Categorii
Legume si fructe

Măghiranul, planta aromatică minune folosită de la bucătărie la parfumuri

Maghiranul (sau magheranul) este o planta aromatica, ce nu este foarte cunoscuta la noi, decat, sa spunem, de cunoscatorii in ale gatitului. Ea, la baza, este originara de pe litoralul Marii Mediterane si, in prezent, o regasim pe mai toate continentele.

Are o gama larga de utilizari, in primul rand ca legume condimentara, folosita la aromatizarea mancarurilor, mezelurilor, precum si muraturilor. De asemenea, magheranul se foloseste si in parfumerii, sub forma de ulei (esenta), in amestec cu alte uleiuri.

Totodata, are si capacitati de planta medicinala deoarece este capabila sa amelioreze o buna parte din durerile de cap ce sunt persistente. Fireste, nu recomandam tratarea cu astfel de plante, ci un consult medical in cazul in care va confruntati cu dureri de cap ce nu se diminueaza in cadrul unei zile.

Revenind la magheran, este considerat o planta perena, dar in conditiile din tara noastra se comporta foarte bine si ca planta anuala. Maghiranul are o tulpina inalta de 20-50 cm, cu muchii, ramnificata, la inceput verde-cenusie, paroasa, iar mai tarziu rosiatica.

Inflorire si solurile recomandate pentru cultivare

Frunzele sunt opuse, scurt petiolate, cu limbul de 2-3 cm lungime si late de pana la 1 cm. Florile au un calciu paslos, o corola bilabiata, rosiatica, lunga de 2-3 mm. Inflorirea are loc in lunile iulie-august.

Maghiranul se poate cultiva foarte bine pe solurile calde, turboase, cu pH 6,2 – 7,5. Nu suporta solurile reci, grele, care prind crusta la suprafata si impedica rasarirea plantelor, intrucat samanta este foarte bine. Ca un exemplu, 1000 de boabe au o greutate de sub 0,2 grame.

Tehnologia de cultura pentru magheran

Cultura se infiinteaza prin insamantare directa in camp sau prin rasad, daca vorbim de suprafete mai mici. In primul caz, insamantarea se face primavara dupa trecerea pericolului brumelor tarzii, deoarece plantele sunt foarte sensibile la frig, cu semanatoare legumicola, in randuri la 35-40 cm distanta, fiind de 0,8-0,9 kg samanta la hectar.

Adancimea de semanat trebuie sa fie de 0,5 cm. Este de preferat ca semintele sa cada in urma brazdarului si sa ramana neacoperite.

Rasadul se produce in paturi semicalde. Semintele de maghiran germineaza cel mai bine la lumina mai slaba.

In rasadnita, magheranul rasare repede si in 45 zile se obtine deja un rasad bun de plantat (4-5 cm inaltime). Necesarul de rasad pentru a planta un hectar se obtine din 500 g samanta semanata pe 100 metri patrati de rasadnita.

Citeste si: 10 sfaturi pentru a-ti face gradina de legume mult visata

Plantarea are loc in cuiburi, cate trei fire la un loc. Se folosesc diferite substante. Din experimente a rezultat ca cele mai bune productii se obtin la distanta de plantare de 40 cm intre randuri si 20 cm intre cuiburi.

La culturile infiintare prin semanat direct se aplica lucrarile: plivit pe rand, irigat in caz de seceta excesiva. La cultura infiintata prin rasad se aplica prima prasila imediat dupa plantare si apoi ori de cate ori este necesar.

Recoltarea

Prima recoltare are loc atunci cand majoritatea plantelor sunt inflorite. Lucrarea se efectueaza pe timp senin inainte de amiaza, pentru ca la ora 10 plantele au continutul maxim de ulei. Plantele se taie la circa 5 cm de la suprafata solului, pentru a nu impiedica lastarirea bogata a plantei si a nu determina reducerea capacitatii ei de productiei.

Recoltarea urmatoare se face cand ramificatiile noi crescute au ajuns la inceputul infloririi tocmai spre a se evita intarzierea si deci uscarea in conditii nefavorabile.

Pentru recoltarea mecanizata, plantele se vor lasa pentru uscat pe camp, la soare, apoi se vor face baloturi.

Maghiranul are efect calmant gastric, precum si pentru sistemul nervos. De asemenea, este antiseptic si diuretic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.