AcasăLegume si fructeMaturarea si recoltarea capsunelor

Maturarea si recoltarea capsunelor

Maturarea fructelor la capsun fiind foarte esalonata, recoltarea capsunelor se va face in 5-6 reprize sau chiar mai multe. Cand procesul de maturare atinge un maxim, recoltarea se va face zilnic sau la doua zile.

Capsunile nu mai evolueaza in coacere dupa recoltat, ramanand cu aspectul exterior si gustul pe care il au in momentul detasarii lor de pe planta.

Fructele destinate livrarii la distante mai mari se culeg cand devin roze sau roz-rosiatice. Daca se livreaza la distante mai mici, ele se recolteaza la maturitatea deplina.

Capsunile sunt fructe foarte perisabile. Dupa ce intra in parga, ele devin foarte sensibile la mucegaiuri si putrezire, mai ales pe timp umed. De aceea, fructele nu trebuie culese cand este roua sau sunt picaturi de ploaie.

Recoltarea este bine sa fie combinata cu sortarea si ambalarea. Ca ambalaje sunt recomandate caserole din material plastic de capacitatea mica (0,25 – 0,5 kg), asezate mai multe intr-o ladita de tip olandez.

Citeste si: Ingrijire capsuni: lucrari necesare de udare, mulcire, fertilizare si prasile

Recoltarea capsunelor se recomanda sa fie putin diferita in cazul consumului proaspat al fructelor. Astfel, fructele care se consuma in stare proaspata se culeg cu caliciu si daca este posibil cu o portiune din peduncul (acestea asigura mentinerea pe timp mai indelungat a prospetimii fructelor).

Fructele care se prelucreaza imediat pot fi recoltate fara caliciu, direct in ladite de tip olandez, cu o capcitate de 8-10 kg.

Fructele recoltate se stivuiesc la umbra, iar seara sau noaptea se transporta la locul destinat.

Cand se planteaza capsunile: Toamna, primavara sau vara?

Recoltarea mecanizata s-a experimentat in unele tari, insa rezultatele sunt disputate inca.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine