii. In general acest timp de mulcire se face la plantarea capsunilor.

folie folosita pentru mulcire
Folie mulci Foto: Agricultureguruji.com

Citeste si: Mulcirea plantatiei de capsun impotriva gerului

Avantaje ale mulcirii solului

  • Prin mulci evitam ca azotul si alte substante sa fie eliminate prea repede din sol.
  • Substantele nutritive, nu doar ca sunt pastrate, dar ele sunt activate in beneficiul plantelor.
  • Materialul organic descompus imbunatateste structura solului.
  • Poate cel mai important beneficiu: impiedica rasarirea si cresterea buruienilor.
  • Pastreaza umiditatea in sol si impedica formarea crustei.
  • Pastreaza o temperatura relativ constanta in sol.
  • Protejeaza structura solului impotriva efectelor negative induse de ploi.

Mai mult decat atat, creste eficienta fotosintezei si dimineaza riscul imbolnavirii plantelor prin eliminarea contactului direct al plantelor cu solul.

Chiar daca instalarea unei folii sau a unui mulci organic reprezinta o investitie in plus, recuperarea banilor o putem face prin numarul mai mic de tratamente pe care le vom face ulterior.

Perioada recomandata

Deoarece mulciul are capacitatea de a impiedica, diminua, fluctuatiile de temperatura dintre sol si atmosfera (pastrand solul mai cald) este necesar sa il lasam sa se incalzeasca in primavara, apoi, pe la jumatatea ei (aprilie – inceput de mai) sa facem mulcirea solului. Il vom pastra pe tot parcursul verii.

Primavara devreme, mulciul se strange prin greblare si se trece la semanat sau plantat. Dupa ce randurile de plante s-au individualizat, se trece la reacoperirea solului.

Se poate realiza si in toamna, dupa ce resturile vegetale au fost strase. In acest caz, mulciul are rolul de a pastra solul cald, ferit de ingeturi.

Reguli pentru aplicarea mulciului

Pentru a fi eficienta, mulcirea trebuie sa se realizeze dupa niste reguli. Iata care sunt acestea.

1. Inainte de a acoperi cu mulci vom prasi si vom uda, daca este cazul. De asemenea, cand pregatim compozitia trebuie sa maruntim in prealabil materialele si sa ne asiguram ca nu contin oua de melci sau seminte germinabile.

2. Un strat optim de mulci va fi de circa 5-10 centimetri.

3. De asemenea, materialele utilizate la compost trebuie sa nu contina boli sau dauantori.

mulcire sol paie

4. Pentru a asigura hrana bacteriilor nitrificatoare care le descompun, materialele organice uscate se stropesc de mai multe ori cu plamadeala de urzica, extract de humus etc.

5. Pentru a nu fi luate de vant, materialele usoare vor fi acoperite cu cele mai grele.

6. Materialul verde suculent se va aplica in strat subtire care se va reinnoi periodic.

7. Mulcirea nu se practica in gradinile umede sau umbroase, unde avem probleme cu melcii fara cochilie, coropisnitele, soarecii sau cu sobolanii scormonitori.

Daca aveti o gradina cu flori sau in care cultivati legume, folositi mulciul organic, deoarece acesta va tine in sol cele trei elemente esentiale: azot, fosfor, potasiu.

Exista o planta care se preteaza foarte bine la acoperirea solului: spanacul de Noua Zeelanda. Aceasta se inmulteste prin rasad, care se planteaza in camp, in luna mai. O singura planta bine dezvoltata acopera un metru patrat.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine